Hoe zorgen voor juiste data?
De juistheid van de gegevens is een ander topic. Als we voertuigen automatisch willen laten rijden over slimme wegen, moet er een overdracht van accurate en beveiligde gegevens gebeuren. Hoe willen de deelnemers ervoor zorgen dat die data juist zijn?
Tom Roelants (AWV): “Ik geloof niet in een model waarbij maar één partner verantwoordelijk is voor de correctheid van de gegevens. Er zijn nu al systemen die gebruikers een deel van de input laten geven. Vandaag rekent AWV op enkele honderden medewerkers om onze data up-to-date te houden. En dat terwijl er dagelijks een miljoen mensen op onze wegen rondrijden, die veel meer zien dan wij ooit zullen kunnen. De kennis zit dus bij iedereen. In de toekomst zal er dus een meer open systeem moeten komen in de plaats van een gesloten model waar alleen de assetowner toegang toe heeft. Wij krijgen nu al veel meldingen binnen. Mochten die, weliswaar na validatie, rechtstreeks in onze database kunnen komen, zou dat al een hele stap voorwaarts zijn. Maar daarnaast moeten we ook geen schrik hebben van de steeds groter wordende druk om correcte info te voorzien. Ik ga ervan uit dat de ene databron de andere zal corrigeren. We moeten met andere woorden op zoek gaan naar manieren om ons model zo actueel mogelijk te houden, door ook gebruik te maken van andere bronnen.”
Pierre Gilles (SPW): “Momenteel heerst de opvatting dat kennis gelijk staat aan macht. Toch moeten we steeds meer evolueren naar gedeelde informatie. Er moet met andere woorden gewerkt worden aan een mentaliteitsverandering. De behandeling van informatie wordt steeds belangrijker. Kleine stukjes unieke maar gevalideerde informatie moeten samengelegd worden. Een voorbeeld zijn de GIS-portalen. Die bestaan uit verschillende lagen die telkens door andere bronbeheerders worden gevalideerd.”