Metalen balustrades
Plaatsing metalen balustrades afhankelijk van ondergrond

Op de terrassen van woningen en appartementen moeten de aanwezigen natuurlijk te allen tijde beschermd zijn tegen valgevaar. Daarvoor wordt dikwijls gekozen voor metalen balustrades in aluminium, staal of inox. Bij de plaatsing moet steeds rekening worden gehouden met de ondergrond, want die beïnvloedt hoe de verankering moet gebeuren. Tegenwoordig bestaan er ook voorgemonteerde systemen waardoor de plaatsing op de werf vlotter kan verlopen.
Waarom metalen balustrades?
Metalen balustrades hebben heel wat te bieden. Niet alleen zijn er uitgebreide esthetische mogelijkheden, het is ook nog eens erg veilig. Metaal beschikt over de nodige technische kwaliteiten om te voldoen aan de algemene norm voor borstweringen van gebouwen – NBN B03-004 (zie verder) – en heeft een lange levensduur mét behoud van de nodige stabiliteitsvereisten. Bovendien zijn aluminium, staal en inox duurzame materialen die na de gebruikscyclus gerecycleerd kunnen worden.
Voor de plaatsing hoeft niet per se gewerkt te worden met losse systemen. Sommige fabrikanten bieden immers kant-en-klare modules aan.
Soorten
Metalen balustrades kunnen op verschillende manieren worden opgebouwd. Het kan gaan om verticale spijlen, maar ook horizontale profielen met vulling zijn mogelijk. Die vulling kan eveneens bestaan uit spijlen, of er kan worden gekozen voor plaatmateriaal of beglazing. Metalen balustrades zijn meestal opgebouwd uit een van deze drie materialen: aluminium, staal of inox.
Aluminium
Een van de redenen waarom voor aluminium wordt gekozen bij metalen balustrades is omdat dat materiaal op lange termijn erg corrosiebestendig is. Het is immers goed behandelbaar, met mogelijkheid tot een fijne afwerking. Verder is het geen probleem om te kiezen voor aluminium balustrades aan de kust, want dankzij een juiste voorbehandeling is het materiaal bestand tegen de zwaardere weersomstandigheden waaraan het daar onderhevig is. Meer concreet gaat het dan om pre-anodisatie.
Het gebruik van aluminium is echter gebonden aan het type van profielen – er moet gewerkt worden met vaste vormen door de extrusiemal – en de bijhorende modellen. Bovendien is aluminium iets gevoeliger voor vervorming dan staal en inox.
Staal
Met staal is er (ten opzichte van aluminium) minder kans op vervorming. Daar staat echter tegenover dat dat materiaal gevoeliger is voor corrosie en dat een goede behandeling dan ook vereist is. Massieve latten kunnen worden voorbehandeld door de profielen thermisch te verzinken of door te opteren voor metallisatie. Maar om een topkwaliteit te bekomen zijn een epoxyprimer en tweelaags lakken (poedercoating) noodzakelijk.
Inox
Inox heeft dan weer geen behandeling nodig en heeft een vergelijkbare stabiliteit als die van staal. Het materiaal mag echter niet zomaar gebruikt worden aan de kust en in (binnen)zwembaden, want in die omstandigheden is het niet algemeen toepasbaar. Een bijkomend nadeel van inox is dat het aanzienlijk duurder is dan aluminium en staal (die dan weer vergelijkbaar zijn in prijs).

Designmogelijkheden
Een metalen balustrade hoeft zoals aangegeven niet volledig te bestaan uit aluminium, staal of inox. Er moet niet geopteerd worden voor (horizontale of verticale) spijlen, de profielen kunnen immers ook worden ingevuld met hardhout of metalen platen. Dat kunnen zowel volle metalen platen zijn, als geperforeerde platen met een uitgebreid gamma aan mogelijke motieven. Daarnaast worden metalen balustrades ook steeds vaker uitgerust met ledverlichting.
Beglazing
Als vulling bij metalen balustrades wordt tegenwoordig vaak gewerkt met beglazing. Een andere mogelijkheid is dat de beglazing wordt gebruikt als borstwering, waarbij het glas vervat zit in een profiel aan de onderzijde dat de verbinding maakt met de ondergrond.
Het (veiligheids-)glas – dat in het merendeel van de gevallen wordt ingeklemd – is afhankelijk van de toepassing ofwel gelaagd ofwel gelaagd gehard. Tevens is er de mogelijkheid om al dan niet te werken met gekleurd glas.
Metalen balustrades zijn meestal opgebouwd uit aluminium, staal of inox

Plaatsing
De plaatsing van metalen balustrades gebeurt ofwel als frontmontage, dus tegen een verticale ondergrond, of als topmontage tegen een horizontale ondergrond. De plaatsing is echter niet zo rechtlijnig, er moet met heel wat aandachtspunten rekening worden gehouden.
Afhankelijk van ondergrond
Hoe de plaatsing precies dient te gebeuren, hangt in de eerste plaats af van de ondergrond. Die moet in de eerste plaats vlak zijn en geschikt zijn om de balustrades aan te bevestigen, maar het type ondergrond bepaalt ook op welke manier de metalen spijlen of profielen moeten worden verankerd. Indien het bijvoorbeeld gaat om een ondergrond in gewapend beton, is de breedte en dikte van dat beton doorslaggevend voor de verankeringsdiepte.
Bij de plaatsing moet daarnaast rekening worden gehouden met de uiteindelijke uitlijning van de metalen balustrades ten opzichte van de ondergrond en de uitlijning ten opzichte van de pas. Die aandachtspunten verhogen de complexiteit van de installatie.

Losse systemen plaatsen
Wanneer metalen balustrades als losse systemen worden geplaatst, moet eerst het nodige meetwerk worden uitgevoerd om zo te bepalen waar de balustrade moet worden verankerd. Op die manier wordt niet alleen de afstand tussen de verschillende verankeringspunten gemeten, er wordt ook beslist op welke afstand van de rand de verankering zal worden voorzien.
Eens de juiste positie van de verankeringspunten is bepaald, kan de verankering worden geplaatst. Daaraan worden dan de verticale stijlen bevestigd, waar bovenop dan de handgreep wordt voorzien. Pas daarna worden de onderliggende horizontale profielen of de vullingen geplaatst.
Voorgemonteerde systemen
Tegenwoordig is het echter niet langer noodzakelijk om te werken met losse systemen. Sommige fabrikanten van metalen balustrades bieden verschillende mogelijkheden aan waarbij u metalen balustrades kan bestellen als kant-en-klare modules. De balustrades worden dan volledig gemonteerd geleverd, er rest enkel nog de taak om de modules op de werf te verankeren aan de vloer en de handgreep bovenaan vast te klikken.
Een alternatief op dat systeem zijn voorbewerkte losse onderdelen. De fabrikant levert alle losse onderdelen – volledig op maat voorgezaagd, voorgeboord en indien gewenst al gepoedercoat – waarna u deze zelf kan (voor)monteren tot kant-en-klare modules.
Veiligheid
Metalen balustrades moeten voldoen aan de algemene norm NBN B03-004 voor de borstweringen van gebouwen. Die norm schrijft onder andere voor hoe hoog de balustrade minstens moet zijn, hoe de verankering dient te gebeuren, hoe glas correct moet worden bevestigd ...
Maar ook tijdens de plaatsing moet veiligheid uiteraard in gedachten worden gehouden. De nodige collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen moeten worden voorzien om het risico op valgevaar te verlagen.