MODERNE VERREIKERS TOONBEELDEN VAN VEELZIJDIGHEID
FLEXIBEL IN VEELEISENDE OMSTANDIGHEDEN
In de bouwsector, maar net zo goed in de verhuur, landbouw en industrie, tonen verreikers dagelijks hun nut aan op talloze locaties en werven. Hun belangrijkste troef: veelzijdigheid! Dankzij een brede waaier aan toebehoren en aanbouwstukken doen ze dienst als tractor, wiellader, kraan, hoogwerker, heftruck, betonmixer enz. De producenten doen er alles aan om deze multifunctionele duizendpoot steeds performanter, comfortabeler, veiliger en zuiniger te maken. Een overzicht.

EEN EUROPEES SUCCES
Ruim de helft van de verkochte verreikers is actief op de Europese markt, en Noord-Amerika is goed voor een derde van het totale aantal. In de andere werelddelen zaler de komende jaren ongetwijfeld een inhaalbeweging plaatsvinden, gezien de ruime inzetbaarheid van de machines. Het merendeel van de verreikers situeert zich in de Standard Lift categorie met een werkhoogte van 6 tot 11 meter. Nog een opvallende tendens: het zwaartepunt verplaatst zich sinds enkele jaren van de bouw- naar de landbouwsector.

OP VASTE VOET
Bij een verreiker vormt de stabiliteit (frontaalof lateraal) hoe dan ook een belangrijk aandachtspunt. De stabilisatoren beschermen de verreiker niet alleen tegen kantelen, ze spelen eveneens een rol in het hefvermogen en het uitreiken van de arm. Wanneer de machine op een ongelijke ondergrond staat, moet ze in balans blijven, ook wanneer ze een groot gewicht draagt. Een stabiel en vlak gepositioneerde verreiker kan namelijk nauwkeuriger werken bij het leggen van gewelven, plaatsen van pallets, lossen van vrachtwagens enz. Smalle stabilisatoren (met behoud van bereik) bewijzen hun nut vooral in krappe werkruimtes of in de nabijheid van muren. Sommige producenten zetten in op een systeem met een enkele dubbelwerkende uitschuifcilinder. Ditis lichter en schuift sneller uit, wat een hoger rendement waarborgt. Goed om weten: wanneer de machine wordt ingezet om personen in een mand omhoog te tillen, is het gebruik van een windmeter geen overbodige luxe.
STABIELE TECHNOLOGIE
Een van de nieuwste technische snufjes op het gebied van de stabiliteit is de dynamische stabiliteitscontrole. Een dergelijk systeem identificeert het gewicht en de positie van de lading, en stelt zich in op een virtueel laaddiagram door de stabiliteitsindex te berekenen. Naarmate de index toeneemt, houden visuele en akoestische signalen de operator op de hoogte. Zodra de beveiligingslimiet bereikt is, voorkomt het systeem agressieve bewegingen. De stabiliteitscontrole herkent bovendien automatisch een aangesloten aanbouwstuk en herberekent de veiligheidsparameters in functie daarvan om op elk moment een maximale veiligheid te verzekeren.
NIEUWE 'BESTEMMINGEN'
Verreikers met een auxiliaire hydraulische lijn kunnen worden gekoppeld met een aantal toebehoren. Het aanbod aanbouwstukken oogt zeer veelzijdig: vorken, schepbak, mand, platform, klem (balenklem, papierklem, vatenklem enz.) kraan, haak, veegtoepassing, betonbak enz. Zo kan de aannemer de machine telkens een nieuwe bestemming geven en erg veelzijdig inzetten. Nu eens als heftruck of hijskraan, dan weer als grondverzetmachine of hoogwerker - eventueel zelfs met inbegrip van een draadloze afstandsbediening. Door die ruime keuzeaan voorzetapparatuur, maar ook door zijn mobiliteit, kan een verreiker een bijzonder waardevolle machine vormen voor de professionele aannemer.

NOG MEER FLEXIBILITEIT
Er vertoont zich momenteel een duidelijke markttendens waarbij statische verreikers steeds meer plaats maken voor roterende machines. De voordelen zijn legio. Zo hoeft de verreiker minder vaak verplaatst te worden en kun je met een roterende arm ook moeilijke plaatsen bereiken, wat een behoorlijke efficiëntiewinst inhoudt. Ook in beperkte ruimtes bieden roterende machines meer perspectieven. Kortom, ze zijn efficiënt, flexibel inzetbaar en erg precies bij hijswerkzaamheden. Vanuit dezelfde logica integreren sommige producenten een systeem voor zijdelingse verplaatsing op zowel banden als stabilisatoren.
CHECKLIST VEILIGHEID
Ook op de werf is voorkomen beter dan genezen. Tegenwoordig hebben alle producenten oog voor een optimale toegankelijkheid van het motorcompartiment en de belangrijkste meet- en vulpunten. Een dagelijkse check-up bij aanvang van de werken kan veel onheil vermijden:
- banden (beschadiging of slijtage), bouten; • instrumenten: lichten, schakelaars enz.;
- batterijen;
- joystickfuncties;
- veiligheidsgordel;
- spiegels (beschadiging);
- stempelplaten;
- alle vloeistofniveaus: koeling, olie, motorolie, batterijvloeistof en hydraulische olie;
- centrale smering, indien nodig bepaalde punten manueel doorsmeren;
- hydraulische, olie-, lucht- en brandstof-filters.
ANDERE AANDRIJVING, ZELFDE PRESTATIES
De meeste verreikers worden nog steeds aangedreven door een klassieke en betrouwbare dieselmotor, vaak een zuinige turbovariant. De operator kan kiezen uit diverse modi: voorwielaandrijving, vierwielaandrijving (kleine draaicirkel) en krabsturing (eenvoudig positioneren naast muren en in krappe ruimtes). Vandaag dringt het belang van milieuvriendelijke technieken ook door in de wereld van de verreikers. De eerste hybride modellen op de markt koppelen een dieselmotor aan een elektrohydraulisch systeem. Dit levert een besparing tot 30% aan brandstof op, terwijl ook het geluidsniveau en de emissie van uitlaatgassen er drastisch door dalen. Vooral in ingesloten werven bevordert dit het werkcomfort van de bouwvakkers. Ook het vereiste onderhoud blijft vrij beperkt. Al deze technologie houdt overigens geen toegevingen in op vlak van prestaties, snelheid, versnelling, laadcapaciteit en bediening.
HET VERBAND TUSSEN ONDERHOUD EN ERGONOMIE
De producenten laten geen inspanning onbenut om het werkcomfort voor de operator te verbeteren: gemakkelijke instap, optimale zichtbaarheid, armsteun, airco, handige bediening met een proportionele elektrische joystick enz. Tal van functies, die we tot vandaag vooral in de autowereld aantroffen, vinden steeds meer weerklank in de wereld van de verreikers: ecomodus, elektronisch dashboard, automatische parkeerrem, AdBlue enz. Geluid en trillingen blijven binnen de perken, mits een correct gebruik van de voorzieningen, zoals de bescherm- en motorkap. In dit verband dringt ook een regelmatig onderhoud zich op. Zo zorgt u als aannemer niet alleen voor veilige werkomstandigheden, u voorkomt ook storingen die tot onnodig tijd- en productiviteitsverlies leiden.
HUUR- EN FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN
Door zijn ongeëvenaarde veelzijdigheid isde aankoop van een verreiker met aangepast toebehoren zeker het overwegen waard voor een aannemer. Tegenwoordig bieden de meeste merken erg interessante financieringsformules aan, en geven ze vaak de mogelijkheid een demo mee te maken. Aan een verreiker hangt evenwel een vrij hoog prijskaartje vast. Wie daarom liever eerst kennismaakt met de mogelijkheden in de praktijk, kan ook terecht op de professionele verhuurmarkt. Daar hebt u de keuze uit diverse formules (leasing, huur op korte of lange termijn) en hoeft u zelf niet in te staan voor het onderhoud of het transport.