Warmte hoeft geen bron van energieverlies te zijn
Maak gebruik van warmtevrijgave bij aanmaken perslucht
Bij het creëren van druk is de logische fysische reactie dat de temperatuur stijgt. De recuperatie van warmte-energie is vrij eenvoudig. Het is enkel zaak om de warmte zo goed mogelijk af te voeren via bv. koelwater of ventilatiekanalen. Belangrijk om te weten: 100% van het elektrische verbruik wordt omgezet in warmte; een compressor van 100 kW zal dus evenveel warmte-energie opwekken. Alle energie die elektrisch (dus mechanisch via de elektromotor) in de compressor wordt gestoken, wordt omgezet in warmte, ongeacht het design van het compressorblok. De slijtage is echter een spelbreker: de opgewekte perslucht zal zo immers kunnen terugstromen, waardoor het compressorblok reeds warme terugstromende lucht opnieuw zal comprimeren (en dus opwarmen) en de compressor zal uitvallen op de temperatuur.
Lucht
De warme lucht die de compressor verlaat, kan perfect gebruikt worden om een (andere) ruimte te verwarmen. De warme lucht die de compressor verlaat, wordt dan gekanaliseerd naar bv. een productiehal of een werkplaats. In die ruimte zijn dan geen stookkosten nodig.
Water
De opgewekte warmte-energie kan ook gebruikt worden om warm water op te wekken. Voor oliegesmeerde schroefcompressoren wordt zo'n 70% van de warmte in het oliecircuit afgekoeld. Door een warmtewisselaar te plaatsen voor de oliekoeler, kan die warmte gebruikt worden om warm water op te wekken tot 90 °C. Voor olievrije, watergekoelde compressoren kan het koelwater opgewarmd worden tot 90 °C, mits een modificatie in de compressor. Op die manier kan tot 100% van de warmte-energie gerecupereerd worden.