ZONWERENDE FOLIE
OPBOUW
Een zonwerende folie is eigenlijk een polyesterfolie die (meestal) is behandeld met metaaldelen. De zonwering kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van het raam worden aangebracht. Buitenfolies zijn krachtiger dan de variant voor binnengebruik, maar hun levensduur is wel aanzienlijk korter (binnen kan de folie tot 30 jaar meegaan, buiten is dat maximaal 15 jaar).
Naast folie met een reflecterende metaalcoating is er een lichtere variant – behandeld met keramische delen – op de markt. Die folie is iets minder efficiënt (ze houdt slechts tot 55% van de warmte tegen), maar ze is minder zichtbaar en dat zorgt voor een betere doorkijk. Folie met keramische delen wordt dan ook vaak gebruikt voor winkeletalages.
WERKING
Net zoals een zonwerende laag zorgt zonwerende folie (die achteraf wordt aangebracht) ervoor dat de eigenschappen van het glas worden veranderd. Op het vlak van de warmtecoëfficiënt (g-waarde) wordt dan ook ongeveer hetzelfde resultaat bekomen.
TOEPASSINGEN
Aangezien de zonwering verwerkt zit in een folie, wordt meestal voor dit systeem gekozen wanneer er reeds beglazing aanwezig is (de folie wordt dan ook zelden gebruikt bij nieuwbouwwoningen). Als de bestaande beglazing immers nog te veel licht en/of warmte doorlaat, kan zonwerende folie voor de perfecte oplossing zorgen.
GLASTECHNOLOGIEEN
De folie kan op alle mogelijke oppervlakten worden aangebracht. Er zijn geen beperkingen inzake afmeting of oriëntatie (horizontaal, verticaal of schuin) van het glas. Daarnaast kan zonwerende folie de beglazing van andere eigenschappen voorzien. Afhankelijk van de gekozen folie wordt het bestaand glas na installatie energiebesparend, uv-werend, ondoorzichtig of extra veilig.
VOOR- EN NADELEN
Het grootste voordeel van zonwerende folie is uiteraard dat het nog achteraf kan worden aangebracht. Daarnaast wordt het zicht naar buiten optimaal behouden (in tegenstelling tot traditionele systemen zoals screens of lamellen). Een nadeel is wel dat het systeem altijd zonwerend is. Op een zonnige winterdag kan dus niet optimaal geprofiteerd worden van de gratis warmte van de zon.