VentilatiesystemenPremium

Aandachtspunten bij VENTILATORONTWERP

Ventilatie
Een belangrijk en soms over het hoofd gezien aspect bij ventilatie is de noodzaak om voldoende lucht te leveren ter vervanging van de afgevoerde lucht op de werkplek

 

 Ventilatorontwerp

De juiste ventilatorkeuze is cruciaal om de vereiste systeemprestaties te kunnen behalen. Aan de basis van de ventilatorkeuze ligt het vereiste luchtvolumedebiet (m³/min). Het berekenen daarvan wijst uit hoeveel vermogen de ventilator moet kunnen leveren.

ventilatie
In deze zuivelfabriek zorgen textielen ventilatiekanalen voor een meer gelijkmatige ventilatie en klimatisatie in vergelijking met de traditionele metalen kanalen met slechts hier en daar een rooster

Voor elke ventilatietoepassing gelden er specifieke luchtstromings- en drukvoorwaarden. Industriële ventilatoren moeten nauwkeurig worden ontworpen om te voldoen aan de prestatiespecificaties, maar wel mét behoud van hun structurele integriteit. Afhankelijk van de toepassing kan de ventilator onderhevig zijn aan hoge draaisnelheden, een bedrijfsomgeving met corrosieve of schurende luchtstromen en extreme temperaturen. Grotere ventilatoren en hogere snelheden produceren grotere krachten op de roterende structuren; voor de veiligheid en betrouwbaarheid moet het ontwerp van die aard zijn dat buitensporige mechanische spanningen en exciteerbare resonantiefrequenties uitblijven. Computermodelleringsprogramma's voor computationele vloeistofdynamica (CFD) en eindige-elementenanalyse (FEA) helpen in het ontwerpproces, naast het testen van laboratoriumschaalmodellen. Controleren kan ook na de bouw van de ventilator, door middel van prestatietesten voor stroming en druk, rekstrooktesten voor spanningen en testen om de resonantiefrequenties van de ventilator te bepalen.

De juiste ventilatorkeuze is cruciaal om de vereiste systeemprestaties te kunnen behalen. Aan de basis van de ventilatorkeuze ligt het vereiste luchtvolumedebiet (m³/min). Het berekenen daarvan wijst uit hoeveel vermogen de ventilator moet kunnen leveren.

ventilatie
De juiste ventilatorkeuze is cruciaal om de vereiste systeemprestaties te kunnen behalen

Materiaalkeuze

Een adequate selectie van materialen voor de verschillende componenten van het ventilatiesysteem hangt af van de aard van het productieproces (schadelijke stoffen die vrijkomen in de lucht …).

Voor de ventilatiekanalen komen verschillende materialen in aanmerking, afhankelijk van de toepassing: staal, aluminium, pvc, inox (corrosieve media) of zelfs textiel. Die laatste zijn in België relatief nieuw en bieden wel wat voordelen. Zo wisselen ze over de gehele lengte lucht uit en niet enkel op bepaalde plaatsen via roosters, zoals bij traditionele ventilatiekanalen. Dat levert een efficiëntere luchtverdeling en daarmee een energiebesparing.

Geluidsproductie

Binnen ventilatiesystemen bestaan er verschillende potentiële geluidsbronnen. De belangrijkste is de ventilator zelf, maar ook de ventilatiekanalen spelen een rol. Zo leidt een te kleine doorsnede tot hogere luchtsnelheden, wat geluid en een hogere weerstand genereert, met een mindere systeemefficiëntie tot gevolg. Ook bruuske bochten in de kanalen, of overgangsstukken kunnen kinetische energie uit de luchtstroom absorberen en geluid veroorzaken wanneer de luchtstroom verstoord wordt. Dan ontstaat er turbulentie en worden de luchtstromen kinetisch opgeslagen zodat de efficiëntie van het systeem vermindert. Om de inefficiëntie van het systeem tegen te gaan en het slechte gebruik van de energie te compenseren, kiezen vele bedrijven voor grotere ventilatoren. Dat leidt echter tot een toename van zowel het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en het lawaai.

ventilatie

Energieverbruik

Een belangrijk aandachtspunt bij de installatie van een ventilatiesysteem is het energieverbruik. Op verschillende manieren kan bij een weinig doordachte ventilatie energie opgaan in lucht.

Het verwijderen van vervuilde lucht via de ventilator gaat bijvoorbeeld niet enkel gepaard met elektriciteitsverbruik, maar ook met verlies van warmte (van de verwijderde lucht), zodat meer energie moet gaan naar het op temperatuur houden van de ruimte.

Elk ventilatiesysteem vraagt om een regelmatig onderhoud vanwege de opbouw van verontreinigingen in het systeem, met name in de filters.

Een belangrijk en soms over het hoofd gezien aspect bij ventilatie is de noodzaak om voldoende lucht te leveren ter vervanging van de afgevoerde lucht op de werkplek. Als er bij de afvoer van grote hoeveelheden lucht niet voldoende lucht wordt aangevoerd, zorgt dat in principe voor een tekort aan lucht (onder meer zuurstoftekort) op de werkplek en ontstaat er negatieve druk. Die remt de luchtverplaatsing doorheen het ventilatiesysteem af, zodat minder lucht zich verplaatst. Ook komt er lucht binnen via kieren rond deuren of ramen of andere kleine openingen om te proberen de snelheid waarmee de lucht wordt afgevoerd uit te balanceren. Het resultaat is dat werknemers in de winter blootgesteld kunnen worden aan koude lucht en dat er extra verwarmingskosten kunnen ontstaan. Verschillende ingrepen bij een bestaand ventilatiesysteem kunnen besparingen opleveren. In bepaalde productiehallen moeten ventilatoren regelmatig niet op volle capaciteit werken. Op bijvoorbeeld een gecentraliseerde ontstoffingsinstallatie is het onnodig om tijdelijk niet gebruikte werkposten af te zuigen. Het debiet van de ventilator beperken door middel van een vlinderklep, die vlak bij de ventilator is geplaatst, is de meest kostelijke oplossing. De klep betekent een drukverlies waardoor de ventilator onnodig energie verbruikt. Een wervelstroomregelaar kan dan een elegantere en minder energieverslindende oplossing zijn. Nog economischer is echter het gebruik van een elektronische frequentieregelaar om de snelheid wanneer nodig te kunnen aanpassen. In functie van een instelling – zoals het meten van een onderdruk in de leiding – wordt de ventilatorsnelheid bijgestuurd zodat het gewenste debiet wordt afgezogen.

ventilatie
Langs de geperforeerde buizen komt de gefilterde lucht weer binnen. Belangrijk om de stookkosten te drukken!

Onderhoud van industriele ventilatie

Elk ventilatiesysteem vraagt om een regelmatig onderhoud vanwege de opbouw van verontreinigingen in het systeem, met name in de filters. Routinematige tests helpen om problemen in een vroeg stadium op te sporen en tijdig corrigerende maatregelen te nemen.

Wijzigingen aanbrengen in een ventilatiesysteem vraagt de nodige deskundigheid opdat het systeem effectief blijft werken. Een voorbeeld is de toevoeging van een luchtafvoerkanaaltak aan een bestaand kanaal, waardoor het systeem vanaf dan ook lucht in het systeem zal trekken vanaf die nieuwe locatie. Dat leidt tot een debietafname van de luchtstroom op locaties verder van de afzuigventilator. Zo’n verandering resulteert in een snelle verstopping van het systeem en in een mogelijk onvoldoende krachtige afvoerluchtstroom in alle kanalen om de verontreinigingen te verwijderen. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Michiel De Mylle

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine