WegenbouwwerkenPremium

Na de bouwsector loopt ook de infrastructuursector warm voor BIM

“Een geïntegreerd BIM-model voor de hele infrastructuursector, dat is de uitdaging”

Op 20 februari organiseerde het vakblad InfraStructure een rondetafelgesprek met enkele belangrijke spelers uit ons land op het vlak van infrastructuurwerken. De specifieke invalshoek van het gesprek was de steeds verder doorgedreven digitalisering in de sector, met speciale aandacht voor BIM of Building Information Management, waarbij digitale bouwmodellen zowel beheerd als uitgewisseld worden.

1. Wat betekent digitalisering in het algemeen en BIM in het bijzonder?

2. In hoeverre zijn de verschillende organisaties rond de tafel al aan de slag gegaan met digitalisering en/of BIM?

3. Hoe zorgen we voor juiste data?

4. Kan COPRO een belangrijke rol spelen in een veilige overdracht van gecertificeerde data

5. Moet er een overkoepelende organisatie aangeduid worden die die informatie kan valideren?

6. Op welke manier zal BIM in de infrastructuursector concreet uitgerold worden? 

Deelnemers rondetafel 

Dirk De Waele



Dirk De Waele
is al 30 jaar actief bij Vlaams waterzuiveraar Aquafin. Momenteel is hij er directeur Projectmanagement en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor alle bouwprojecten, zowel nieuwbouw als renovatie.




Dirk van Loo




Dirk Van Loo
is CEO van COPRO, wat staat voor Controle van Producten. COPRO is al 36 jaar een keurings- en certificatie-instelling in de wegenis- en infrastructuursector.

Tom Roelants



Tom Roelants
is sinds 2010 administrateur-generaal van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat in Vlaanderen verantwoordelijk is voor het beheer van 7.000 kilometer autosnel- en gewestwegen.




Pierre Gilles




Pierre Gilles
vertegenwoordigt de Service Public de Wallonie (SPW). Hij is er verantwoordelijk voor de afdeling Bouwkundige en Geotechnische Expertise.

Annick De Swaef



Annick De Swaef
is directeur-generaal van het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW). Deze kennisinstelling bestaat sinds 1952, verricht onderzoek en verleent technische bijstand aan de wegenbouwsector.

Robby Cattoor




Robby Cattoor
leidt binnen Infrabel een team van experten verantwoordelijk voor de masterdata van de infrastructuur en technische installaties van het Belgische spoorwegnet. Tegelijk is hij binnen zijn organisatie het aanspreekpunt voor BIM.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jan De Naeyer

Gerelateerde artikels

Bim: fundament van bouwindustrialisatie

Wie over de bouwprocessen van morgen praat, neemt al snel de term bim in de mond. met recht en reden, want deze manier van werken faciliteert het uitwisselen, verrijken en beheren van data. precies wat nodig is om 'slim en efficiënt' te bouwen. maar ook om gebouwen 'slim' te onderhouden, op termijn 'slim' te verbouwen of op het einde van hun levensduur 'slim' te recycleren.

Dossier bim

Hoewel het bewustzijn rond bim groeit, blijkt de implementatie ervan nog al te vaak een grote drempel. starten met bim vraagt nu eenmaal de nodige investeringen. toch hoeft het allemaal niet noodzakelijk complex te zijn.

Caseverhaal: bim en lean

Zelf het goede voorbeeld geven, is als aannemer de beste manier om te tonen dat nieuwe technologieën wel degelijk nut hebben. dat is precies wat willemen groep deed bij de bouw van zijn nieuwe kantoor in hasselt. dankzij een doorgedreven voorbereiding in bim en een zeer strakke lean-planning was de nieuwbouw in een recordtijd van acht maanden klaar voor gebruik.

Building information modeling

Bim staat voor building information modeling en verwijst naar een geïntegreerd (ontwerp)proces waarin modellen rechtstreeks aan informatie gekoppeld worden, zodat projectinformatie op een eenduidige en vlotte manier verwerkt en gedeeld kan worden. toch is bim zelf geen eenduidig begrip en worden er door verschillende partijen verschillende interpretaties aan gegeven. voor de ene is het vooral een tekensoftware of ontwerpmethodiek; voor de ander een communicatie- of samenwerkingsmodel. “beide zijn nochtans cruciaal", stelt sr. bim-manager bij d-studio en gastdocent aan de ku leuven, stefan boeykens. “je kunt stellen dat bim is ontstaan om de communicatie- en samenwerkingsproblemen in de bouwsector op te lossen. zonder de technische ontwikkeling van bepaalde softwarepakketten zou het echter simpelweg niet mogelijk zijn. 3d-modellen zijn niet de kern van de zaak, maar ze zijn wel noodzakelijk om op een efficiënte wijze met elkaar te kunnen communiceren."

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine