WerkkledijPremium

Comfort en veiligheid sluiten elkaar niet uit

Trends en innovaties in werkkledij

Als werkgever moet u een veilige werkomgeving creëren, waarin u alle mogelijke risico's wegneemt. Met goede werkafspraken, technische installaties, maar ook persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals passende kleding. Werkkledij heeft vandaag veel te bieden om uw mensen veilig én comfortabel te laten werken, met de juiste uitstraling, ongeacht de omstandigheden en het werk.

Professionele werkkledij
Aangepaste werkkledij zorgt voor veilige en comfortabele werkomstandigheden (Foto: MEWA)

Veiligheid

Risicoanalyse

Werkkledij kan tegen heel wat verschillende zaken beschermen. Voor de meeste werknemers in een garage is doorgaans geen speciale veiligheidskledij noodzakelijk, maar er zijn bepaalde activiteiten die dit wel vergen. Allereerst moet de bedrijfsleiding een risicoanalyse maken.

Lassen en lakken

Bouwt u carrosserieën of restaureert u auto's, waarbij u veel last? Dan draagt u het best vlamwerende werkkledij. Als u met lak werkt, bijvoorbeeld in een spuitcabine, kunt u een speciale wegwerpoverall met een antistatische laag dragen. Daarmee start u telkens opnieuw met een stofvrij pak, dat ook beschermt tegen chemische spatten en dampen. Wie aan elektrische voertuigen werkt, draagt best kleding die tegen elektrische vlamboog beschermt.

Hoe veilig werken aan hybride- en elektrische voertuigen
26 artikels
Alles over garage werkplaatsinrichtingOntdek ons digitaal magazine over garage werkplaatsinrichting
Lees magazinechevron_right
Een antistatische overall
Een antistatische overall, om optimaal auto’s te lakken (Foto: 3M)

Beschermt tegen krassen

Tegelijk heeft heel wat werkkledij voor de garage- en carrosseriesector enkele zaken gemeen. Enerzijds een finish die vuil afstoot, want daar kampen vele automonteurs mee. Anderzijds een ontwerp waarmee u zo weinig mogelijk krassen op de carrosserie riskeert. Daarbij zijn de (druk)knoppen en rits dan afgeschermd, of de knoppen bestaan uit rubber, of ze zijn vervangen door klittenband. Veel kleding biedt reflecterende en/of hogezichtbaarheidsaccenten.

Geen zichtbare knop of rits vermijden
Geen zichtbare knop of rits te vinden, om krassen te vermijden (Foto: HAVEP)

Comfort

Naast veilig moet persoonlijke beschermingskledij zeker ook voldoende comfortabel zijn. Als de focus alleen op veiligheid ligt, lijdt het comfort daaronder en riskeert u dat medewerkers de kleding niet volgens de voorschriften dragen, of zelfs helemaal niet. Vandaar dat fabrikanten vandaag veel aandacht hebben voor het comfort.

Denk bijvoorbeeld aan werknemers die veel op hun knieën moeten werken: zij hebben al snel een broek met inzetstukken nodig om hun knieën te beschermen. Daarnaast bevat steeds meer beschermende kledij stretchmaterialen. Ook die maken kleding comfortabeler, als u zich op allerlei manieren in, rond en onder auto's moet begeven. De kledingstukken worden dan verstevigd op de meest slijtagegevoelige plekken.

Meer oog voor pasvorm en design

Wat bijvoorbeeld sterk opvalt, is dat producenten meer oog hebben voor de pasvorm en het design. Vroeger waren overalls rechttoe rechtaan. Nu hebt u meer keuze voor een ergonomische snit. Huidige werkkledij haalt vaak de mosterd bij moderne outdoorkleding. Denk bijvoorbeeld aan smallere broekspijpen en aparte ontwerpen voor mannen en vrouwen. Een zeker modebewustzijn gaat hand in hand met de juiste uitstraling van het bedrijf (zie verder).

Dat modebewustzijn betekent echter niet dat fabrikanten elk jaar met een nieuwe collectie komen. Doorgaans is een collectie er voor de lange termijn, om werkgevers een zekere planningszekerheid te geven. Als een kledingstuk immers moet vervangen worden, dan kan je vaak hetzelfde type en dezelfde maat bestellen; met zekere resultaten. Updates in de collectie komen er meestal pas na enkele jaren of bij echte verbeteringen op het vlak van veiligheid en comfort.

Functionaliteit

Aanvullend op comfort is de functionaliteit van een kledingstuk cruciaal. Vanwege haar functionaliteiten is de werkbroek een van de belangrijkste kledingstukken. De vele zakken zorgen ervoor dat alle nodige gereedschap meteen binnen handbereik zit, al hoeft niet iedereen over veel broekzakken te beschikken.

Er bestaan tal van vesten om ook wanneer het wat frisser is, nog in alle comfort te kunnen werken. Fleecevesten voor de herfst en lente en dikkere jassen voor de winter zijn hiervoor aangewezen voor hen die geregeld naar buiten moeten gaan. Hoe lang een jas moet zijn, kan eveneens gekozen worden. Wie bijvoorbeeld dikwijls onder de auto moet werken en dus vaak boven het hoofd moet werken, kan een jas met langere rug dragen, maar evengoed een bodywarmer, aangezien die jastypes minder snel omhoog kruipen wanneer de armen omhooggaan.

Op de werkplaats worden standaard veiligheidsschoenen voorzien. Die zijn al lang niet meer de zware schoenen die na enkele uren ongemakkelijk aanvoelen, maar schoeisel dat de nodige aandacht geeft aan comfort én modebewustzijn. Veiligheidsschoenen met een sportieve look zitten duidelijk in de lift.

Producenten hebben meer oog voor de pasvorm en het design

Lichtere stoffen

Stoffen worden almaar lichter. Fabrikanten kunnen brandwerende kledij naast behandelde doek ook maken met brandvertragende draad. Zo blijft het doek lichter, wat ook makkelijk is als u de beschermende kledij bovenop eigen kleding draagt.

Samenstelling

Waarop u ook kunt letten, is de samenstelling van de stof. In vele gevallen is dit een combinatie van katoen en polyester (bv. verhouding 80/20 of 20/80). Katoen absorbeert goed vocht en voelt comfortabel aan. Om het comfort in zoveel mogelijk omstandigheden te behouden, moet de kledij immers ademend en sneldrogend zijn. Eventueel is de achterkant van de werkkledij ook luchtdoorlatend, voor de afvoer van lichaamswarmte. Of de kledij bestaat uit ademende Gore-Tex, stof uit de sportwereld die lichaamsvocht afvoert, terwijl u droog blijft.

Werkkledij moet comfort
Werkkledij moet comfort bieden, terwijl u zich in, rond en onder een auto begeeft (Foto: Mascot Workwear)

Volgens het seizoen

Ten slotte hebt u ook keuze tussen beschermende kledij aangepast aan het seizoen. In de zomer kiezen velen voor broeken met lichtere grammage, in de winter voor zwaardere broeken. Soms wordt er ook al eens gekozen voor een bretelbroek of een overall, tot zelfs thermisch ondergoed, als het erg koud is. Bovenaan dragen velen meerdere lagen: een T-shirt, sweater of softshell/bodywarmer. Zo bent u beschermd, maar kunt u uw kleding ook aanpassen aan de omstandigheden.

Naast veilig moet persoonlijke beschermingskledij zeker ook voldoende comfortabel zijn

Met de juiste uitstraling

Standaardproducten met logo

Een andere belangrijke reden voor het beschikbaar stellen van werkkledij is de uitstraling van het personeel. Als bedrijfsleider wilt u dat de personeelsleden er verzorgd bij lopen, onder alle omstandigheden. Professionaliteit en kwaliteit uitstralen schuilt immers ook in werkkledij. U kunt standaardproducten laten bedrukken met uw bedrijfslogo – een voordelige keuze, terwijl u er toch uniform en professioneel uitziet.

Semi-custommade

Een stap verder gaat u met semi-custommadebeschermingsmiddelen. Daarbij stelt u de kledij zelf online samen, waarbij u de kleurvakken kiest, contrasterend stiksel toevoegt en de fournituren aanpast. Dit is een beperkte vorm van aanpassing, waarbij u de kledij wel al nauw kan doen aansluiten bij uw merk.

Volledig custommade

Ten slotte is het volledig op maat maken van werkkledij ook mogelijk. Daarbij bepaalt u helemaal hoe de kleding eruitziet. Die wordt dan ontwikkeld met de ontwerper, doekspecialist en normeringsexpert van de fabrikant. Natuurlijk zijn er beperkingen: protective wear moet nu eenmaal aan bepaalde vereisten voldoen waarvan u niet kan afwijken. Custommade wordt pas interessant bij grotere afnamehoeveelheden (vanaf 500 stuks).

Vroeger waren overalls
Vroeger waren overalls rechttoe rechtaan. Nu hebt u meer keuze voor een ergonomische snit (Foto: MEWA)

Duurzaamheid

Begrijpelijk: vaak geeft de prijs nog de doorslag in de keuze. Maar tegelijk is het van belang om bewust keuzes te maken. Bijvoorbeeld door bij de aankoop aandacht te hebben voor duurzaamheid, net als een eerlijke verloning en goede arbeidsomstandigheden voor de makers. Maar ook door kledij op het einde van de levensduur weer in te leveren. Recycleren is wel pas de laatste stap.

Kies voor kwaliteit

Om te beginnen, kiest u het best voor kwaliteitsvolle kledij, dat is op zich al duurzamer – die kleding gaat langer mee (des te meer nog als gebruikers ze correct (laten) wassen, daarover meteen meer). Bijvoorbeeld gemaakt uit doek met een voldoende hoog aandeel polyester, wegens vaak meer slijtvast. Tegelijk is het vandaag wel degelijk mogelijk om voor duurzame kledij te kiezen.

Duurzame materialen

Vele producenten maken bijvoorbeeld ook werkkledij uit duurzame materialen zoals biokatoen en gerecycleerde polyester. Iets waarbij ze zelfs al kijken naar natuurlijke, biogebaseerde stoffen zoals bamboe en zeewier, want biokatoen is schaars. Een andere mogelijke oplossing zijn bioafbreekbare stoffen. Het gebruik van dergelijke duurzame materialen is absoluut een trend de laatste jaren en iets waar veel fabrikanten graag mee uitpakken.

Kijk ook naar kwaliteitslabels

Biedt de kledij bepaalde beschermende kwaliteiten? Dan is de kans groot dat ze met chemicaliën behandeld werd. Maar als de kleding het bluesign-label draagt, mag u ervan uitgaan dat de chemicaliën in een gesloten systeem gebruikt werden. Ze komen dus niet in de natuur terecht. Is de producent bovendien aangesloten bij de Fair Wear Foundation? Dan streeft de fabrikant ernaar om wie de kledij maakt eerlijk te belonen en goede sociale arbeidsomstandigheden te bieden.

een stofvrij pak, dat ook
Een stofvrij pak beschermt ook tegen chemische spatten en dampen (Foto: 3M)

Wat met service en onderhoud?

Zelf wassen

U kunt uiteraard de werkkledij zelf wassen. Daarbij is het cruciaal dat u zich aan de voorschriften houdt. Was de kledij altijd binnenstebuiten en op de juiste temperatuur, en laat ze dan drogen tegen de lucht.

Laten wassen

De kans is echter groot dat u de werkkledij extern laat wassen, als ze erg vuil worden. Mogelijk sluit u zelfs een heus onderhoudscontract af, waarbij u de kleding huurt of leaset. De kledij wordt dan zeker volgens de voorschriften gewassen en indien nodig zelfs hersteld, zodat ze langer meegaat én optimaal blijft beschermen. Tegelijk moeten de wasprocessen een hoog hygiëneniveau waarborgen. Een leverancier past daarvoor een uitvoerig inspectieproces voor de veiligheid toe en reinigt volgens de Europese normen voor optimale hygiëne.

Daarom bieden heel wat kledingfabrikanten een wasservice aan, waar­bij de werkkledij op gezette tijden opgehaald en gewassen wordt. Om in alle omstandigheden over een 'uniform' te kunnen be­schikken, alsook om de kledij de gelegenheid te geven om gewassen te worden, heeft de werknemer dan ook het best drie exemplaren van elk kledingstuk: één exemplaar om te dragen, één dat gewassen wordt en één in de kast voor de volgende dag.

Op het vlak van T-shirts mogen dat er zelfs gerust vijf zijn: een voor elke werkdag of in geval van nood, zodat je altijd een reserve beschikbaar hebt. Op het gebied van schoenen wordt aan­geraden om over twee paar te beschikken. Door geregeld van paar te wisselen, kunnen de schoenen ‘op adem komen’ en zullen die min­der snel slijten.

Deze kledij bezit u niet
Deze kledij bezit u niet, maar gebruikt u. Het beheer zit helemaal bij de fabrikant (Foto: MEWA)

Wat kiest u het best?

Kopen, of leasen/huren?

U begrijpt het: goede werkkledij is meer dan ‘kleding’. En u vindt oplossingen binnen elke prijscategorie. Om te kopen, of te leasen. Een van de bedrijven zet daar zelfs volledig op in, via textielsharing. Dit is een textielmanagementsysteem met complete dienstverlening: aanleveren, ophalen, wassen, onderhouden, en weer aanleveren.

Cruciaal is dat u de kleding afstemt op de omstandigheden én het uit te voeren werk, met het nodige comfort én de juiste professionele look. En als u dan ook duurzaam kiest, gegarandeerd door labels en certificaten, zit u helemaal goed.

Met medewerking van 3M, HAVEP, MEWA en Prosafco (Mascot Workwear)

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door dr. Alexis Daveloose
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine