Zo pak je persluchtlekken aan
Energie lekt weg
Er gaat enorm veel energie verloren aan lekken. Dat kan snel oplopen tot 30% van het totale persluchtverbruik, maar helaas zijn er makkelijk voorbeelden te vinden waarbij het verlies naar 60% gaat. Hier ligt dan ook een grote opportuniteit om energie te besparen. Door op zijn minst één keer per jaar op zoek te gaan naar de lekken en die te repareren, zal het kostenplaatje al snel heel wat zakken.
Via metingen
Een controle van de installatie zonder lekmeting is geen effectieve controle. Helaas wordt er nog vaak van uitgegaan dat elke lek op te sporen valt met het menselijke oor of met de zeepmethode, waarbij de installatie met zeepwater afgesopt wordt om zo de lekken te lokaliseren. De eerste methode is niet alleen onhandig in lawaaierige omgevingen, maar zal ook niet alle lekken kunnen lokaliseren om de eenvoudige reden dat niet alle lekken hoorbaar zijn door het menselijke oor. De zeepmethode heeft als nadeel dat ze omslachtig is bij grote installaties en dat niet alle onderdelen even makkelijk bereikbaar zijn.
Op verschillende plaatsen
Om überhaupt te weten of er drukverliezen zijn, dient men de druk op verschillende plaatsen te meten. Dat kan op tal van plaatsen gebeuren, maar meestal is dat op representatieve punten zoals het vertrekpunt (het compressorlokaal) en nabij enkele eindpunten (de verbruikers). Enkele plaatsen zijn gevoelig voor lekken, zoals de condensaatafscheider, de filters, de olieregelaars, de drukregelaars, drogers, pneumatische cilinders en alle koppelingen (rubberen slangen, snelkoppelingen, push-inkoppelingen, isolatieventielen, controleventielen).
Drukval
Er kunnen tal van zaken gemeten worden: naast de klassiekers debiet, druk en temperatuur kan men ook de statische drukval meten, de altijd aanwezige drukval tussen de compressor en de verbruiker, of de dynamische drukval (dit is een plotse drukval door een piekverbruik). Met die gegevens kan men snel problemen blootleggen: is er bv. een grote statische drukval, dan is het leidingsstelsel te nauw. Is de statische drukval correct, maar de dynamische drukval is dat niet, dan is het netwerk op enkele plaatsen te nauw. De metingen gebeuren op diverse manieren. Er is een thermische massadebietmeter via een hot tap (een boring in een leiding) en andere bekende debietmeters (coriolis, ultrasoon, differentieeldruk, vortex, …), de stroommeting …
Ultrasone metingen
Wel vereisen bijvoorbeeld ultrasone metingen enige kennis en ervaring. Zo moet u correct weerkaatsingsverschijnselen en absorptie kunnen interpreteren. Elk bedrijf zou toch minimaal eenmaal per jaar een grootschalige lekdetectie moeten organiseren, want de terugverdientijd van een goedkope actie als ultrasoondetectie is duizelingwekkend laag. Er zijn gevallen bekend waarbij een lekdetectieapparaat met een kostprijs van 400 euro leidde tot een jaarlijkse besparing van 11.000 euro!
Corrosie
Ook corrosie kan op termijn leiden tot lekkages. Corrosie kan zowel extern als intern in het buizenstelsel ontstaan. In een goede persluchtinstallatie moet de lucht gekoeld en gedroogd worden om corrosie te voorkomen en moet er ook een condensaataftap aanwezig zijn, zodat overtollig intern condensaat afgevoerd kan worden. Een persluchtdroger is evenwel geen garantie op droge lucht op elke plaats in de installatie.