Beveiligen van gebouwenPremium

Organisatorische maatregelen tegen kwartsstof

organisatorischGezien de risico's die zijn verbonden aan kwartsstof, moeten er preventiemaatregelen worden genomen om de blootstelling aan die stof zo veel mogelijk te vermijden. Daarvoor moeten zowel organisatorische als collectieve maatregelen worden genomen. Indien nodig moeten ook persoonlijke beschermingsmiddelen worden voorzien.

Ontwerp

Een eerste vorm van organisatorische maatregelen kan al gebeuren tijdens de ontwerpfase. Er kan immers geopteerd worden voor mate­rialen die zo weinig mogelijk kwarts bevatten. Verder is het een goed idee om het materiaal op maat te laten leveren op de werf. Zo moeten ter plekke veel minder bewerkingen worden uitgevoerd.

werfcoordinatie

Werfcoördinatie

Het is echter onmogelijk om het bewerken van kwartshoudend materiaal op de werf helemaal te vermijden. Daarom is ook een goede coördinatie noodzakelijk. De werkruimte waarin bouwmaterialen met kwarts worden bewerkt, wordt idealiter afgescheiden van de rest van de werkruimte. Op die manier wordt de verspreiding van kwartsstof – ook naar de omgeving toe – tegengegaan.

Daarnaast kunnen de werkzaamheden op zo’n manier worden gepland dat er minder werknemers zullen worden blootgesteld aan het stof. Tegelijkertijd is het goed om een zekere taakrotatie te voorzien, zodat de blootstelling aan kwartsstof zoveel mogelijk wordt beperkt in duur.

alternatief bewerken
Om de blootstelling aan kwartsstof te vermijden is het een goed idee om het materiaal op maat te laten leveren op de werf. Zo moeten ter plekke veel minder bewerkingen worden uitgevoerd

Alternatieve bewerkingsmethodes

Naast een goede coördinatie op de werf kan ook het gebruik van alternatieve bewerkingsmethodes de blootstelling aan kwartsstof verminderen. Er kan bijvoorbeeld worden nagegaan of de materialen eventueel kunnen wordt geknipt of gesneden, want daarbij wordt veel minder stof gecreëerd dan bij het zagen of slijpen van kwartshoudende bouwmaterialen. Bij afbraakwerken kan geopteerd worden voor toestellen op afstandsbediening, zodat alle werknemers op een veilige afstand kunnen blijven.

Hygiënische voorschriften

Het is ook uitermate belangrijk dat de werf proper wordt gehouden. Kwartshoudend gruis wordt bijvoorbeeld idealiter zo snel mogelijk verwijderd – met een stofzuiger – zodat het zeker niet opnieuw zou kunnen opwaaien. Tegelijkertijd is het cruciaal dat er voldoende ventilatie wordt voorzien in de werkruimte.

Op de werf wordt beter niet gerookt, gegeten of gedronken. Dat kan in een aparte, propere ruimte. Voor een rook-, koffie- en/of eetpauze moeten de werknemers wel hun handen grondig wassen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lien Goethals

Gerelateerde artikels

Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen kwartsstof

Gezien de risico's die zijn verbonden aan kwartsstof, moeten er preventiemaatregelen worden genomen om de blootstelling aan die stof zo veel mogelijk te vermijden. daarvoor moeten zowel organisatorische als collectieve maatregelen worden genomen. indien nodig moeten ook persoonlijke beschermingsmiddelen worden voorzien.

Ademhalingsbescherming cruciaal op de werf

Bij bouwwerken kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. de gezondheidsrisico’s die zijn verbonden aan de blootstelling aan deze stoffen zijn niet te overzien. daarom is het steeds verplicht om ademhalingsbescherming te dragen.

Stofvrije werf biedt enkel voordelen

Stof op een werf veroorzaakt niet alleen heel wat poetswerk, het vormt ook heel wat gezondheids- en veiligheidsrisico's. neem de juiste maatregelen om de verspreiding van stof te verminderen en de blootstelling eraan te minimaliseren.

Stof tot nadenken: stofbestrijding bij afbraakwerken

De voorbije decennia zijn er in vlaanderen heel wat maatregelen getroffen om de uitstoot van fijnstof te doen dalen. dat heeft geleid tot een duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit. toch tonen metingen aan dat het stof dat vrijkomt bij sloopwerken, tot een significante verhoging leidt van het lokaal gemeten fijnstof. bij de nieuwe milieuvoorwaarden omschreven in de vlaamse milieuwetgeving (vlarem) die op 1 januari 2017 van start zijn gegaan, zijn aannemers verplicht om bij bouw-, sloop- en infrastructuurwerken de stofemissies zo laag mogelijk te houden. daar zijn uiteraard heel wat mogelijkheden toe.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine