Veiligheidscoordinatie in de bouwPremium

SAFETY FIRST: CONFEDERATIE BOUW FOCUST OP VEILIGHEID OP DE WERKVLOER

ONDER HET MOTTO 'VEILIGHEID ZIT IN ONZE GENEN' OPENDE HET BOUWFORUM NAAR JAARLIJKSE GEWOONTE BATIBOU

Tijdens de jaarlijkse editie van het BouwForum focuste de Confederatie Bouw zich volledig op veiligheid. Volgens de belangenverdediger is veiligheid van fundamenteel belang voor bedrijven en werknemers. Verantwoord omgaan met preventie moet een deel worden van de bedrijfscultuur. Toch blijft het daar niet bij, ook partners in het bouwproces, zoals opdrachtgevers en ontwerpers, moeten zich engageren. Alleen zo geraken we volgens Paul Depreter, voorzitter van de Confederatie Bouw, in de Europese top 5 qua veiligheidsprestaties, wat onze ambitie moet zijn.

Confederatie bouw op BouwForum

DE CIJFERS

Ondanks het dalende aantal arbeidsongevallen sinds 2008 zitten we nog steeds niet aan ons ideaal en bengelen we ver onder de Europese top. Dagelijks gebeuren er nog 55 arbeidsongevallen, waarvan er 30 tot tijdelijke arbeidsonbekwaamheid leiden en zelfs acht tot een permanente invaliditeit. Al zien we een daling van het aantal dodelijke arbeidsongevallen en zijn er bemoedigende vaststellingen. Volgens de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, moet dit in de Europese context wel worden genuanceerd: “De Belgische frequentiegraad ligt nog altijd hoger dan het EU-gemiddelde. België behoort tot het middenpeloton en zelfs dan nog bengelt het achteraan. Ons land is nog een heel eind verwijderd van de top vier van de best scorende landen, waaronder Ierland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk." Bij een enquête bij leden van de Confederatie over perceptie blijkt dat de helft van de respondenten de criteria van een verantwoord beleid inzake risicopreventie toepast.

EEN GEVAARLIJK PAD VOOR KMO'S

Opmerkelijk is dat het aantal arbeidsongevallen een dalende trend kent in vergelijking met de grootte van de onderneming. “We stellen vast dat onze kmo's, vooral bedrijven met minder dan tien werknemers, kwetsbaarder zijn. Dat verband tussen het aantal arbeidsongevallen en de grootte van bedrijven is minder uitgesproken in andere Europese landen. Dit moet onze kleine bedrijven aanmoedigen om het roer om te gooien", oppert de Mûelenaere.

VEILIGHEIDSCULTUUR

De integratie van een veiligheidscultuur in ondernemingen kan heel wat schade vermijden. Niet enkel juridische, economische en materiële schade, maar ook fysieke. De veiligheidscultuur is volgens Marc Hoppenbrouwers, expert in veiligheid in bedrijfscultuur, de maturiteit van veiligheid en gezondheid in het bedrijf. “Je moet zelf je veiligheidscultuur op maat van je bedrijf creëren. Sommige bedrijven willen die veiligheidscultuur meten, maar dat is niet evident, aangezien er verschillende bedrijfsculturen in een onderneming heersen." Zo kunnen bepaalde leden van het bedrijf hierop een andere visie hebben, bijvoorbeeld een boekhouder en mensen op de werkvloer.

TOP-DOWN OF BOTTOM-UP?

Hoppenbrouwers focust ook op het belang van spiegelgedrag. Werknemers zullen zich spiegelen aan een veilige of onveilige omgeving. “Ze gaan geen belang hechten aan veiligheid als hun baas dat ook niet doet", vertelt hij. “Als je je werknemers daarentegen in een veilige omgeving laat opereren, zullen ze die veiligheidscultuur ook overnemen. Samen met een top-down- heb je evenwel ook een bottom-upverhaal nodig." Ook Filip Coumans, Partner Safety & Risk bij ERM, is het eens met deze laatste vaststelling. “Zelf ideeën aanbrengen vergroot de kans op de uitvoering ervan", legt hij uit. “Je gaat je meer inzetten om eigen voorstellen zo goed mogelijk uit te voeren."

Eurocommissaris Marianne Thyssen

VEILIGHEID IS EEN INVESTERING

Voor Eurocommissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmodaliteit, Marianne Thyssen, is de uitdaging heel duidelijk: “Elke werknemer moet na een dag werken gezond en wel naar huis kunnen terugkeren, ook werknemers in de bouw. Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving."

Dat is volgens haar een kwestie van goede werkomstandigheden en respect voor elkaar. Gezonde werknemers zijn de sleutel tot succes, productiviteit en Europees concurrentievermogen op het wereldtoneel.

“Daarom zijn normen voor gezond en veilig werken zo belangrijk. Elke euro die bedrijven investeren, betaalt zich dubbel terug. Veiligheid is geen kostenpost, veiligheid is een investering met een dikke return on investment." 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Sarie Rooms

Gerelateerde artikels

Interview niko demeester (confederatie bouw)

Na bijna een kwarteeuw trekt gedelegeerd bestuurder robert de mûelenaere de deur van de confederatie bouw definitief achter zich dicht. niko demeester, economist en voormalig nummer twee van voka, volgt hem op en heeft duidelijke ambities.

De bouw doet het beter dan de belgische economie als geheel

De bouw ondersteunt niet enkel de economische groei, maar is nu ook weer een banenschepper. de werkgelegenheid had het tussen 2011 en 2015 zeer moeilijk, maar begint stilaan weer meer kracht te krijgen. er wordt zelfs voorspeld dat deze tot 2019 zal toenemen. toch is de vraag naar en het aanbod van arbeidskrachten niet goed op elkaar afgestemd. dat bleek op 21 juni 2018 bij de voorstelling van het jaarverslag van de confederatie bouw. gedelegeerd bestuurder van de confederatie bouw, robert de mûelenaere, stelt dat duaal leren en de digitalisering van de sector zeker en vast een steentje kunnen bijdragen om jongeren warm te maken voor een job in de bouw.

Bouw op kruissnelheid met hoge groeivooruitzichten en meer jobs

De bouw verwacht dit jaar een groei van 3%, dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar (1,5 à 2%) en veel beter dan de algemene prognose voor de belgische economie (± 1,4% in 2020). ondertussen kwamen er tijdens de drie eerste trimesters van vorig jaar 3.500 werkenden bij in de bouw, waarvan 1.200 loontrekkenden en 2.300 zelfstandigen.

De bouwsector is volop aan het veranderen

De bouwsector ondergaat momenteel grote veranderingen door de komst van nieuwe technologieën. volgens een studie uitgevoerd door ivox voor de rekening van batimat (de internationale bouwbeurs die van 4 tot 8 november 2019 in parijs plaatsvindt) is de helft van de belgische professionals geïnteresseerd in die nieuwe technologieën. ter gelegenheid van de zestigste editie van de beurs boog batimat zich over de bezorgdheden van de bouwprofessionals (bouwheren, architecten en aannemers). we ontmoetten dus guillaume loizeaud, managing director van batimat, en sven nouten, persverantwoordelijke van de confederatie bouw, voor een dubbelinterview over de nieuwe uitdagingen die de bouwsector in frankrijk en belgië te wachten staan.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine