ad
Hout opleidingPremium

Soorten verbindingen

Wie een houten constructie maakt, moet stevige verbindingen kunnen maken. Daarvoor kan je een beroep doen op houtlijm, mechanische bevestigingsmiddelen, houtverbindingen of een combinatie daarvan.

Traditionele houtverbindingen

Onder traditionele houtverbindingstechnieken verstaan we de verbindingstechnieken waarbij de te verbinden houten delen bewerkt worden om een stevige verbinding te bekomen. Vaak worden deze verbindingen met lijm of mechanische bevestigingsmaterialen verstevigd. Deze kunnen opgedeeld worden in lengteverbindingen, breedteverbindingen en kruisverbindingen.

  • Lengteverbindingen: dit zijn houtverbindingen die worden gebruikt om twee stukken hout in de lengte, mee met de houtnerf, aan elkaar te koppelen. Voorbeelden: liplas, haaklas, vingerlas.
  • Breedteverbindingen: dit zijn houtverbindingen die worden gebruikt om twee stukken hout langs de zijkanten met elkaar te verbinden om een breder oppervlak te creëren. De houtnerf van het ene deel is evenwijdig met de nerf van het andere deel. Voorbeelden: koude verbinding, tand- en groefverbinding, mussenbek.
  • Kruisverbindingen of haakse verbindingen:  dit zijn houtverbindingstechnieken die worden gebruikt om twee houten delen haaks - al dan niet op een hoek - met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld: halfhoutverbinding, pen-en-gatverbindingen.

Voor zowel lengte- als breedteverbindingen wordt er ook vaak gewerkt met houten verbindingsstukken zoals deuvels, lamello's of domino's. In de te verbinden delen worden gaten geboord waarin de verbindingsstukken passen, en meestal met houtlijm worden verstevigd.

Houtlijm

Houten constructiedelen aan elkaar verbinden gebeurt vaak met houtlijm. De soorten houtlijm kan je indelen volgens hun eigenschappen en toepassingen:

  • PVAC-houtlijm is de witte houtlijm. Deze wordt opgedeeld in D-klassen, waarbij D1- & D2-houtlijmen geschikt zijn voor binnentoepassingen, en D3- 1 D4-houtlijmen voor zowel binnen- als buitentoepassingen.
  • PU-houtlijm of bruislijm zet uit tijdens het uitharden en heeft een licht vullend vermogen.
  • Epoxy houtlijm is een 2K-houtlijm die wordt toegepast voor zaken waar weer- en waterbestendigheid prioritair zijn.

Mechanische verbindingen

Houten delen kan je ook mechanisch verbinding. Hier wordt er dan gebruikgemaakt van schroeven, nagels of bouten en moeren.

  • Nagels of spijkers zijn metalen pennen met een scherpe punt en een kop, gebruikt omhouten delen aan elkaar te bevestigen door erin te slaan met een hamer of een nagelpistool. Nieten en krammen (U-vormige metalen pinnen)  worden hier ook onder geklasseerd. 
  • Schroeven zijn metalen bevestigingsmaterialen met schroefdraad en een kop met een gleuf of inkeping, bedoeld om materialen stevig te verbinden door het in een oppervlak te draaien met een schroevendraaier of schroef(boor)machine.
  • Bouten en moeren: bouten zijn metalen staven met schroefdraad die gebruikt worden om materialen te verbinden, terwijl moeren ronde metalen ringetjes zijn met schroefdraad aan de binnenkant die op de bouten worden gedraaid om een stevige verbinding te maken. Het vastdraaien gebeurt met een schroefsleutel of een slagmoermachine.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.