Welke laadstroom is geschikt om je elektrisch voertuig op te laden?
Wisselstroom of geliljkstroom
Het net levert wisselstroom. De batterijcellen in de wagen worden echter gevoed met gelijkstroom. Batterijsystemen werken immers op gelijkstroom. Ofwel wordt de wisselstroom van het net door de batterijlader omgezet in gelijkstroom (= AC-laden, er wordt wisselstroom door het laadpunt aangeboden en de batterijlader fungeert als gelijkrichter), ofwel gebeurt dat door het laadpunt zelf (= DC-laden, het laadpunt biedt gelijkstroom aan). Doordat je bij het DC-laden rechtstreeks op de batterij(en) kunt laden, kan er met grotere stromen worden geladen en gaat het opladen een pak sneller (= DC-laden = snelladen). Niet elke wagen kan DC-laden (of de wagen hiervoor geschikt is, staat in de specificatiefiche van het voertuig).
Monofasig of driefasig?
AC-laden kan monofasig of driefasig. Bij driefasig AC-laden is het maximale laadvermogen hoger (vermogen (W) = 1,73 x spanning (V) x stroom (A)) dan bij monofasig AC-laden (vermogen (W) = spanning (V) x stroom (A)). Driefasig AC-laden gaat dus sneller dan monofasig AC-laden. DC-laden kan enkel monofasig.
230 V of 400 V
Monofasig laden gebeurt via het 2,230 V-net (230 V). Om driefasig te kunnen laden, moet je installatie zijn aangesloten op het 3,230 V-net (230V) of het 3N, 400 V-net (400 V). Let wel, indien je een elektrisch voertuig driefasig wenst te laden via een 3,230 V-net, dan moet je een scheidingstransformator installeren die het beschikbare vermogen transformeert naar 3N, 400 V (elektrische voertuigen ondersteunen driefasig laden enkel wanneer er tussen de fasen een spanning van 400 V wordt gemeten). DC-laden gebeurt monofasig op het 3N, 400 V-net (je hebt 400 V nodig).
Hoeveel A?
Zowel voor de monofasige als voor de driefasige AC-laadkabels zijn er uitvoeringen die ofwel 16 A, 32 A of 63 A geleiden. Hoe hoger de ampèrage (A), hoe hoger het laadvermogen. Een 32 A-laadkabel is dus in staat om de accu van het elektrische voertuig sneller op te laden dan een 16 A-laadkabel. DC-laadkabels zijn er in uitvoeringen die tot 200 A geleiden. Deze kabels hebben als vanzelfsprekend een beduidend hoger laadvermogen dan AC-laadkabels (bv. 400 V x 200 A = 80 kW).
Welke laadstroom voor je voertuig?
In de specificatiefiche van een elektrisch voertuig zijn de laadstroomvereisten van het voertuig te vinden. Bij laadvermogen vind je bv. 3,7 kW (monofasig, 16 A). Tot 3,7 kW is men gekomen door 230 V (de spanning bij monofasig laden) te vermenigvuldigen met 16 A (de stroom). 230 x 16 = 3.680 W (of 3,7 kW). Opladen kan hier via een monofasig AC-laadpunt met een stroom die beperkt wordt tot 16 A. Een ander voorbeeld: snellaadvermogen: 50 kW, DC. Daaruit is af te leiden dat de auto kan worden ingeplugd op een laadpaal die is aangesloten op het 400 V-net (dat is steeds zo bij DC-laden) met een stroom tot 125 A (400 V x 125 A = 50.000 W of 50 kW).