Andere soorten kunstharsvloeren
Gietvloeren zijn de meest toegepaste variant van kunstharsvloeren, maar daarnaast zijn er nog enkele andere soorten. Onder 'kunstharsvloeren' wordt immers een grote groep van vloersystemen verstaan, waarbij kunstmatige harsen als bindmiddel gebruikt worden. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt naargelang van de opbouw en dikte van het vloersysteem.
Coatingvloeren
Dit type kunstharsvloeren bestaat meestal uit twee componenten van kunsthars. Ze zijn voornamelijk oplosmiddelvrij en waterverdunbaar. Eenmaal gemengd, worden ze met een rol of met een spuitinstallatie aangebracht in twee of meer lagen in een laagdikte van ca. 0,2 tot ca. 1 mm, afhankelijk van de ondergrond en de te verwachten belasting. Meestal wordt een coatingvloer opgebouwd in twee tot vier lagen. Bij de meeste coatingsystemen is het nodig om als eerste laag een primer aan te brengen om de poriën van de ondervloer te dichten en om een betere hechting te creëren.
De meeste coatings zijn in veel verschillende kleuren te verkrijgen en zijn ook in een antislipversie leverbaar. Een coating kan ook decoratief ingestrooid worden met gekleurde flakes, fijne of grove korrels enz. De vloer moet dan wel extra verzegeld worden met transparante eindlagen. Coatingvloeren worden meestal toegepast voor industriële doeleinden of als duurzame, naadloze en budgetvriendelijke afwerking. Ze zijn vooral geschikt voor een lichte of halfzware belasting en verkrijgbaar in diverse diktes en versies. Men zal deze afwerking zien in o.a. parkeergarages, trappenhuizen, technische lokalen en opslagruimtes. Voor deze coatingvloeren gebruikt men vooral epoxyhars. Afgewerkt met een matte eindlaag, geven deze coatings een goedkope en toch degelijke afwerking voor tal van ruimtes waar er anders niets voorzien werd.
Door toepassing van coatingvloeren bekomt men een vloeistofdichte afwerking, gemakkelijk in onderhoud, sterk en slijtvast, ook bij chemische belasting, naadloos, verkrijgbaar in talloze kleuren en finaal prijstechnisch zeer aantrekkelijk. Om een coating te bekomen, worden de kunstharsen gemengd met een zeer fijn vulmiddel en kleurpigmenten. Dat kan boven op een betonvloer, een chape of een anhydrietvloer, maar ook op hout of metaal. De dikte van een coatingvloer is zeer beperkt (meestal minder dan 1 mm). Dat impliceert dat dit vloersysteem de vlakheid of het profiel van de ondergrond (zonder extra voorbereidende werken) niet zal verbeteren. Indien men werkt in een buitentoepassing of men hoe dan ook de kleurvastheid van de coating wenst te bewaren, moet men werken – of toch minstens afwerken – met kleurechte en uv-bestendige, niet-vergelende toplagen.
Troffel- of mortelvloeren
Troffel- of mortelvloeren zijn systemen die opgebouwd zijn uit meestal transparante, zuivere harsen (zowel epoxy- als PU- en PMMA-harsen worden daarvoor gebruikt), die gemengd worden met een samengesteld kwartsmengsel of andere gegradeerde, inerte stoffen. Troffelvloeren bevatten dus veel vulstoffen, waardoor ze mechanisch zeer sterk zijn, aan hoge mechanische waarden voldoen en daardoor zeer geschikt zijn voor vloeren die zwaar belast worden. Daardoor worden ze nog steeds voornamelijk toegepast in zwaar belaste zones van industriële omgevingen.

De mortel wordt handmatig of mechanisch aangebracht en het uiterlijk van de vloer kan zowel glanzend als zijdeglans of mat zijn. Om een gemakkelijk reinigbare vloer te verkrijgen en de chemische resistentie aan te passen aan de eisen of te vergroten, kan een troffelvloer voorzien worden van aangepaste verzegelingslagen. Al naargelang van de gestelde eisen worden de meest geschikte mortel en sealer gekozen. Door de gebruikte kwartsen te kleuren, ontstaan er vloeren met de meest uiteenlopende kleuren en kleurcombinaties. Daardoor zijn troffelvloeren leverbaar in zowel naturelle als gepigmenteerde versies.
Een troffelvloer is een duurzame vloer die in het bijzonder geschikt is in ziekenhuizen, cleanrooms, bakkerijen, slachterijen, grootkeukens ... Een troffelvloer is naadloos, slagvast, stootvast, slijtvast en vloeistofdicht. Hij heeft een hoge druksterkte, kan op afschot gelegd worden, is chemicaliënbestand en is goed te reinigen. Meestal wordt een troffelvloer opgebouwd in drie tot vijf lagen, met een gemiddelde laagdikte van 5 à 6 mm. Dankzij de aard en de samenstelling van dit vloersysteem zijn meerdiktes zonder probleem mogelijk. Net als een gietvloer vindt hij toepassing op veel ondergronden.
Vlokkenvloeren

Bij vlokkenvloeren, opgebouwd uit meerdere dunne, transparante lagen en gekleurde chips of vlokken, wordt de kleur bepaald door die van de flakes. De grootte, de kleur(en) en de hoeveelheid ingestrooide vlokken bepalen dus het uiterlijk van de vloer. De flakes zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en afmetingen, waardoor de klant het karakter van de vloer zelf kan bepalen.
Bijna elke kleur en kleurencombinatie is mogelijk, waardoor die vloeren vrijwel geen beperkingen kennen qua creativiteit en toepasbaarheid. De vlokken worden spaarzaam, ruim of volledig tot verzadiging in een coatingvloer gestrooid. Daarna wordt de vloer verzegeld en afgelakt.
Een vlokkenvloer is een duurzame vloer die vooral geschikt is in kleedkamers, toiletruimtes, doucheruimtes, entrees ... Zijn voornaamste eigenschappen zijn dat hij krasvast, gemêleerd, naadloos, slijtvast, vloeistofdicht, chemicaliënbestand en goed te reinigen is.
Steen-, marmer-, en zandtapijten
Een steentapijt of korrelvloer is een naadloze vloer die bestaat uit miljoenen kleine steentjes, gemengd met transparant epoxy- of PU-kunsthars. Buiten de naturelle kleuren heeft men verder de keuze uit veel kleurmogelijkheden, gerealiseerd door het inkleuren van kleine grind-, zand- of marmerkorrels. Door steentjes van verschillende kleuren met elkaar te mengen, krijg je een spikkeleffect. Daarnaast kun je ook verschillende kleurvlakken (bv. looplijnen, tekeningen of logo’s) in de vloer creëren door te werken met profielen als afscheiding tussen de vlakken. Een dergelijke vloer kan op nagenoeg elke ondergrond geplaatst worden op voorwaarde dat die stevig en stabiel is en er een goede hechtingslaag toegepast wordt. Voor grote oppervlakten zijn uitzettingsvoegen noodzakelijk.

Aangezien de steentjes allemaal omgeven zijn door harsen, voelt de vloer niet zo hard en scherp aan als je zou verwachten van een vloer die uit miljoenen kleine steentjes bestaat. Door de luchtige open structuur neemt zo'n vloer de warmte van de kamer op en voelt die dus niet zo koud aan als bijvoorbeeld een tegelvloer. Bovendien is deze vloer, net als de meeste andere kunstharsvloeren, zeer geschikt voor vloerverwarming. In natte ruimtes en zones met meer kans op vervuiling (toiletten, keukens enz.) wordt een korrelvloer meestal gecoat met een vullaag in een acrylaatemulsie, epoxy of polyurethaan die de vloer gladder en dicht maakt en waardoor vlekken niet in de vloer kunnen dringen. Een gecoat steentapijt heeft een meer blinkend uitzicht dan een niet-gecoat steentapijt. De twee types naast elkaar gebruiken is vanuit esthetisch oogpunt niet aan te raden. Daarom zal men meestal de gecoate strook in een contrasterende kleur ten opzichte van het niet-gecoate stuk laten uitvoeren of één systeem voorzien per ruimte.
In tegenstelling tot de meeste andere kunstharsvloeren vraagt een kunstharstapijt, door zijn structuur en aard, een enigszins aangepast onderhoud. Door de open structuur vallen er vuil- en stofdeeltjes tussen de poriën die met een gewone stofzuigbeurt gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Los vuil en stof vormen dus weinig problemen. Grote vlekken van bijvoorbeeld koffie of olie moeten snel verwijderd worden met een aangepast reinigingsmiddel, een tapijtshampoo en/of een waterstofzuiger. Af en toe een grondige reinigingsbeurt met een schrobborstel of een waterzuiger is echter niet overbodig.