LEZINGEN
Of een voedingsbedrijf 'futureproof' is, hangt natuurlijk af van verschillende aspecten. Wij besloten om ons voor het neutrale lezingenprogramma van dit event te focussen op drie domeinen: duurzaamheid, technologie en mensen. Daarvoor schakelen we telkens een aantal experts ter zake in.
REGISTREER UW GRATIS DEELNAME AAN HET FOOD PROCESS SEMINAR
duurzaamheid

Energiebesparingen in de productie
Een ‘futureproof’ voedingsbedrijf werkt energiezuinig. Fevia Vlaanderen lanceerde daarom twee jaar geleden al het EFES (Easy Food Energy Savers) proefproject, met steun van de Vlaamse overheid. Door dit proefproject kunnen kmo's gratis een beroep doen op een ‘ontzorger’ die hen adviseert en begeleidt om hun energieverbruik te doen dalen. Benieuwd naar de aanbevelingen en resultaten? Dirk Van den Broecke vertelt er u alles over.
TECHNOLOGIE

VOEDSELVEILIGE INFRASTRUCTUUR
Door voorbeelden van listeria en andere bacteriën is de hygiëne een belangrijk aandachtspunt voor de voedselveiligheid in gebouwen. Door vast te houden aan duidelijke hygiënische ontwerpprincipes, kunnen voedselfabrikanten zich wapenen tegen een aantal interne en externe factoren. Die bieden ook beveiliging tegen vervuiling en leveren een bijdrage aan het behoud van de hygiënische omstandigheden. De nieuwe ‘guideline 44’ van EHEDG is een hulpmiddel voor al wie betrokken is bij het ontwerp, de bouw of verbouwing en het onderhoud van voedselproductiefaciliteiten, klaar voor de toekomst. Johan Roels, cochair van Dry Materials Handling Werkgroep binnen EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group), bevoegd hygiënisch ontwerp trainer en ondervoorzitter van de Belgische regionale afdeling, geeft de nodige tekst en uitleg.

ONDERSTEUNING VIA AUGMENTED OF MIXED REALITY
Labo- en procesomgevingen worden steeds complexer en afwisselender. De taken in zulke omgevingen vereisen dat werknemers zicht houden op grote hoeveelheden, vaak gecompliceerde informatie. Door de recente ontwikkelingen in de beschikbare hard- en software voor de verwezenlijking van Augmented en Mixed Reality (AR en MR) toepassingen, wordt deze technologie toegankelijk en inzetbaar ter ondersteuning van die dagelijkse taken. De ‘Vlaanderen Industie 4.0’-proeftuin ‘AR/MR support voor laboranten, procesoperatoren en onderhoudstechnici’ van VLAIO creëert een raamwerk voor het toepassen van AR en MR in de agrovoedingssector, de biotech én de ruime maakindustrie. Projectleider Fabian Di Fiore van UHasselt legt uit wat er binnen die proeftuin gebeurt.
mensen

Human-centered food organisation
De uitdaging van de voedingsfabriek van de toekomst is om het productieproces zo wendbaar mogelijk te maken. En laat medewerkers en hun ‘brainpower’ nu net de sleutel zijn tot die wendbaarheid. Welke arbeidsorganisatie is nodig om mensen meer werkgoesting en eigenaarschap te geven, meer betrokken te maken, hun talenten meer tot ontplooiing te laten komen en hen zo goed mogelijk te laten samenwerken? En wat zijn de aandachtspunten als er ook wordt ingezet op digitalisering en nieuwe technologieën? Lieven Eeckelaert van Workitects legt uit wat nodig is voor een ‘human-centered food organisation’. Karl Boumans van Flanders’ FOOD zoomt daarbij in op een aantal relevante projecten die er op dit vlak lopende zijn.

Loopbaanfonds voor werkgevers en werknemers
Als we bedrijven klaar willen maken voor de toekomst, zullen we ook loopbanen ‘futureproof’ moeten maken. Hoe kan u mensen aan boord halen en houden bij alle veranderingen? Hoe vinden medewerkers daar zelf ook hun weg in? De sector wil voedingsbedrijven en hun werknemers hierin bijstaan via een nieuw loopbaanfonds bij Alimento. Wat mag u daarvan verwachten, zowel voor werkgevers als werknemers? Adviseur onderzoek en ontwikkeling Lieve Ruelens licht de nieuwe ondersteuningsmaatregelen toe.

Voor alle bijkomende informatie over dit kennisevent
contacteer Wouter Verheecke
> op het nummer +32 (0)50/24.04.04
> of via mail naar wou@pmg.be