BeglazingPremium

ZONWERENDE FOLIE

zonwerende folie
Een van de belangrijkste voordelen van folie is dat het achteraf kan worden aangebracht

OPBOUW

Een zonwerende folie is eigenlijk een polyesterfolie die (meestal) is behandeld met metaaldelen. De zonwering kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van het raam worden aangebracht. Buitenfolies zijn krachtiger dan de variant voor binnengebruik, maar hun levensduur is wel aanzienlijk korter (binnen kan de folie tot 30 jaar meegaan, buiten is dat maximaal 15 jaar).

Naast folie met een reflecterende metaalcoating is er een lichtere variant – behandeld met keramische delen – op de markt. Die folie is iets minder efficiënt (ze houdt slechts tot 55% van de warmte tegen), maar ze is minder zichtbaar en dat zorgt voor een betere doorkijk. Folie met keramische delen wordt dan ook vaak gebruikt voor winkeletalages.

WERKING

Net zoals een zonwerende laag zorgt zon­werende folie (die achteraf wordt aan­gebracht) ervoor dat de eigenschappen van het glas worden veranderd. Op het vlak van de warmtecoëfficiënt (g-waarde) wordt dan ook ongeveer hetzelfde resultaat bekomen.

TOEPASSINGEN

Aangezien de zonwering verwerkt zit in een folie, wordt meestal voor dit systeem gekozen wanneer er reeds beglazing aanwezig is (de folie wordt dan ook zelden gebruikt bij nieuwbouwwoningen). Als de bestaande beglazing immers nog te veel licht en/of warmte doorlaat, kan zonwerende folie voor de perfecte oplossing zorgen.

zonwerende folie
Meestal heeft zonwerende folie een reflecterende metaalcoating

GLASTECHNOLOGIEEN

De folie kan op alle mogelijke oppervlakten worden aangebracht. Er zijn geen beperkingen inzake afmeting of oriëntatie (horizontaal, verticaal of schuin) van het glas. Daarnaast kan zonwerende folie de beglazing van andere eigenschappen voorzien. Afhankelijk van de gekozen folie wordt het bestaand glas na installatie energiebesparend, uv-werend, ondoorzichtig of extra veilig.

VOOR- EN NADELEN

Het grootste voordeel van zonwerende folie is uiteraard dat het nog achteraf kan worden aangebracht. Daarnaast wordt het zicht naar buiten optimaal behouden (in tegenstelling tot traditionele systemen zoals screens of lamellen). Een nadeel is wel dat het systeem altijd zonwerend is. Op een zonnige winterdag kan dus niet optimaal geprofiteerd worden van de gratis warmte van de zon.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Lien Goethals

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine