SAFETY FIRST: CONFEDERATIE BOUW FOCUST OP VEILIGHEID OP DE WERKVLOER
ONDER HET MOTTO 'VEILIGHEID ZIT IN ONZE GENEN' OPENDE HET BOUWFORUM NAAR JAARLIJKSE GEWOONTE BATIBOU
Tijdens de jaarlijkse editie van het BouwForum focuste de Confederatie Bouw zich volledig op veiligheid. Volgens de belangenverdediger is veiligheid van fundamenteel belang voor bedrijven en werknemers. Verantwoord omgaan met preventie moet een deel worden van de bedrijfscultuur. Toch blijft het daar niet bij, ook partners in het bouwproces, zoals opdrachtgevers en ontwerpers, moeten zich engageren. Alleen zo geraken we volgens Paul Depreter, voorzitter van de Confederatie Bouw, in de Europese top 5 qua veiligheidsprestaties, wat onze ambitie moet zijn.
DE CIJFERS
Ondanks het dalende aantal arbeidsongevallen sinds 2008 zitten we nog steeds niet aan ons ideaal en bengelen we ver onder de Europese top. Dagelijks gebeuren er nog 55 arbeidsongevallen, waarvan er 30 tot tijdelijke arbeidsonbekwaamheid leiden en zelfs acht tot een permanente invaliditeit. Al zien we een daling van het aantal dodelijke arbeidsongevallen en zijn er bemoedigende vaststellingen. Volgens de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, moet dit in de Europese context wel worden genuanceerd: “De Belgische frequentiegraad ligt nog altijd hoger dan het EU-gemiddelde. België behoort tot het middenpeloton en zelfs dan nog bengelt het achteraan. Ons land is nog een heel eind verwijderd van de top vier van de best scorende landen, waaronder Ierland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk." Bij een enquête bij leden van de Confederatie over perceptie blijkt dat de helft van de respondenten de criteria van een verantwoord beleid inzake risicopreventie toepast.
EEN GEVAARLIJK PAD VOOR KMO'S
Opmerkelijk is dat het aantal arbeidsongevallen een dalende trend kent in vergelijking met de grootte van de onderneming. “We stellen vast dat onze kmo's, vooral bedrijven met minder dan tien werknemers, kwetsbaarder zijn. Dat verband tussen het aantal arbeidsongevallen en de grootte van bedrijven is minder uitgesproken in andere Europese landen. Dit moet onze kleine bedrijven aanmoedigen om het roer om te gooien", oppert de Mûelenaere.
VEILIGHEIDSCULTUUR
De integratie van een veiligheidscultuur in ondernemingen kan heel wat schade vermijden. Niet enkel juridische, economische en materiële schade, maar ook fysieke. De veiligheidscultuur is volgens Marc Hoppenbrouwers, expert in veiligheid in bedrijfscultuur, de maturiteit van veiligheid en gezondheid in het bedrijf. “Je moet zelf je veiligheidscultuur op maat van je bedrijf creëren. Sommige bedrijven willen die veiligheidscultuur meten, maar dat is niet evident, aangezien er verschillende bedrijfsculturen in een onderneming heersen." Zo kunnen bepaalde leden van het bedrijf hierop een andere visie hebben, bijvoorbeeld een boekhouder en mensen op de werkvloer.
TOP-DOWN OF BOTTOM-UP?
Hoppenbrouwers focust ook op het belang van spiegelgedrag. Werknemers zullen zich spiegelen aan een veilige of onveilige omgeving. “Ze gaan geen belang hechten aan veiligheid als hun baas dat ook niet doet", vertelt hij. “Als je je werknemers daarentegen in een veilige omgeving laat opereren, zullen ze die veiligheidscultuur ook overnemen. Samen met een top-down- heb je evenwel ook een bottom-upverhaal nodig." Ook Filip Coumans, Partner Safety & Risk bij ERM, is het eens met deze laatste vaststelling. “Zelf ideeën aanbrengen vergroot de kans op de uitvoering ervan", legt hij uit. “Je gaat je meer inzetten om eigen voorstellen zo goed mogelijk uit te voeren."
VEILIGHEID IS EEN INVESTERING
Voor Eurocommissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmodaliteit, Marianne Thyssen, is de uitdaging heel duidelijk: “Elke werknemer moet na een dag werken gezond en wel naar huis kunnen terugkeren, ook werknemers in de bouw. Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving."
Dat is volgens haar een kwestie van goede werkomstandigheden en respect voor elkaar. Gezonde werknemers zijn de sleutel tot succes, productiviteit en Europees concurrentievermogen op het wereldtoneel.
“Daarom zijn normen voor gezond en veilig werken zo belangrijk. Elke euro die bedrijven investeren, betaalt zich dubbel terug. Veiligheid is geen kostenpost, veiligheid is een investering met een dikke return on investment."