Hoe verlijmt u nieuwe vloerbekleding correct op een bestaande vloer?
VERWIJDER DE OUDE VLOERBEKLEDING IN GEVAL VAN TWIJFEL
Het is niet ideaal, maar vaak wordt bij renovatie een nieuwe vloerbekleding zoals vinyl, parket of laminaat bovenop een bestaande vloer gelegd. Goede resultaten krijgt u op een droge, vlakke ondergrond met voldoende druk- en treksterkte. De mogelijkheden voor directe verlijming blijven meestal beperkt. Voor PVC op PVC kiest u best zuivere tweecomponentenlijmen of een contactlijm die weekmakerbestendig is. Parket op parket vergt een elastische parketlijm, terwijl tapijt, linoleum of PVC op parket een klassieke dispersielijm vraagt als de ondergrond voldoende poreus is. Is dit niet het geval, dan opteert u voor een contactlijm. Laat u in ieder geval goed begeleiden bij uw lijmkeuze.
BEOORDELING VAN DE ONDERGROND
Voordat u de werken aanvat, dient u te beoordelen of de ondergrond geschikt is om er een nieuwe vloerbekleding op te plaatsen. De bestaande ondergrond moet altijd aan 5 criteria voldoen:
- stabiel en blijvend droog. Opstijgend vocht is vooral belangrijk voor een gelijkvloers, niet zozeer voor bovenverdiepingen. Het vochtgehalte moet steeds onder de bestaande vloerbekleding gecontroleerd worden (ook onder tegels) met een carbid-methode vochtmeter. Vloerbekledingen kunnen niet als vochtscherm dienen.
- proper: een schoon, vet- en vuilvrij oppervlak is essentieel. Verwijder het stof en alle onzuiverheden met een
- krachtige professionele stofzuiger, zodat optimale hechting van de volgende lagen kan worden gegarandeerd.
- vrij van krimpscheuren en barsten: frees scheuren open en vul ze op.
- voldoende druk- en treksterkte
- voldoende vlak (binnen de regels voor vlaktetolerantie)
GESCHIKTE VLOERSYSTEMEN
In de meeste gevallen raden specialisten aan om steeds de oude vloerbekleding te verwijderen. Dit geldt zeker wanneer u niet weet hoe goed deze vloerbekleding nog hecht, en wanneer er onduidelijkheid is over de behandeling die ze gekregen heeft, denk aan boenwas of olie. Toch wordt er vaak een nieuwe vloerbekleding (vinyl, parket, laminaat …) geplaatst op een bestaande. Er kan weliswaar steeds gewerkt worden met een ontkoppelingslaag of een zwevend droog systeem, bijvoorbeeld met OSB-platen, gipsvezelplaten of een dergelijke oplossing. Deze platen worden onderling verbonden met D3-D4 houtlijm. Vooraf worden de voegen uitgevlakt en volledig geëgaliseerd indien nodig (voor parket is dit overbodig). Op deze platen kunnen heel wat vloerbekledingen gelijmd worden. Direct verlijmde mogelijkheden zijn eerder beperkt. Rekening houdend met de eisen waaraan een ondergrond dient te voldoen qua druk- en treksterkte, komen er strikt genomen slechts een paar toepassingen in aanmerking voor een veilige plaatsing van vloerbekleding op bestaande vloerbekleding.
PVC OP PVC
Daarbij neemt u volgende stappen:
- nagaan of de oude PVC voldoende vastzit
- belangrijk is het ontpolishen/ontvetten/ontzepen van een dergelijke vloer. Dit gebeurt met opgeloste sodakristallen (caustic/bijtende soda/natrium hydroxide), of een dieptereiniger. Schrobben, laten inwerken, goed naspoelen met proper water. Indien nodig herhalen
- verlijm vervolgens de nieuwe PVC op de oude vloer met een geschikte lijm. Aangezien het gaat om 2 niet-poreuze materialen die u met elkaar wenst te verbinden, is de keuze van lijmen beperkt. Daarenboven bevatten PVC/vinyl/… weekmakers die met sommige lijmen kunnen migreren. Gebruikt u hier een klassieke dispersielijm, met een natte of een halfnatte inlegmethode, dan is er grote kans op blaasvorming. De mogelijke lijmen zijn zuivere 2K lijmen of een contactlijm die voldoende weekmakerbestendig is.

PARKET OP BESTAANDE PARKETVLOER
Hier gaat u als volgt te werk:
- check of de bestaande parketvloer nog genoeg hecht en ook voldoende vlak is.
- verwijder alle vernis of boenwas. Vernis verwijdert u met klassieke onderhoudsproducten; daarna opschuren en stofzuigen. Het grote probleem is boenwas. Dat kan plaatselijk opgelost worden met terpentijn, maar daar kan het dan dieper in de ondergrond dringen. Beste oplossing is om enkele millimeter van de toplaag te verwijderen tot alle boenwas verdwenen is.
- vervolgens het nieuwe parket verlijmen met bij voorkeur een elastische parketlijm. Polymeer/hybride lijmen hebben een goede hechting op hout en gevernist hout; echter niet op was, olie, zeep … Parket kan ook mechanisch bevestigd worden, bijvoorbeeld blind genageld in de groef. Ook een breed tapijt- of lamparket kan op parket geplaatst worden, wel best met een 2K PU-parketlijm. Deze stroken kunnen ook nog steeds blindgenageld worden.
SOEPELE VLOERBEKLEDING OP PARKETVLOER
Plan van aanpak bij tapijt-linoleum-PVC:
- controleren of de bestaande parketvloer nog voldoende vastzit
- alle vernis of boenwas verwijderen zoals hierboven vermeld
- primer aanbrengen om de hechting te verbeteren. Bij het schilderen wordt altijd een primer aangebracht, en bijna nooit bij een verlijming. Nochtans vraagt lijm een veeleisender verbinding dan verf. De primer is ook zeer belangrijk voor een cementgebaseerde egaline in de volgende stap. De primer zorgt dat het water van het mengsel niet wegvloeit, niet wordt opgenomen door de ondergrond, en zo kan gebruikt worden voor de uitharding van de cement. Anders krijgt u bijvoorbeeld een verbrande egaline.
- egaliseren met een vezelversterkt egaliseermiddel voor een optimale installatie van de vloer. Hoe gelijkmatiger de ondergrond voor het lijmen van de vloerbedekking, hoe hoogwaardiger het resultaat. Bovendien bespaart u op die manier tijd en lijm. Als u niet egaliseert, is er een heel grote kans dat de parketstructuur zich aftekent in de ‘elastische’ vloerbekleding. Breng het product steeds voldoende dik aan volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Voor een klassiek tapijt is egalisatie meestal niet nodig.
- als de ondergrond voldoende poreus is (de parketvernis is volledig weggeschuurd), kan een klassieke dispersielijm gebruikt worden; anders moet er een contactlijm genomen worden. Hiervoor bestaan trouwens ook al contactlijmen in drukvaten. Voor tapijten kan met dispersielijm de natte inlegmethode gebruikt worden. Tapijt is een poreus materiaal waardoor er geen probleem is voor de verdamping van het restvocht. PVC of LVT zijn een ander verhaal; dit zijn niet-poreuze materialen waardoor u eerder voor de halfnatte inlegmethode opteert. Bij deze methode heeft de lijm een tiental minuten de tijd gekregen om vocht te laten verdampen alvorens de vloerbekleding in de lijm wordt geplaatst. Dit heeft als gevolg dat er minder vocht door de ondergrond moet wegtrekken. Het vocht dat hier wegtrekt kan er immers voor zorgen dat het onderliggende parket beweegt, met als gevolg dat de nieuwe vloerbekleding niet mooi vlak ligt.
AANDACHTSPUNTEN
De meeste fabrikanten stellen voor om de oude vloerbekleding te verwijderen. Dit vraagt veel werk maar het is een betere oplossing. Weinig merken geven garanties op vloerlijmsystemen voor bestaande vloeren omdat de voorbereiding niet gebeurt volgens de geldende normen. Vraag in ieder geval advies bij het kiezen van de juiste lijm. Hou terdege rekening met de ondergrond: om welke bestaande vloerbekleding gaat het? Met welke lijm werd daar er gewerkt? Hoe vast zit die oude laag? Wat is de beschikbare hoogte? Welke belastingen komen er op de vloer: weinig of veel trafiek, stoelen met wielen … Welke vloerbekleding wenst u te plaatsen? Is deze vloerbekleding poreus of niet-poreus? En kan dit een invloed hebben op de ondergrond die er al ligt? Heeft dit een invloed op het type lijm dat ik moet gebruiken?
Een greep uit het aanbod:
- Ardex/Copagro
- Bona
- Bostik
- Devomat
- Forbo
- Rectavit
- Sika
- Soudal
- Thomsit