WerkkledijPremium

Word gezien met de juiste signalisatiekledij

signalisatiekledij
De fluorescerende stof van signalisatiekledij zorgt ervoor zorgt dat de drager opvalt in daglicht en bij nevel en mist (foto © DASSY)

Voor zij die werken op bouwwerven, in het verkeer, aan wegen- en onderhoudswerken, in (grote) productiesites enz. is het belangrijk om altijd gezien te worden. Dat kan worden bekomen met signalisatiekledij, waarbij de combinatie van fluorescerend en reflecterend materiaal verzekert dat u in alle (weers)omstandigheden goed zichtbaar bent. Die kledij moet voldoen aan de norm EN ISO 20471 en wordt opgedeeld in drie veiligheidsklassen. Hoe hoger de klasse, hoe hoger de zichtbaarheid.


Waarom signalisatiekledij?

Signalisatiekledij of hoge zichtbaarheidskledij zet de drager als het ware in de spotlights dankzij de verschillende elementen waaruit de kledij is opgebouwd. Terwijl de fluorescerende stof ervoor zorgt dat de drager opvalt in daglicht en bij nevel en mist, verzekeren de reflecterende strepen een betere zichtbaarheid bij schemering en ‘s nachts.


Norm EN ISO 20471

Signalisatiekledij is genormeerd volgens de norm EN ISO 20471: ‘Waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid – beproevingsmethoden en vereisten’. Binnen die norm zijn specifieke voorschriften vastgelegd voor de kenmerken en plaatsing van het reflecterend en fluorescerend materiaal.

signalisatiekledij
Dankzij signalisatiekledij bent u in alle weersomstandigheden goed zichtbaar (foto © Delta Plus)

Voorwaarden voor de reflecterende banden

  • De banden moeten minstens 5 cm breed zijn;
  • Een onderbreking (bv. voor een sluitingssysteem of naad) in de reflecterende band mag maximaal 5 cm bedragen;
  • Tussen twee banden moet een ruimte van minstens 5 cm worden gelaten;
  • De banden moeten minimaal 5 cm van de onderkant van het kledingstuk verwijderd zijn;
  • De banden moeten de torso, benen en armen zeker tweemaal omsnoeren, maar bij verticale banden over de schouder is slechts één omsnoering van de torso ook toegelaten.

Fabrikanten voorzien de juiste signalisatiekledij voor alle weersomstandigheden

Voorwaarden voor het fluorescerend materiaal

  • Enkel de kleuren oranje, geel en rood zijn toegelaten als fluorescerend materiaal;
  • Het materiaal moet de torso, benen en armen minstens 5 cm omcirkelen;
  • De verhouding van materiaal voor en achter moet ongeveer gelijk zijn aan 50%-10%.
signalisatiekledij
Voor werken langs de openbare weg, binnen de bebouwde kom, volstaat veiligheidsklasse 2 (foto © Havep)

 

3 veiligheidsklassen

Het dragen van signalisatiekledij die voldoet aan de norm EN ISO 20471 is wettelijk verplicht voor iedereen die op straten, wegen en bouwplaatsen werkt of die bouwplaatsen bezoekt. De risico’s zijn echter niet in elke situatie dezelfde. Daarom is kledij voor hoge zichtbaarheid ingedeeld in drie veiligheidsklassen. Hoe meer fluorescerend en reflecterend materiaal, hoe hoger de klasse en hoe beter de drager dus zichtbaar is.

Let wel: omdat voor het indelen van de veiligheidsklassen wordt gewerkt met een bepaalde minimale oppervlakte aan fluorescerend en reflecterend materiaal, kan de veiligheidsklasse van eenzelfde kledingstuk verschillen in functie van de maat. Voor kleine maten wordt immers minder (fluorescerende) stof gebruikt, dus ligt de veiligheidsklasse ook snel lager.

Veiligheidsklasse 3

De hoogste klasse voor signalisatiekledij, klasse 3, is verplicht bij werksituaties waar een goede zichtbaarheid cruciaal is. Het gaat dan bv. over wegenwerken (langs drukke autowegen waar de maximale snelheid hoger is dan 60 km/u) of werken aan spoorwegen. Om te voldoen aan veiligheidsklasse 3 moet zichtbaarheidskledij over volgende eigenschappen beschikken:

  • De oppervlakte van het fluorescerend materiaal bedraagt minstens 0,8 m²;
  • De oppervlakte van het reflecterend materiaal bedraagt minstens 0,2 m².
signalisatiekledij
Signalisatiekledij moet voldoen aan de norm EN ISO 20471 (foto © MEWA Textil-Management)

Veiligheidsklasse 2

Signalisatiekledij in veiligheidsklasse 2 is geschikt voor werken in schemerlicht en voor wegenbouw langs de openbare weg (binnen de bebouwde kom). Daarnaast moeten ook zij die toezicht houden in een zone waar klasse 3 vereist is minstens veiligheidsklasse 2 dragen. Om te voldoen aan veiligheidsklasse 2 moet de kledij aan deze eisen voldoen:

  • De oppervlakte van het fluorescerend materiaal bedraagt minstens 0,5 m²;
  • De oppervlakte van het reflecterend materiaal bedraagt minstens 0,13 m².

Veiligheidsklasse 1

Veiligheidsklasse 1, de laagste veiligheidsklasse, volstaat wanneer men tijdens een bepaalde activiteit weinig risico loopt. Daarnaast moet veiligheidsklasse 1 worden gedragen door zij die een bezoek brengen aan een zone waar klasse 3 vereist is. De bezoekers moeten dan wel begeleid worden door iemand die in de zone werkt. Om te voldoen aan veiligheidsklasse 1 moet zichtbaar­heidskledij over volgende eigenschappen beschikken:

  • De oppervlakte van het fluorescerend materiaal bedraagt minstens 0,14 m²;
  • De oppervlakte van het reflecterend materiaal bedraagt minstens 0,1 m².
signalisatiekledij
Voor zomerse omstandigheden is er ook lichte signalisatiekledij (foto © DASSY)

Klassen combineren

Door in één outfit verschillende kledingstukken met andere veiligheidsklassen te combineren, kan in specifieke gevallen een hogere klasse worden bekomen (zie tabel 1). Het is wel aangeraden om steeds te verifiëren bij de veiligheidsadviseur of een bepaalde combinatie effectief voor een hogere classificatie zorgt.

Tabel 1. Door kledij met verschillende veiligheidsklasses te combineren, kan de outfit in het algemeen een hogere veiligheidsklasse bekomen
Tabel 1. Door kledij met verschillende veiligheidsklasses te combineren, kan de outfit in het algemeen een hogere veiligheidsklasse bekomen
Kledij voor hoge zichtbaarheid is ingedeeld in drie veiligheidsklassen 

Kledij voor elk seizoen

Omdat een goede zichtbaarheid cruciaal is, zorgen fabrikanten ervoor dat werkkrachten in alle weersomstandigheden beschermd kunnen worden. Er bestaan dus dikke jassen, warme fleecetruien en stevige broeken voor de winter, maar ook luchtige T-shirts en bermuda’s voor de zomer. En dankzij allerhande regenkledij moet niet altijd worden toegegeven aan het typisch Belgische regenweer.

signalisatikledij
Idealiter wordt signalisatiekledij altijd gesloten gedragen (foto © Havep)

 

3 TIPS VOOR EXTRA ZICHTBAARHEID

1 GESLOTEN DRAGEN
Idealiter wordt signalisatiekledij altijd gesloten gedragen. Dat zorgt immers voor een maximale zichtbaarheid, en bijgevolg een optimale bescherming.

2 PROFESSIONEEL WASSEN
Signalisatiekledij moet op tijd gewassen worden, want bij een te grote vervuiling gaat het beschermende effect verloren. Fabrikanten raden aan om steeds te kiezen voor professionele wasbeurten, want op die manier wordt de blijvende veiligheid van de kledij gegarandeerd. Gespecialiseerde reinigingsbedrijven weten welke voorschriften en richtlijnen ze moeten respecteren tijdens het wassen, en na de reiniging controleren ze de kledingstukken op beschadigingen.

3 CORRECT PERSONALISEREN
Signalisatiekledij mag gepersonaliseerd worden, maar voor beschermingskledij gelden wel enkele beperkingen. De toevoeging van bv. een bedrijfslogo verkleint immers de hoeveelheid fluorescerende stof, waardoor de veiligheidsklasse of certificering van het kledingstuk in het gedrag kunnen komen. Personaliseren is daarom niet toegelaten zonder goedkeuring van een aangemelde instantie (‘notified body’). Toets ook steeds met een veiligheidsadviseur af wat de mogelijkheden zijn.

signalisatiekledij
Het fluorescerend materiaal kan in de kleuren oranje, geel of rood (foto © MEWA Textil-Management)

Met dank aan Aprintex, DASSY professional workwear, Delta Plus, Havep en MEWA Textil-Management

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lien Goethals

Gerelateerde artikels

Wie niet wordt gezien, is gezien

Elk bouwbedrijf moet veiligheid hoog in zijn vaandel hebben staan. omdat niet elk risico kan worden uitgesloten, kan veiligheidskledij de werknemers beschermen tegen onheil. vooral het verhogen van de zichtbaarheid van uw medewerkers is een stap in de goede richting, en dat heeft ook de wetgever begrepen. bij werken in de buurt van de openbare weg is het dragen van signalisatiekledij al verplicht. op andere bouwwerven waar grote machines aan het werk zijn, is het ten stelligste aan te raden. aan welke standaarden deze kledij moet voldoen, staat te lezen in de iso 20471, een nieuwe norm die sedert 2013 in voege is.

Elsa bouw recht de rug na zware crisisperiode

Corona heeft zware wonden geslagen, ook in de bouwsector. gelukkig konden bouwfirma’s blijkbaar op heel wat begrip rekenen van hun klanten. dat was althans het geval bij elsa bouw uit elewijt.

“op het einde moeten onze klanten zich thuis voelen in hun woning”

All-bouw, gevestigd in de iepersestraat in roeselare, bouwt al 22 jaar woningen op maat van zijn klanten. hoewel die kerntaak steeds bewust dezelfde is gebleven, heeft het bedrijf de laatste jaren toch heel wat veranderingen onder­gaan. bij all-bouw zijn ze immers gaan inzetten op drie pijlers, meer bepaald hr, it en investeringen. die diepgaande inwendige wijzigingen komen sinds dit jaar ook duidelijk naar voren, nu het bedrijfsgebouw een grondige renovatie heeft onder­gaan. het vernieuwde gebouw is niet enkel een ruimte voor het personeel, het doet ook nog eens dienst als kijkwoning.

Ten huize van kds bouw & renovatie

“ze zeiden van jongs af aan dat ik tegendraads was, maar eigenlijk wist ik gewoon wat ik wou.” aan het woord is bouwvrouw van het jaar an warrens (42) uit beveren, samen met haar man zaakvoerder van kds bouw & renovatie.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine