VloerconstructiesPremium

Welke vloeropbouw bij terras/oprit uit natuursteen?

vloeropbouw

Ondergrond

Zoals bij elk terras en elke oprit is ook hier de staat van de ondergrond van groot belang. Niet alleen moet de fundering tot onder de vorstlijn gelegd worden (ongeveer 40 cm diep), ook moet ze afdoende het water draineren. Want stilstaand water is dé vijand van een betegeld oppervlak. Straks zorgen we daarom ook voor een helling.

Beton
Vloeropbouw bij een betonnen onderlaag

Op een betonnen onderlaag

De nood aan een ondergrond die goed vocht doorlaat, is ook de reden waarom u het best geen natuurstenen en keramische tegels plaatst op een betonnen draagvloer. Beton is weinig poreus, waardoor water er makkelijker op blijft staan en het terras later kan opvriezen. Beton heeft ook een grotere krimp, wat tot barsten in tegels kan leiden.

Afvoergoten voor het terras uitgelicht
14 artikels
Alles over terrassen en oprittenOntdek ons digitaal magazine over terrassen en opritten
Lees magazinechevron_right

Soms heeft u echter geen andere keus, omdat de betonplaat al aanwezig was of omdat u een terras aanlegt op een al bestaande betonstructuur. Dan moet u daarop eerst een drai­nagemat aanleggen.

Boven op de mat komt ofwel een gewapende dekvloer (minimaal 5 cm dik). Deze laat u minstens 28 dagen uitdrogen, vooraleer u de tegels erop plaatst. Dankzij de opbouw met drainagemat en dekvloer komt het terras niet in contact met het beton (ontkoppeling), waardoor het afzonderlijk kan reageren op wisselende weersomstandigheden.

Ofwel werkt u boven op de mat op de tradi­tionele manier voort: met een gestabiliseerd zandbed, mortel en bevloering, volgens de werkwijze die we bespreken onder ‘Boven op de ondergrond’.

Vloeropbouw
Vloeropbouw wanneer u een terras of oprit van nul af kunt opbouwen

From scratch: betonpuin/steenslag en korrelbeton

Wanneer u een terras of oprit van nul af kunt opbouwen, brengt u het best eerst een laag drainerend betonpuin/steenslag aan. Goed ingezakt en aangedamd, ongeveer 20 tot 30 cm diep. Belangrijk is dat het puin duurzaam is.

Ook na jaren in de grond te zitten, moet het zijn vorm behouden, zodat er geen verzakkingen ontstaan.

Ook bevat de fundering het best zo weinig mogelijk fijne fractie. Hoe minder dat aanwezig is, hoe beter de drainage. Fijne fractie kan immers de holtes tussen het gesteentepuin verstoppen. Boven op dat puin stort u dan ongeveer 15 cm korrelbeton, met als samenstelling 150 kg cement per m² granulaten 8/22 of 10/20.

Extra drainage

Om het water af te voeren, kunt u op het laagste punt een afvoergeul plaatsen of daar een randsteen aanbrengen met erachter een draineerzone in de vollegrond. Ondergronds bevindt zich in die zone dan een draineerbuis (op een diepte, afhankelijk van de lokale omstandigheden) die op het afwateringsnet wordt aangesloten. De zone is afgescheiden met geotextiel.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe

Gerelateerde artikels

Terras en oprit in natuursteen plaatsen: de regels van de kunst

Heel wat van ongetwijfeld ook uw klanten kiezen ervoor om hun terras of oprit te laten aanleggen met natuursteentegels. om schade aan het tegelwerk te voorkomen, zoals vlek- en scheurvorming, moet de plaatsing volgens de regels van de kunst verlopen. een van de belangrijkste aandachtspunten daarbij is een uit­stekende drainage. want water is dé vijand van een betegeld oppervlak. waarop moet u zoal letten bij de plaatsing? we geven u een pak praktische tips mee.

In 8 stappen zelf je bestrating leggen

Of je nu een terras, tuinpad of oprit gaat plaatsen; je tegels of klinkers horen hoe dan ook op een stevige fundering te komen, zodat ze stabiel liggen en enige impact kunnen verdragen. daar gaan de nodige voorbereidingen aan vooraf, zoals het uitzetten van de maten, het uitgraven van je perceel, het plaatsen van onderfundering en afboording. na de hoofdfundering rei je nog af, plaats je de tegels of klinkers en werk je alles netjes af door te voegen. in dit artikel overlopen we al deze stappen zodat je aan de slag kunt om jouw oprit, terras of tuinpad zelf te plaatsen.

Hoe zorgt u voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten

In steeds meer woningontwerpen is de tuin het verlengde van het interieur. mensen kiezen steeds meer voor open ruimtes waar de vloer buiten doorloopt. de keuken, woonkamer of veranda vormen één grote ruimte met het terras en de tuin. bovendien lijkt het terras dan groter. ook aangepast schrijnwerk zorgt voor een stijlvolle overgang tussen binnen en buiten.

Hoe is een vloer opgebouwd?

Wanneer je een vloer legt, is het belangrijk om te weten wat eronder ligt. in verbouwingen kom je het in bijgebouwen wel nog eens tegen, maar de tijd dat we vloertegels rechtreeks in het zand of in de zavel legden ligt al een tijdje achter ons ...

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine