TPL Dakwerken ambieert komende jaren sterke groei
“Werknemers die zelfstandig beginnen? Het zal me er niet van weerhouden om jongeren kansen te geven”

Onlangs kreeg TPL Dakwerken uit het Limburgse Leopoldsburg het label ‘erkend ambachtsman’ en daar is zaakvoerder Umut Topal niet weinig trots op. “Omdat het de enige titel is die ook door de federale overheid wordt erkend”, zegt hij. Uw vakblad had een goed gesprek met de ambitieuze bedrijfsleider die zijn licht laat schijnen over de hele daksector en grootse plannen heeft met zijn onderneming.
"Rond de eigen kerktoren werken heeft zo zijn voordelen"
TPL Dakwerken profileert zich als een betrouwbare partner voor dak- en gevelwerken. “We zijn gespecialiseerd in zowel hellende als platte daken en dat voor nieuwbouw en renovatie”, begint zaakvoerder Umut Topal zijn verhaal.
“Ongeveer 60% van onze tijd zijn we aan de slag voor particuliere klanten. Het overige deel gaat naar projectontwikkelaars. Dat is een gemiddelde verhouding over de jaren heen. Het afgelopen jaar hebben we wat meer voor particulieren gewerkt omdat de projectmarkt het duidelijk moeilijk had. Dankzij een spreiding in onze klantenportefeuille hebben wij daar evenwel weinig of geen last van gehad. Let wel, de projectontwikkelaars waar wij mee samenwerken, mikken echt wel op het hogere klantensegment. Net als ons willen ze eerder kwalitatief werk dan goedkope projecten."

"Het gros van onze werven bevindt zich in ons eigen Limburg. Occasioneel trekken we ook wel eens naar Vlaams-Brabant, maar dat is beperkt. Rond je eigen kerktoren werken, heeft nogal wat voordelen. Niet in het minst omdat je personeel dan gespaard blijft van die ellendige files. Een van onze nieuwe medewerkers is speciaal hier begonnen, zodat hij niet dagelijks urenlang in de bestelwagen hoeft te zitten. Maar ook voor onze klanten is dat interessant. Moeten we voor hen ver rijden, dan kunnen we niet anders dan transportkosten aan te rekenen. Niet zelden zeg ik aan een potentiële klant dat hij beter op zoek gaat naar een firma bij hem in de buurt, zodat die kosten alvast wegvallen.”
Omzetstijging tijdens corona

In 2019 gingen we al even langs bij Umut Topal voor een reportage. Sindsdien is er wel een en ander veranderd. "Afgelopen jaren hebben we een expansie doorgemaakt door een extra team te creëren dat gespecialiseerd is in het realiseren van platte daken. Daarnaast investeerden we in de aankoop van een dakwerkerskraan waardoor we opdrachten sneller kunnen uitvoeren. Naast de klassieke opdrachten hebben we ook enkele exclusieve renovatieopdrachten uitgevoerd. We kochten intussen ons eigen pand met kantoren en een aanpalend magazijn."
"In 2022 hebben we een recordomzet van meer dan 2 miljoen euro gedraaid. De coronaperiode had dan ook niet zo’n grote impact op ons aangezien dakwerken konden blijven plaatsvinden."
"In tegenstelling tot andere sectoren hebben we toen zelfs een groei van 30 tot 40% gekend, omdat klanten meer financiële middelen hadden doordat ze niet op vakantie konden. Vorig jaar was voor ons bijvoorbeeld veel lastiger, door het overvloedige regenweer. We probeerden dat wel op te vangen door meer binnenwerken, zoals het afwerken van zolderruimtes, aan te nemen, maar het had toch een impact.”
Kansen geven
"Tot aan het bouwverlof waren we nog met drie ploegen en twaalf medewerkers, maar drie van hen hebben besloten om op hun beurt zelfstandig te worden. Dat kun je helaas niet tegenhouden. Vaak is het zo dat ze bij jou de stiel komen leren. En zodra ze alles onder de knie hebben en voor het bedrijf optimaal beginnen te renderen, zoeken ze andere oorden op of starten ze als zelfstandige. Voor mij als zaakvoerder is dat uiteraard niet leuk, maar daar valt niks tegen te beginnen. Het zal me in elk geval nooit tegenhouden om mensen kansen te geven."

"Tijdens de laatste zes maanden zijn hier maar liefst drie jongeren begonnen die nu volop in opleiding zijn. Als bedrijf zijn we immers ook erkend als ‘mentor’. Daardoor krijgen we een bepaalde vergoeding. Dat systeem is in het leven geroepen om bedrijven ertoe aan te zetten jongeren een kans te geven. En dat is ons op het lijf geschreven.”
Hoge conversieratio
Voor Umut Topal is het geven van kansen aan onervaren jongeren ook deels een noodzaak, want er staan constant vacatures open bij TPL Dakwerken.
“Als er morgen tien gekwalificeerde medewerkers voor de deur staan, dan geef ik die allemaal een contract. Dat zou ons in staat stellen om meer werk aan te nemen. De eerste vraag die ik altijd stel aan mensen die een offerte vragen, is de gewenste uitvoeringstermijn. Als ze komen aandraven met drie maanden, dan moet ik hen al meteen weigeren. De vroegst mogelijke startdatum is over zes tot negen maanden. Mocht er met andere woorden geen nijpende krapte zijn op de arbeidsmarkt, dan zou ik ook die ‘kortetermijnopdrachten’ kunnen aannemen, want er is meer dan werk genoeg en er zijn veel te weinig dakwerkers."
"In onze sector zijn de aannemers ofwel heel groot ofwel heel klein. Ofwel ben je een bedrijf met een tweetal werknemers, ofwel een onderneming met 30 tot 40 mensen in dienst. Wij zweven daar zowat tussenin. Maar de conversieratio van onze offertes ligt bijzonder hoog. Van de tien offertes die we uitschrijven, halen we er gemiddeld 8 binnen. Dat is bijzonder veel want bij een gemiddeld bedrijf ligt dat aantal ongeveer op drie.”
Aandacht voor marketing

Ook al stroomt het werk binnen, toch wil TPL Dakwerken zich blijven onderscheiden van de concurrentie. Om dat te kunnen doen, hebben ze alvast één streepje voor. “Het voordeel is dat ik – vooraleer ik deze firma startte – actief was in de wereld van de marketing”, weet Umut Topal.
“Daar heb ik geleerd dat marketing in de bouwsector bijna onbestaande is. Dat wilde ik toch wel anders doen. Daarom heb ik eerst en vooral gezorgd voor een zeer professionele website. Lokale clubs en verenigingen kunnen hier steevast aankloppen voor sponsoring. We hebben nooit betaalde advertenties via Google geplaatst of betaald voor leads via leadswebsites. Net omdat we heel sterk geloven in mond-aan-mondreclame. Inhoudelijk hebben we sterk de focus gelegd op het belang van kwalitatief werk."
"En dat heeft ons geen windeieren gelegd, want op vandaag hebben we zowel bij particulieren als bij architecten een uitstekende reputatie.”
Steile ambities
Momenteel zijn er een elftal werknemers aan de slag bij TPL Dakwerken. Maar daar plant Umut Topal verandering in te brengen. “We hebben de ambitie om een grote onderneming te worden”, stelt hij. “Daarvoor willen we intensief een beroep doen op onderaannemers die wel kwalitatief werk afleveren, maar niet de knowhow in huis hebben om goede offertes op te maken of projecten binnen te halen."
"Onlangs nog had ik een gesprek met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verkopen van hernieuwbare energie-installaties, zonnepanelen en dergelijke. Hun vertegenwoordigers krijgen vaak de vraag om met de installatie van zonnepanelen ook meteen het dak onder handen te nemen. Daarom zocht die firma een vaste partner om aan dergelijke vragen tegemoet te kunnen komen. We hebben een test gedaan met één van hun vertegenwoordigers. Op anderhalve maand tijd had die al acht daken verkocht. Om maar aan te tonen dat het werk voor het grijpen ligt. En we willen het ook graag grijpen, als we over voldoende medewerkers beschikken.”

Nood aan doorgedreven communicatie
Die grote plannen brengen uiteraard ook uitdagingen mee, los van het vinden van voldoende personeel. “Mensen die effectief werken uitvoeren op werven is één ding, maar het aantrekken van projectleiders is nog iets helemaal anders”, beseft Umut Topal. “Die zijn heel dun gezaaid. Vinden we die, dan zijn we vertrokken. Des te meer omdat we de onderaannemers, waarmee we gaan samenwerken, zorgvuldig zullen selecteren. Hij of zij zal intensief met de klant en de onderaannemer moeten communiceren. En communicatie is echt een stokpaardje van ons."
"In onze showroom nemen we altijd ruimschoots de tijd om onze offerte samen met de klant in detail te bespreken. Een klein voorbeeld: een architect kan 20 centimeter dakisolatie voorschrijven, maar voor het behalen van het E-peil is slechts 16 centimeter nodig. We bespreken dit met de klant, zodat hij, indien gewenst, aanzienlijk kan besparen, omdat in dat geval de breedte van de spanten verminderd kan worden."
"Een ander voorbeeld: wie een plat dak wil, zweert vaak bij EPDM. Maar als het mogelijk is, zullen we de klant altijd proberen te overtuigen van de voordelen van klassieke roofing, die evenveel garantie biedt als EPDM en aanzienlijk goedkoper is. Daarom maken we altijd ook een offerte met roofing om het prijsverschil te laten zien. We geloven immers dat de prijs-kwaliteitverhouding bij roofing ook heel goed is.”

Nederlandssprekende medewerkers
De krapte op de arbeidsmarkt brengt volgens Umut Topal nog een bijkomende uitdaging met zich mee. “Er zijn sowieso al weinig arbeidskrachten en er zijn al helemaal te weinig Nederlandssprekende arbeiders. Daarom maak ik er een erezaak van dat al mijn medewerkers het Nederlands machtig zijn. Twee van mijn elf personeelsleden volgen momenteel Nederlandse les. Ook dat kadert in het grote belang dat wij hechten aan communicatie. Als een arbeider en een klant op de werf niet met elkaar kunnen praten, hoe kun je dan een tevreden klant verwachten? Dat is één zaak. Een ander obstakel is echter dat de overheid het voor werkgevers zeer lastig maakt om buitenlandse werkkrachten te rekruteren."
"Ergens valt dat te begrijpen vanuit het oogpunt dat eerst de Belgische werknemers geactiveerd moeten worden. Maar ik vind gewoon geen Belgische werkkrachten. Dat is nu eenmaal de realiteit. Waarom het ons dan zo moeilijk maken? Het is gewoon een feit dat niemand nog in de bouwsector wil werken, ondanks de goede verloning en niet te onderschatten voordelen.”
Veiligheid boven alles
Een ander aspect waar Umut Topal al sinds de beginjaren op hamert, is veiligheid. “Veel bedrijven en sectoren hebben vaak de mond vol over veiligheid, maar in onze sector is dat echt wel cruciaal. Een dakwerker heeft een fysiek zware job, maar ook een gevaarlijke job, want hij is constant in de hoogte bezig. Daarom dragen we veiligheid bij TPL Dakwerken dan ook zo hoog in het vaandel. Ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven dat er een arbeidsongeval plaatsvindt omdat we het niet zo nauw zouden genomen hebben met de veiligheidsvoorschriften. En toegegeven, een stelling rond een gebouw plaatsen kost tijd en geld. Maar ik ben liever tijd en geld kwijt dan dat ik me voor de rest van m’n leven schuldig moet voelen omdat ik er niet alles aan gedaan zou hebben om mijn mensen veilig te laten werken. Quasi elk van mijn medewerkers heeft kinderen. Stel je voor dat die zonder vader zouden moeten opgroeien door mijn fout. Dat wil ik niet op m’n geweten hebben.”
Erkend ambachtsman

Onlangs kreeg TPL Dakwerken de titel van ‘erkend ambachtsman’, iets waarop Topal zeer trots is. “Dat is eigenlijk de enige titel die je kan krijgen en die erkend is door de federale overheid. We hebben daarvoor een heel dossier moeten opmaken. Ik wilde aanvankelijk die aanvraag vier jaar geleden al doen, maar we moesten toen een heel administratief proces doorlopen. Nu kon de aanvraag volledig digitaal en hebben we ons wel de moeite getroost om een dossier in te dienen. De titel is voor ons belangrijk omdat het om een externe erkenning gaat die we marketinggewijs kunnen uitspelen richting architecten. En bovendien is het label volledig op onze maat gemaakt, want je moet kunnen aantonen dat je je vak op een ambachtelijke manier uitvoert, terwijl je tegelijkertijd voldoende aandacht besteedt aan innovatie en veiligheid. Twee aspecten die binnen TPL Dakwerken dus geen loze begrippen zijn.”