BuitenzonweringPremium

MET CIJFERS COMFORTPROBLEMEN OPSPOREN

Ing. Geert Bellens Bestbuildingconcept
Ing. Geert Bellens
Bestbuildingconcept

COMFORT SIMULEREN

Comfortproblemen kunnen al worden opgespoord nog voor het gebouw in gebruik is genomen. “Dat kan via een dynamische simulatie van het gebouw", vertelt Geert Bellens van het ingenieursbureau Best Building Concept. Er wordt een 3D-model opgemaakt van de school en elke verdieping wordt onderverdeeld in functies (klaslokaal, gang, refter …) die hun eigen profiel krijgen. “Bijvoorbeeld, klaslokaal A heeft een bezetting van twintig leerlingen van 8u.30 tot 10u.30 en van 11u. tot 12u.15. Ook de verlichting, de apparatuur in het lokaal, de ventilatiedebieten enz. worden in rekening gebracht. Zelfs de beschaduwing van naburige gebouwen, luifels, of zelfs bomen, wordt toegevoegd, om de simulatie nog correcter te maken. Vervolgens wordt het gebouwmodel gekoppeld aan een weermodel dat een typejaar in België nabootst." Via dergelijke dynamische simulaties kunnen ruimtes die gevoelig zijn voor oververhitting, worden gedetecteerd en kan het ontwerp vervolgens nog worden aangepast.

Ing. Geert Bellens Bestbuildingconcept

ER ZIJN ALTIJD KLAGERS

“Niettemin heeft elk tertiair gebouw ontevredenen. Het meest ideale gebouw heeft er ongeveer 5%. Bij een nieuw gebouw streeft men naar 10% ontevredenen. Maar als er van de 100 gebouwgebruikers 10 komen klagen, kan dit natuurlijk een vertekend beeld geven. Wat voor de ene als onaangenaam wordt ervaren, stoort de andere misschien niet. Vandaar is het belangrijk om comfort te objectiveren. Dat gebeurt ook in bestaande gebouwen door bepaalde parameters, zoals de temperatuur, de relatieve vochtigheid en de luchtkwaliteit, in de verschillende ruimtes van het gebouw te meten en te monitoren. Hiervoor hebben we zelfs een apart bedrijf opgericht, METIZ, dat gebouwen op een softwareplatform aansluit om het comfort op te volgen. Op basis van deze gegevens kan gericht een oplossing worden geformuleerd voor een comfortprobleem."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain

Gerelateerde artikels

Correct warmteverliezen berekenen en een warmtepomp dimensioneren

Een belangrijk onderdeel in het ontwerp van een goed werkende verwarmingsinstallatie is de bepaling van het juiste vermogen. overdimensionering was lang een standaardpraktijk om comfortproblemen in de winter te voorkomen. dit is voor goed ...

Hoe lekken in aircosysteem opsporen?

Om de airco in topconditie te houden, is het van belang dat de juiste hoeveelheid koudemiddel aanwezig is. vooral van r134a is geweten dat het rubberen leidingen en verbindingen kan verdampen, met lekken tot gevolg.

Modernisering straatlantaarns zorgt voor winsten

Er is in ons land nog behoorlijk wat winst te halen op het gebied van energie en energie-efficiëntie. een voorbeeld? onze openbare buitenverlichting. meer dan 9 op de 10 straatlantaarns zijn nog steeds niet voorzien van ledverlichting, waardoor tal van lokale besturen nog niet hebben kunnen profiteren van de geneugten van led. door de openbare buitenverlichting ook 'slim' te maken, liggen de winsten quasi voor het oprapen.

Alles over warmtepompinstallaties

Warmtepompen hebben het voordeel dat ze zowel kunnen verwarmen als verkoelen. maar wat als er binnen een en hetzelfde gebouw gelijktijdig een vraag is naar warmte en naar koude? twee aparte warmtepompen kunnen dan soelaas brengen, maar efficiënter is het dan om te kiezen voor een multi-pipe warmtepomp. hoe meer gelijktijdigheid, hoe groter de efficiëntie van dergelijke systemen zal zijn. dit artikel behandelt de werking en de belangrijkste aandachtspunten bij de installatie van multi-pipe warmtepompen.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine