In hoeverre is er reeds aan de slag gegaan met digitalisering en/of BIM?
Er valt geen eenduidige definitie van BIM te geven, al komt samenwerking en opvolging vaak terug. In hoeverre zijn de verschillende organisaties rond de tafel al aan de slag gegaan met digitalisering en/of BIM?
Dirk De Waele (Aquafin): “Wij zijn momenteel bezig met de uitrol van onze IT-architectuur van de toekomst. Onze nieuwe CEO, Jan Goossens, heeft met digitalisering en innovatie twee focuspunten. Iedereen binnen ons bedrijf is daarbij betrokken. We hebben een groep opgericht om de bestaande bruisende ideeën concreet vorm te geven. Momenteel zijn we bezig met vier werven. Het eerste omvat het klassieke ERP-verhaal. De tweede werf gaat om samenwerken, zowel intern als met andere partijen. In dat kader plannen we de overstap naar Office 365. Een derde werf omvat ons slim net. Hoe kunnen we ons bestaande net beter gebruiken om overstromingen en uitbreidingen op te vangen. Een goed basismodel is daarvoor onontbeerlijk. Onze laatste werf omvat het assetmanagement en efficiëntie. Dat omvat meer het operationele luik. Hoe kunnen we onze tijd zo nuttig mogelijk gebruiken?”
Dirk Van Loo (COPRO): “Data is overal beschikbaar, vaak digitaal. Maar vaak ontbreekt het aan betrouwbare data. In deze wereld van fake news zijn betrouwbare data dan ook heel belangrijk. Met COPRO moeten we de gebruiker kunnen aantonen welke data betrouwbaar zijn. Wij moeten dus een antwoord formuleren op de vraag hoe we data waarde kunnen geven. Dat is de rol die wij, als onpartijdige instelling, moeten spelen.”
“In deze wereld van fake news zijn betrouwbare data belangrijk. We moeten dus een antwoord formuleren op de behoefte om data waarde te geven.”
- Dirk Van Loo (COPRO)
Tom Roelants (AWV): “BIM is voor ons een middel om tot een beter assetmanagement te komen. Voor een assetbeheerder als Wegen en Verkeer is dat primair. BIM kan tegelijk een meerwaarde betekenen in het ganse samenwerkingsmodel. Wij steken heel veel energie in het overpompen van de informatie van een studiebureau naar een aannemer. BIM is voor ons dus evengoed een middel om dat proces eenvoudiger te laten verlopen. En ten derde willen we onze infrastructuur klaarmaken voor de toekomst. Doen we dat niet, dan zullen de Googles van deze wereld het verkeer sturen. Zo kan BIM ons Verkeerscentrum helpen in het managen van het verkeer. Dit zal in de toekomst immers veel meer op basis van big data gebeuren.”
Pierre Gilles (SPW): “Veel is al gezegd, maar BIM is ook een middel om veel efficiënter te werken, de beschikbare gegevens beter te gebruiken en te zorgen voor een betere voorbereiding. Daarnaast moeten de vooruitzichten van big data het ook mogelijk maken om de BIM te voeden met nieuwe gegevens zoals verkeersgegevens.”
“BIM is ook belangrijk in het kader van de circulaire economie. Hoe duurzaam zijn de materialen die gebruikt worden? Kunnen we verder verduurzamen door bepaalde stukken in de infrastructuur te vervangen?”
- Annick De Swaef (OCW)
Annick De Swaef (OCW): “Het OCW moet het kennisplatform zijn en blijven. Uiteraard kijken we ook naar onderzoek. Wanneer alle data geïntegreerd en bijgehouden worden, ontstaan nieuwe mogelijkheden, onder andere ook via artificiële intelligentie. Dat is ook belangrijk in het kader van de circulaire economie. Hoe duurzaam zijn de materialen die gebruikt worden? Kunnen we verder verduurzamen door bepaalde stukken in de infrastructuur te vervangen? Het OCW beschikt zelf ook over heel wat data. De vraag die bij ons voorligt is of we dataprovider voor derden moeten worden? Een praktische aanpak zal verrijkende inzichten aanleveren. We zijn dus op zoek naar een BIM-expert om onze modellen te beginnen bouwen. GIS blijft daarbij de onderlaag die misschien wel nog onvoldoende geëxploiteerd wordt.”
Robby Cattoor (Infrabel): “In eerste plaats is het primair dat organisaties zelf vertrouwen krijgen in de eigen data. Infrabel beschikt over veel interne systemen die gevoed geweest zijn door mensen on the field. De uitdaging is nu een waarde te geven aan de beschikbare informatie en te bepalen in welke mate de digitaal beschikbare informatie werkelijk overeenkomt met onze infrastructuur. Daarvoor gebruiken we verschillende technieken. Een voorbeeld is objectherkenning om te bepalen of wat we visueel kunnen waarnemen overeenkomt met de info die beschikbaar is. Moeilijker is het bij ondergrondse kabels en aansluitingen. Kortom, de eigen beschikbare informatie valideren is van cruciaal belang. Infrabel investeerde al heel wat middelen om te weten wat we hebben, maar dat moet constant gebeuren. Assetinformatiesystemen moeten op orde gehouden worden, anders krijg je onbetrouwbare data. Je moet vermijden telkens achter de feiten aan te hollen. BIM kan bijdragen tot het efficiënt op orde houden van die systemen. Op die manier moeten we niet meermaals investeren om te weten te komen wat we eigenlijk al wisten of hadden moeten weten na de bouw en indienststelling van de infrastructuur.”
Dirk De Waele (Aquafin): “Het is niet altijd evident om in cijfers om te zetten wat BIM eigenlijk oplevert. De winst zit bovendien niet altijd bij je eigen organisatie, terwijl je wel de kost draagt om het systeem te bouwen en te onderhouden.”
Robby Cattoor (Infrabel): “Terwijl dat onderhoud wel cruciaal is. Een digital twin moet een echte twin zijn. De digitale wereld moet met andere woorden de reële wereld perfect volgen.”