WegenbouwwerkenPremium

Op welke manier zal BIM in de infrastructuursector uitgerold worden?

Rondetafel CoproSlotsom is dat BIM in de infrastructuursector niet zo eenvoudig toe te passen is als in de bouwsector. Toch oogt een en ander veelbelovend. Hoe zien de deelnemers de toekomst? Op welke manier zal BIM in onze sector concreet uitgerold worden?

Dirk De Waele (Aquafin): “We staan inderdaad nog maar aan het begin van dit verhaal. De mogelijkheden zijn zelfs nu nog niet allemaal gekend. Daarnet werd geopperd dat iedereen informatie zal moeten aanbrengen. Ik denk dat dat heel juist is. Kijk maar eens naar de meest succesvolle gps-leveranciers. Dat zijn diegene die de burger mee laten aangeven waar het misloopt. Data moeten niet zomaar verzameld worden, er moet ook daadwerkelijk iets mee gebeuren.”

Dirk Van Loo (COPRO): “Dat BIM er komt, staat als een paal boven water. Er zijn al enkele mooie initiatieven, waarbij verschillende partijen zijn betrokken. BIM is een project van ons allemaal. Tegelijk wil ik waarschuwen om niet overhaast tewerk te gaan. We moeten niet willen lopen vooraleer we kunnen stappen, en vooral voldoende samenwerken met alle stakeholders.”

Tom Roelants (AWV): “Het is nooit te laat om te starten met dit digitaliseringsverhaal. AWV heeft op twee jaar tijd een mooie sprong voorwaarts gemaakt en profiteert deels van de beginnersfouten uit andere sectoren. Zo kunnen we komen tot een geïntegreerd model voor de infrastructuursector. Dat is de uitdaging die voorligt, maar ik geloof erin dat we de hele sector zullen meekrijgen.”

Pierre Gilles


“Dankzij InfraStructure praten we nu wel met elkaar maar dat gebeurt niet op een structurele manier. Er is dus nood aan een uitwisselingsplatform.”
- Pierre Gilles (SPW) 




Pierre Gilles (SPW): “Iedereen gaat wel een beetje vooruit, maar volgens mij ontbreekt het aan een gemeenschappelijk platform om onze vragen te stellen en kennis uit te wisselen. Dankzij InfraStructure praten we nu wel met elkaar maar dat gebeurt niet op een structurele manier. Er is dus nood aan een uitwisselingsplatform, zodat we allemaal dezelfde weg inslaan en niet eindigen met een tiental verschillende systemen of methodieken.”

Robby Cattoor (Infrabel): “We moeten werk maken van een gemeenschappelijk begrippenkader zodat iedereen hetzelfde verstaat onder BIM.”

Annick De Swaef (OCW): “Ik ben alvast optimistisch en vind dat we in een collaborative era leven. Samenwerking is absoluut nodig omdat de uitdagingen zo complex zijn. Het is eenvoudigweg een noodzaak om samen te werken. Gelukkig evolueren we steeds verder weg van het vroegere conflictmodel. BIM is wat onze sector nodig heeft. Veel professionals wachten op meer samenwerking. Voor mij is de tijd rijp en is BIM een passend vehikel.”

BIM is met andere woorden het middel om alle actoren te laten samenwerken aan een mooie duurzame toekomst. Met deze positieve noot sluiten we dit gesprek af. Hartelijk dank aan alle leden van deze rondetafelconferentie voor de gewaardeerde inbreng.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jan De Naeyer
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine