Buitenschrijnwerk

Wat is luchtdicht bouwen?

test luchtdichtheid

Een moderne woning is luchtdicht gebouwd. Dat betekent dat er geen hinder mag zijn van koude lucht die binnenkomt en warmte die kan ontsnappen naar buiten. Luchtlekken in een woning zorgen niet alleen voor een hogere energiefactuur, ze kunnen ook zorgen voor tocht, condensatie en op termijn schimmelvorming. Bij luchtdicht bouwen worden spleten en kieren waar tocht binnen kan zo veel mogelijk vermeden. Isolatie en ventilatie zijn daarbij uiteraard onontbeerlijk. We geven mee hoe dit principe concreet wordt toegepast, hoe een luchtdichtheidsmeting gebeurt en hoe je in een oude/deels gerenoveerde woning tocht en koudeval kan beperken.

LUCHTDICHTHEID EN DAMPDICHTHEID
HOE VERLOOPT EEN LUCHTDICHTHEIDSTEST?
TIPS TEGEN TOCHT EN KOUDEVAL

 

LUCHTDICHT EN DAMPDICHTHEIDluchtdicht dampdicht bouwen

In een moderne woning moet er luchtdicht worden gebouwd. Dat kan niet zonder isolatieschil. In eerste instantie werd dampdichtheid daarbij vaak vergeten, wat op lange termijn vochtproblemen als resultaat kan geven. Omdat luchtdichtheid en dampdichtheid vaak samen worden genomen en door elkaar worden gehaald, duiden we nog even het verschil. We overlopen enkele oplossingen om zowel damp- als luchtdicht af te sluiten, zodat je woning beschermd is tegen vochtproblemen én energiezuinig is.

Lees het volledige artikel

 

HOE VERLOOPT EEN LUCHTDICHTHEIDSTESTalgemene foto luchtdhcithehdistest

Alvorens een nieuwbouwwoning in gebruik wordt genomen, moeten er een aantal noodzakelijke controles gebeuren. Een luchtdichtheidsmeting is daar één van. Daarmee wordt nagegaan of er nog ergens tocht kan binnenkomen of warmte de woning uit kan gaan. Een dergelijke test dient om te tonen dat de woning voldoet aan de voorziene eis voor het E-peil. Zo'n controle kan je niet zelf uitvoeren. Je doet een beroep op een erkende instantie.

Lees het volledige artikel

 

TIPS TEGEN TOCHT EN KOUDEVALkier dichten met tochtborstel

Oude en deels gerenoveerde woningen hebben vaak nog te kampen met luchtlekken waarlangs tocht naar binnen kan en warmte naar buiten. Onaangename problemen die je best niet negeert door louter de verwarming hoger te zetten. Je krijgt daarmee enkel een hogere energiefactuur zonder meer warmte te creëren. We lijsten enkele praktische tips om tocht uit huis te bannen en warmteverliezen te beperken.

Lees het volledige artikel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Leidt strenger s-peil s31 tot ongezonde woningbouw?

Luchtdicht bouwen zit de laatste jaren sterk in de lift dankzij de steeds strenger wordende energievereisten. vaak wordt evenwel de dampdichtheid vergeten, wat leidt tot schade of een onaangename leefomgeving. in dit artikel gaan we dieper in op deze problematiek en geven we u een aantal oplossingen mee om lucht- en dampdicht te bouwen.

Hoe een buitenmuur isoleren langs binnen

Buitenmuren isoleren langs binnen is niet ideaal - je zit met ruimteverlies en er is een groter risico op vochtproblemen - maar soms kan het niet anders, bijvoorbeeld bij rijwoningen waar de grens van de gevel aan de straatkant niet mag overschreden

Isoleren met cellulose

Een duurzaam isolatiemateriaal dat voor 90% uit gerecycled krantenpapier bestaat, een hoge brandbescherming biedt, goed isoleert, en een interessant prijskaartje heeft. dat is cellulose-isolatie in een notendop.

Duurzaam luchtdicht bouwen

Na een periode van bezuinigingen zit de economie weer in de lift. dat toont zich ook in de bouwwereld: nieuwe woningen worden opgetrokken en oude exemplaren worden gerenoveerd. het begrip 'duurzaamheid' passeert daarbij herhaaldelijk de revue. steeds meer woningen zijn energieneutraal en een groeiend aandeel voldoet aan de eisen voor passiefbouw. wil men probleemloos op die trends meesurfen, dan is luchtdicht bouwen een cruciaal aandachtspunt. gelukkig kan de bouwprofessional daarvoor terecht bij den braven, dat met het concept duurzaam luchtdicht bouwen niet alleen de juiste producten, maar ook het aangepaste advies levert.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine