VloerbekledingPremium

HOE TAPIJT ONDERHOUDEN

Het sleutelwoord bij tapijt onderhouden is: stofzuigen, en het best op zeer regelmatige basis. Daarnaast bestaan er ook specifieke tapijtreinigers. Zitten er lelijke afdrukken in? Ook dat kan je makkelijk zelf oplossen!

 

SCHOONMAAK

schoonmaak tapijt onderhoud

Een tapijt ga je uiteraard niet te lijf met trekker en dweil. De stofzuiger is hiervoor je beste vriend. Het best gebruik je een toestel dat uitgerust is met een speciale stand of borstelkop voor tapijten, voor een optimale reiniging. Daarnaast is het belangrijk dat je dit regelmatig doet – op zijn minst wekelijks. Dat geldt zeker voor ruimtes die vaak belopen worden, zoals de woon- of slaapkamer.

 

VLEKKEN

deppen tapijt onderhoud

Het nadeel van tapijten is dat je vlekken moeilijker zal kunnen wegwerken dan op een harde vloerbedekking. Een eerste oplossing is een handdoek natmaken met water, uitwringen en over de vlek leggen. Als de handdoek opgedroogd is, mag je die weghalen. Het kan natuurlijk zijn dat je dit proces enkele keren moet herhalen. Met een mengsel van lauw water, azijn en enkele druppels afwasmiddel kan je een vlek ook te lijf gaan. Belangrijk daarbij is dat je met je doek of spons niet wrijft, maar dept.

 

TAPIJTREINIGER

tapijtreiniger tapijt onderhoud

Om het tapijt af en toe eens grondig schoon te maken, kan je het shamponeren met een reinigingsmiddel. Gebruik hiervoor een tapijtreiniger. Meng een reinigingsmiddel met water in de watertank van het toestel. Vervolgens ga je net zoals met een stofzuiger te werk. Bij een tapijtreiniger wordt het water in de vezels van het tapijt gesproeid en wordt vervuiling opgezogen. Wanneer het volledige tapijt is schoongemaakt, giet je het vuile water weg en herhaal je de handeling nog eens enkel met water om achtergebleven zeepresten te verwijderen.

Eventueel kan je ook met zuiveringszout je tapijt reinigen. Het zout strooi je over het tapijt, laat je een kwartiertje liggen en vervolgens zuig je dit gewoon opnieuw op met een stofzuiger. Zo zijn de vieze geuren op een ecologische manier gereinigd.

 

KALE PLEKKEN

Als je meubels, tafels of stoelen een lange tijd op tapijt staan, kan dat voor afdrukken zorgen. Die kan je echter makkelijk wegwerken met ijsblokjes. Neem eerst het meubelstuk, de tafel of stoel weg en leg ijsblokjes op de afdruk. Eens de ijsblokjes gesmolten zijn, ga je nog met een borstel over de plek en droog je nog wat na met bijvoorbeeld een haardroger.

 

OPGEKRULD TAPIJT

Een probleem dat vaak voorkomt bij losse tapijten, is dat ze na verloop van tijd opkrullen aan de randen. Daar kan een strijkijzer goed van pas komen. Plooi hiervoor eerst het oneffen stuk over zodat je de onderzijde ziet. Leg er vervolgens een vochtige handdoek op en strijk met een stoomstrijkijzer. Mogelijks moet je dit een aantal keer herhalen. Wanneer je het tapijt terug in zijn plooi legt, zal je zien dat er geen opgekrulde rand meer is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Hoe je vloer onderhouden

Een vloer leg je het liefst maar één keer. niet omdat het een dure investering is, maar omdat het veel werk en vuiligheid met zich meebrengt. elke vloer kan jarenlang meegaan. het maakt niet uit of het nu om parket, laminaat, keramiek of natuursteen gaat.

Hoe creëert u vloeren met betonlook, zonder beton, in drukke ruimtes?

Betonlook in drukbezochte ruimtes: de mogelijkheden

De hbo leerlijn maintenance brengt onderhoud op hoger niveau

Onderhoud niet sexy? leerlingen motiveren is niet het probleem, maar wel het ontbreken van een opleiding. die conclusie was voor arend bos, bestuurslid van kivi vakgroep 'maintenance', voldoende om zich actief in te zetten voor de ontwikkeling van een passende hbo (hoger beroepsonderwijs) leerlijn. de 'klik' vond hij bij de haagse hogeschool in delft die met de lancering van het laatste deel van de opleiding - het uitstroomprofiel life cycle management - de leerlijn maintenance vervolledigde.

Onderhoud en correct gebruik garanderen veiligheid hefbruggen

Hefbruggen zijn onmisbaar in de werkplaats, en de vele soorten en types bieden voor elk wat wils. in dit artikel komen de meest gebruikte soorten hefbruggen aan bod. we nemen de werking van die verschillende hefbruggen en hun voor- en nadelen onder de loep. daarnaast komen ook onderhoud en veiligheid aan bod. de strenge europese richtlijnen en steeds verbeterende veiligheidssystemen maken ongelukken met hefbruggen veeleer uitzonderlijk. toch moet er voorzichtig worden omgesprongen met hefbruggen in de werkplaats en blijft correct gebruik heel belangrijk.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine