Leidraad wetenschappen in het secundair onderwijs
Leidraad & posters gepubliceerd

'Wetenschappen in het secundair onderwijs'
Wetenschappen worden door leerlingen als belangrijk gezien, maar ook als 'te moeilijk' of 'niets voor hen'. Wetenschapsleerkrachten kunnen die perceptie ombuigen door relevante linken te leggen met de wereld en door te blijven werken aan de kwaliteit van het wetenschapsonderwijs.
Deze leidraad geeft leerkrachten natuurwetenschappen, biologie, fysica en chemie 7 aanbevelingen om evidence-informed hun wetenschapslessen te versterken. Elke aanbeveling bevat onderbouwde tips om het beste uit de leerlingen te halen én praktische voorbeelden voor in de les. Voor elk van de drie wetenschapsvakken werd ook een voorbeeldposter uitgewerkt.
De leidraad werd opgesteld door Julie Willems, Philippe Bastiaenssens en dr Ayla De Schepper van Karel de Grote Hogeschool. De leidraad is een hertaling van het gelijknamige guidance report van de Engelse organisatie Education Endowment Foundation (EEF). Dat betekent dat de tekst niet alleen vertaald werd, maar ook geactualiseerd en aangepast om relevant te zijn voor het Vlaamse onderwijsveld. Hoe dat proces in zijn werk ging, lichtten ze onder andere toe in het webinar leidraad 'Wetenschappen in het secundair onderwijs'.
Dit is de derde leidraad die Leerpunt publiceert dit voorjaar. Eerder verschenen ook al 'Onderwijs vanuit hoge verwachtingen' en 'Differentiatie: samen naar de meet'. Later dit voorjaar wordt ook de leidraad rond feedback gepubliceerd.