Dossier snelmontagekranen
Werking van een snelbouwkraan
belangrijke keuzefactoren
huur- en koopmarkt
veiligheidsproblemen en -keuringen
Werking van een snelbouwkraan
Vandaag zijn bouwprojecten steeds vaker gebonden aan een strak tijdschema. Traditionele torenkranen vragen sowieso wat tijd om volledig opgebouwd te worden. Snelbouwkranen – of onderdraaiers – hebben door hun snelle ontvouwing en demontage dit nadeel niet, maar zijn wel beperkter in capaciteit.
Belangrijke keuzefactoren
Hoe ga je nu het best te werk om een goede kraan te kiezen voor uw werkpatroon? De keuze is niet altijd even makkelijk, want er zijn meerdere producenten die meerdere modellen aanbieden en al die modellen kunnen nog eens voorzien worden van zeer uiteenlopende opties. Ook de prijzen lopen daarom sterk uiteen.
Huur- en koopmarkt van snelbouwkranen
De markt van snelbouwkranen is deels een huurmarkt. Zeker grotere bedrijven blijken fervente huurders, de koopmarkt is dan weer populair bij bedrijven die bijvoorbeeld sleutel-op-de-deur- of volledige projecten aannemen.
Veiligheidsproblemen en -keuringen
Aantal ongevallen met bouwkranen verdubbeld, blokletterde een Nederlandse krant onlangs. Helaas is de situatie in ons land wellicht weinig rooskleuriger, alhoewel het moeilijk is dit met cijfermateriaal te staven. De oorzaak ligt in het leeuwendeel van de gevallen niet bij de technologie, maar bij verkeerd gebruik. Er is te weinig besef van de veiligheidsvoorwaarden op de werf en dat kan tot drama’s leiden.