ANHYDRIETVLOEICHAPES
Bij anhydrietvloeichape bestaat het mengsel uit zand, water en anhydriet (calciumsulfaat), een soort gips, in plaats van cement. Een anhydrietchape heeft een sterkere en beter belastbare structuur dan een traditionele chape.
DIKTE
Een anhydrietvloeichape kan vanaf 30 mm gelegd worden, wat het een interessante optie maakt voor de renovatie van een vloer met beperkte opbouwhoogte.
De minimale dikte van een hechtende laag (direct op de vloerplaat) bedraagt slechts 30 mm. In het geval van een niet-hechtende chape (gegoten op een dampscherm) wordt een dikte tot 50 mm aangeraden. Voor een zwevende chape (op vloerisolatie) is dat minstens 45 mm.
VOORDELEN
Anhydriet heeft een hogere buigsterkte, waardoor een wapening niet altijd noodzakelijk is. Doordat ze niet snel zal krimpen of uitzetten, is de kans op scheurvorming ook zeer gering.
Anhydrietchape kan ook zonder problemen gecombineerd worden met vloerverwarming doordat ze een goede thermische geleidbaarheid heeft.
Anhydriet is verder ook minder arbeidsintensief. Het kan snel verwerkt worden doordat het een vloeichape is en dus niet uitgesmeerd hoeft te worden – wat het interessant maakt voor grote oppervlaktes.
Door de zelfnivellerende eigenschappen zal jetevens snel een gladde, effen vloer bekomen. Je kan ze met een drijfrei ook volledig waterpas maken.
NADELEN
Een minpuntje ten opzichte van traditionele chape is dat ze enkel voor binnentoepassingen kan worden gebruikt. Het is ook een meer vochtgevoelige dekvloer dan chape op basis van cement – hoewel hier een mouw aan gepast kan worden met een waterbestendige coating onder de vloerafwerking.
Anhydriet draagt uiteindelijk ook een duurder prijskaartje en heeft een hogere droogtijd.