SchilderenPremium

Hoe schuren?

Hoe schuren?Tegenwoordig is de regel inzake schuurmethodes duidelijk: “schuur machinaal, tenzij”. De voordelen van die manier van werken zijn namelijk overweldigend: je verkrijgt een gelijkmatiger patroon, je kunt sneller, efficiënter en prettiger werken en je krijgt een ‘mooiere’ schuurkras.

Dat alles staat in contrast met het manueel schuren: je kunt nooit even snel werken als met een machine, het is arbeidsintensiever en je kunt de ondergrond nooit zo egaal krijgen met de hand. Handmatig schuren geeft ook vaak een ‘streperig’ resultaat omdat je geen gelijkmatige druk met al je vingers kunt genereren. Manueel schuren gebeurt overigens zowat altijd zonder stofafzuiging.

Nooit meer manueel?

Wil dat zeggen dat je nooit meer manueel mag schuren? Dat natuurlijk ook niet. Er zijn nog steeds situaties waar je manueel moet schuren:

  • kleine randjes en grillige profielvormen;
  • in de onmiddellijke nabijheid van glas;
  • op plekken waar je met een schuurmachine niet bij geraakt (bv. gedetailleerde sierlijsten op bv. een trap of lambriseringen);
  • schuren in combinatie met water (al zijn er ook schuurmachines die dit kunnen);
  • op plaatsen waar machinaal schuren te agressief kan zijn (bv. binnenhoeken, op profielen van een trapleuning …). Met de hand heb je dan ook meer ‘voeling’ met de ondergrond.

In dergelijke situaties moet je steeds PBM’s voorzien; nadien zul je dan alle stofvorming moeten verwijderen met een stofzuiger.

De opbouw van het schuurbeeld hangt af van de huidige toestand van het oppervlakHET SCHUURPROCES

Het schuurproces gebeurt in verschillende stappen.

Ten eerste moet je de ondergrond ontvetten en reinigen. Dat maakt het schuren effectiever.

De opbouw van het schuurbeeld hangt af van de huidige toestand van het oppervlak (welke startkorrel neem ik?) en de beoogde afwerkingsgraad (welke eindkorrel neem ik?). Indien de startkorrel lager is dan 100, dan kun je de korrelwaarde voor de volgende schuurgang verdubbelen. Voorts schuur je steeds fijner in stappen van twee – je gaat bv. van P120 rechtstreeks naar P180 en vervolgens naar P240.

De idee dat grof schuren gepaard gaat met tijdwinst klopt niet: te grof schuren betekent immers meteen te diep schuren, waarna je extra schuurgangen nodig hebt om terug tot een egaal oppervlak te kunnen komen. Schuren gebeurt vaak in cirkel- of achtvormige bewegingen – voornamelijk bij orbitale schuurmachines. Daarnaast schuur je in halve, overlappende banen, nu eens horizontaal en dan weer verticaal. Let hier wel op dat je geen ‘dambordeffect’ creëert.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine