OpleidingenPremium

De nieuwe generatie procestechnologen

werkt interdisciplinair samen aan een duurzame toekomst

Een nieuwe generatie procestechnologen is opgestaan. En hoe. Thaddeus Anim-Somuah en Thomas Kavanagh zijn nog maar koud afgestudeerd, maar nu al betrokken bij wereldwijde initiatieven waar hun vakgebied een leidende rol speelt in de weg naar een duurzame samenleving. Binnen Global Engineering Futures gaan zij uit van een interdisciplinaire samenwerking op internationaal niveau met een focus op diversiteit.

goals
De Sustainable Development Goals (SDG's) of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen zoals in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld

Welke rol spelen engineers?

De chemische en procesindustrie spelen nu al een leidende rol bij de aanpak van grote maatschappelijke vraagstukken waar het gaat om bijvoorbeeld de beschikbaarheid van schoon drinkwater, verbeterde gezondheidszorg, schonere energie en duurzame grondstoffen. Door COVID-19 zijn nog meer mensen zich bewust van de staat waarin onze wereld zich op dit moment bevindt. Maar ook welke impact dit heeft op bijvoorbeeld gezondheid en milieu. Thaddeus: "Gesprekken over klimaatverandering en de maatregelen die nodig zijn om dit tegen te houden winnen hierdoor aan betekenis wat ons voor de vraag stelt: welke rol kunnen engineers hierin spelen?"

gezondheid

Vanuit zijn eigen achtergrond ziet Thomas (zie kader) onder meer de mogelijkheden van procesautomatisering voor producenten van geneesmiddelen. "Procestechnologie is in de biomedische wetenschappen onmisbaar om technische oplossingen te ontwikkelen voor de productie van medicijnen. Door de hoge eisen die biofarmaceutische producten stellen aan de kwaliteit en opbrengst van de productie is dit niet eenvoudig. Automatiseringstools die gebruik maken van Artificial Intellingence bieden echter belangrijke nieuwe mogelijkheden. Vooral de hybride varianten waarin bestaande technische kennis wordt gecombineerd met machinelearningtechnieken."

Duurzaamheid

Uiteraard is ook een hoofdrol weggelegd voor het thema duurzaamheid. Waar techniek mogelijk de oorzaak is geweest van water-, lucht- en bodemvervuiling en uitputting van fossiele bronnen, moet de sector nu ook de oplossingen bieden. Thaddeus: "Een grote uitdaging om ideeën te vertalen naar concrete producten en deze vervolgens ook te maken. Of het nu gaat om producten in het kader van energie, raffinage, voedsel of gezondheid. De maatschappij verandert en de ingenieurs veranderen mee. Het onderwijssysteem moet zich wat dat betreft ook aanpassen en zich meer richten op de lange termijn."

Global Engineering Futures

De enorme drive zetten de jonge procestechnologen onder meer in binnen ‘Global Engineering Futures’ (GEF). Deze non-profit organisatie is eind 2019 opgericht door studenten van het Imperial College Londen; waaronder Thomas. Thaddeus nam later plaats in de adviesraad.

Het primaire doel van GEF is het samenbrengen van (jonge) ingenieurs uit de hele wereld om interdisciplinair samen te werken aan een duurzame toekomst. Dit interdisciplinaire karakter is van belang omdat duurzaamheid een samenspel is tussen uiteenlopende vakgebieden. Thomas: "Om een duurzame wereld te realiseren, moeten technici dus ook kunnen samenwerken met economen en sociologen. Bij jonge ingenieurs ontbreekt dit complete plaatje nog wel eens en het is belangrijk hen bewust te maken van de breedte van de problematiek."

"Om een duurzame wereld te realiseren, moeten technici ook kunnen samenwerken met economen en sociologen"

GEF richt zich tevens expliciet op diversiteit. Thomas: "Een grotere diversiteit aan mensen levert een grotere diversiteit aan oplossingen. De tijd dat mensen niet mogen participeren vanwege hun woonplaats, ras, geslacht etc. zou voorbij moeten zijn. Wereldwijde samenwerking is minimaal zo belangrijk. Ieder land ontwikkelt immers activiteiten die invloed hebben op andere landen en bovendien: niemand kan dit alleen."

Aida Rafat
Aida Rafat, winnaar van de duurzaamheidscompetitie die mede door GEF is georganiseerd. Zij ontwikkelde een proces waarmee kleurstoffen uit textiel kunnen gerecupereerd worden

Global Engineering Network

Gesteund door uiteenlopende organisaties met gelijksoortige doelstellingen heeft GEF het afgelopen jaar grote stappen gezet. Inmiddels hebben zich meer dan 70 jonge vrijwilligers uit verschillende landen aangesloten. Thomas: "We werken nu aan een wereldwijd programma waarbinnen jonge ingenieurs kunnen samenwerken aan technische, haalbare oplossingen in het kader van een duurzame wereld. Een van de belangrijkste activiteiten van het afgelopen jaar was een competitie die wij mede hebben georganiseerd en waaraan we veel nieuwe vrijwilligers hebben over gehouden." (zie kader)

Daarnaast ontwikkelde GEF het ‘Global Engineering Network’ waar ingenieurs vanuit de hele wereld in contact kunnen komen met het doel een duurzame wereld te creëren door samenwerking. "Multidisciplinair en diversiteit zijn niet meer vrijblijvend. We willen gezamenlijk onze energie steken in een duurzame toekomst. Met een ‘open mind’ en ‘out of the box’."

Duurzaamheidscompetitie: 400 deelnemers uit 70 landen
Global Engineering Futures kreeg tijdens de oprichting steun van toonaangevende organisaties zoals ‘Institution of Chemical Engineers’ (IChemE), de World Federation of Engineering organisations (WFEO) en Imperial College London. De overkoepelende doelstellingen van deze partijen leidden tot het idee om een gezamelijke competitie te organiseren; in lijn met de ‘World Engineering Day for Sustainable Development’. In totaal deden er meer dan 400 jonge ingenieurs uit 70 landen mee.
De winnaar van deze competitie was Aida Rafat die binnen het Global Engineering Network Qatar vertegenwoordigt. Zij ontwikkelde een proces waarmee kleurstoffen uit textiel zijn te verwijderen en opnieuw te gebruiken. Dit verkleint de behoefte om nieuwe verfstoffen te produceren en maakt oude kleding een waardevolle bron om verfstoffen te winnen. De ontkleurde vezels zijn te upcyclen om nieuwe vezels te produceren via de fibre-to-fibre-recycletechnologie.

 

Wie is Thomas Kavanagh?Thomas Kavanagh
Thomas Kavanagh is mede-oprichter van GEF en werkt momenteel aan zijn promotieonderzoek aan het Imperial College London i.s.m. Glaxosmithkline. Hierin ontwikkelt hij een procesregelsysteem in het kader van de automatisering van upstream biofarmaceutische processen. Het gaat onder meer om de productie van monoklonale antilichamen (mAbs). Stoffen die een belangrijke rol spelen in onder meer vaccins, kankerbehandelingen en medicijnen voor ontstekingen, cardiovasculaire en infectie-ziekten. Het eindresultaat kan de kwaliteit van de medicijnen en de productiesnelheid verhogen en daarnaast de kosten en milieuimpact reduceren.

Wie is Thaddeus Anim-Somuah? Thaddeus Anim-Somuah
Thaddeus Anim-Somuah voltooide zijn opleiding 'Master Chemical Engineering (Business Management)' aan de University of Manchester; Chartered engineer. In 2012 verhuisde hij van Engeland naar Nederland en startte bij Croda als Process Engineer binnen een project dat zich richt op het verlagen van de site emissies met 50% tussen 2018 en 2030. Inmiddels is hij hier Engineering Manager Projects en werkt aan digitalisering en verduurzaming. Naast zijn ‘baan’ maakt Thaddeus deel uit van de adviesraad van GEF, is lid van de redactieadviesraad van NPT, lid van Dutch Process Technologists en maakt deel uit van de European Federation of Chemical Engineering. In 2020 werd hij verkozen tot ‘Forbes 30 under 30 Europe’ in de categorie ‘Manufacturing & Industry’.

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ing. M. de Wit- Blok

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine