WerfverlichtingPremium

Goede werfverlichting garandeert betere afwerking

werfverlichting
Voor schilders zijn lampen met een lichtkleur vanaf 6.000 K het best geschikt

Goede werfverlichting is een belangrijke tool, zeker wanneer de dagen korten. Accutoestellen en vooral leds luiden een nieuw tijdperk in. Belangrijk in dit verhaal is de lichtopbrengst, uitgedrukt in lumen en daaraan gekoppeld de verlichtingssterkte in lux. Een cruciale factor is ook de lichtkleur. Voor schilders zijn lampen vanaf 6.000 K het best geschikt. Vergelijk goed alle kwaliteiten en prijzen alvorens u overgaat tot aankoop, en laat u vooral adviseren over de talrijke mogelijkheden.


Werfverlichting is onmisbaar

Met of zonder kabel

Werflampen dienen om een volledige werkruimte te verlichten. Dat kan dankzij de hoge lichtopbrengst en brede focus. Met de verbeterde zichtbaarheid worden de eventuele fouten in het stuc- of verfwerk duidelijk.

  • Werklampen met kabel zijn de standaard. Ze bestaan met verscheidene lichtbronnen zoals halogeen, HQIT (gasontladingslamp), PL, led (COB of SMD). Om onder meer brandgevaar te vermijden, wordt voor de werklampen een specifiek type kabel gebruikt: H07RN-F of neopreen.
  • Werklampen op accu worden meer en meer ingezet op werven om stroomstoringen of de afwezigheid van elektriciteit te omzeilen. Daarmee is ook het probleem van een te korte kabel en de behoefte aan een extra kabelhaspel van de baan.

Eén enkel type werfverlichting is zelden voldoende

Diverse types bewijzen dienst

Er is een hele waaier aan verlichtingsmogelijkheden, gaande van een kleine acculamp tot werfverlichting die een kamer verlicht en van ‘nacht’ werkelijk ‘dag’ maakt. Dikwijls is het zo dat één enkel type niet volstaat. De perfecte oplossing is immers afhankelijk van diverse factoren. Aan de keuze zijn telkens specifieke voor- en nadelen verbonden. Is er geen elektriciteit voorhanden, dan opteert u voor accu. Is er wel elektriciteit en gebruikt u een lamp met kabel, dan kunt u langer aan één stuk doorwerken. Naast verlichting voor de volledige ruimte bewijzen ook andere types dienst: met een handlamp of koplamp controleert u bijvoorbeeld voor- of achteraf de muur en ziet u de details beter.

werfverlichting
Een hoge lichtsterkte zorgt voor een met daglicht vergelijkbare lichtkleur

 

ACCUTECHNOLOGIE

Meer en meer lampen zijn beschikbaar op accutechnologie. We onderscheiden exemplaren met een interne accu (herlaadbaar), klassieke AA- of AAA-accu’s (vooral voor kleine looplampen), en op accu’s van powertoolmerken. Uiteraard zijn klanten die al accu’s hebben van een specifiek merk sneller geneigd om verlichting van hun ‘eigen’ merk te gebruiken omdat ze compatibel zijn (en daardoor ook goedkoper als ze de accu er niet bij moeten kopen). Fabrikanten van powertools hebben meestal maar een klein gamma verlichting, terwijl lichtfabrikanten een veel gespecialiseerder assortiment hebben. Veel producten met accu functioneren ook hybride, op netstroom via een kabel én op accu. Vaak hebben ze een functie waarbij de accu oplaadt tijdens het werken op netstroom.

Meer en meer lampen zijn beschikbaar op accutechnologie

FOCUS OP LED

De focus bij de ontwikkeling en verkoop van nieuwe verlichting ligt vandaag 100% op led omwille van de talrijke voordelen: het is energiebesparend, geeft meer licht in verhouding tot andere bronnen en heeft geen warmte-opbrengst. Dat is wel zo prettig als u dicht bij de lamp staat, en er is geen risico op verbranden bij aanraking. Bijkomende voordelen zijn dat led langer meegaat en niet stuk gaat als de lamp omvalt. Bovendien geeft led een mooie en realistische lichtkleur. Het is zeker en vast een lichtbron die verder zal evolueren in de toekomst, want door het nieuwe energielabel worden producenten gepusht om hun producten nog energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. De energieklassen die sinds 01/09/2021 van kracht zijn, zorgen voor een evolutie in de goede richting. Halogeen wordt nog beperkt verkocht, en ook PL- of spaarlampen worden stilaan van de markt verdrongen.

werfverlichting
De perfecte oplossing is altijd een afweging van een aantal factoren

 

LICHTOPBRENGST EN -KLEUR ZIJN BESLISSEND

Bij de aankoop van een ledlamp is vandaag niet langer wattage, maar wel de lichtopbrengst uitgedrukt in lumen van tel. Alleen met die indicatie kunnen we verschillende lampen objectief met elkaar vergelijken.

Lumen

De lichtstroom of lichtopbrengst van een lamp wordt gemeten in lumen en geeft informatie over de helderheid door te meten hoeveel licht een lichtbron aan alle kanten uitstraalt. Het vereiste lumenvermogen hangt altijd af van de hoogte waarop de verlichting wordt opgehangen (hoe hoger, hoe meer lumen nodig is), het vereiste bereik van de lamp en het design van de armatuur.

Lux

De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in lux. Dit meet de hoeveelheid licht die daadwerkelijk een oppervlak bereikt, ongeacht hoeveel licht de lamp theoretisch uitstraalt.

LUMEN VS. LUX
Lumen geeft de totale lichtstroom aan die door een armatuur wordt uitgestraald. Het lux-element geeft aan in hoeverre een oppervlak verlicht wordt, waarbij 1 lux = 1 lumen/m². Een lamp van 1.000 lumen die over een oppervlakte van 1 m² licht verspreidt, verlicht dit gebied met 1.000 lux. Dezelfde 1.000 lumen verdeeld over 10 m² verlichten dit oppervlak slechts met 100 lux. Belangrijk om te weten is of het gaat om lux op 1 m of op 0,5 m. Dit scheelt namelijk al eens per fabrikant.

werfverlichting
 Deze ledstraler is geschikt voor buitengebruik

Lichtkleur

Daarnaast houden we ook rekening met de lichtkleur, gaande van 1.000 K tot 10.000 K (Kelvin). Verfwerken gebeuren best op een kleurtemperatuur vanaf 6.000 K (benadering van daglicht) tot 10.000 K. Veelal zijn de lampen die daglicht benaderen rond 6.500 K. De lichtwarmte wordt aangepast aan het soort werk; bij koudere lichtkleuren, ziet u de details beter. Er zijn op de markt ‘all-in-one’-lampen met 2.700 - 4.500 - 6.500 K, perfect voor alle types werken in elke ruimte.


HANDIGE EXTRA’S

  • Driepoot: praktisch alle werflampen kunnen op een driepoot worden bevestigd. Het geheel is dirigeerbaar zodat u precies licht hebt waar nodig. Op sommige driepikkels passen zelfs twee armaturen.
  • Magnetisch accessoire om de lamp op ijzeren balken te bevestigen.
  • Bluetooth: wanneer de lamp moeilijk bereikbaar is, is het ideaal als hij via bluetooth werkt. Zo kan u hem regelen via de gsm.
  • Losse accu: wordt opgeladen terwijl u doorwerkt op een andere accu.
  • Extra stekker(s) voor werfradio, gsm-lader via usb of een gewone stekker om extra voeding te hebben voor kleiner elektrisch gereedschap.
  • Accessoires om de lamp rond een buis te klemmen.
werfverlichting
Praktisch alle werflampen kunnen op een driepoot worden bevestigd

 

AANKOOPCRITERIA

Vergelijk voor u koopt. De technische fiche is daarbij een objectief hulpmiddel. Besteed aandacht aan de kwaliteit en de stevigheid van het armatuur: is ze bestand tegen werken op vuile werven en heeft ze een goede impactkwaliteit? Let ook op het formaat; compacte modellen zijn aangenamer om te manipuleren. Ook de lichthoek is van belang om de lamp zo min mogelijk te verplaatsen. Let op de IP-waarde voor binnen en/of buitengebruik.

Voor een lamp op accu is de werkduur een belangrijk aspect. Door de verbeterde lithium-accutechnologie werkt u tegenwoordig al snel een volledige werkdag op een acculading. Sommige modellen geven zelfs een indicatie van hoeveel tijd er nog rest. Hoe minder lumenoutput, hoe langer de accuduur. Deze kan vaak worden ingesteld naargelang de voorkeur van de gebruiker. Prijzen en kwaliteiten zijn sterk uiteenlopend. Voor kwaliteit betaalt u meer, maar wie ooit een lamp kocht uit het hoger segment, komt altijd terug.

werfverlichting
Met een magnetisch accessoire kan de lamp op ijzeren balken bevestigd worden

Met dank aan Festool, Lecot, Prof Praxis, Vip Tools

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Luc Vandenbroeck

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine