Steigerende paarden in Antwerpen
Ten Huize Van Carrosserie Lombardo (Zandvliet, Antwerpen)
Tussen de haven en de A12 doet niets vermoeden dat in een rustige woonwijk in Zandvliet dagelijks het koetswerk van Italiaanse volbloeden wordt hersteld. Carrosserie Lombardo is de erkende partner voor Ferrari Antwerpen (F.M.A.) en heeft dus alles in huis om het koetswerk van de exclusieve wagens terug in ere te herstellen. Naast die specialisatie is het team van Johnny Lombardo ook gepokt en gemazeld in het restaureren van oldtimers.

ZANDVLIETSEDORPSTRAAT
Op de Zandvlietsedorpstraat 191 bevindt zich vandaag Carrosserie Lombardo. Die straat is ook de plek waar Johnny Lombardo al zijn hele leven heeft doorgebracht. De bakermat van het carrosseriebedrijf ligt er eveneens.
Johnny – gediplomeerd carrossier maar toentertijd aan de slag als kraanmachinist – begon er in 1992 na zijn dagtaak in de hangar van zijn grootvader op adres 181. Dat draaide goed, waarop Johnny volledig koos voor zijn carrière als carrossier. Sinds 2001 heeft Carrosserie Lombardo een eigen pand op een ruime locatie, vijf huizen verder in de Zandvlietsedorpstraat.
“Ik startte mijn zaak toen samen met mijn helaas vorig jaar overleden ex-vrouw. Het nieuwbouw-carrosseriebedrijf vulden we helemaal in volgens onze inzichten en voor de uitrusting werkten we samen met TMR en Autovak. We installeerden o.a. twee spuitcabines, een verflabo, drie voorbereidingszones en diverse richtbanken zoals een Celette en een Car Bench (Muraena).”

MULTIMERKEN MET ITALIAANSE FASCINATIE
Carrosserie Lombardo startte als een universeel carrosseriebedrijf en dat is het – met zijn ruim 30 jaar ervaring – nog steeds. Al heeft het Zandvlietse bedrijf daarnaast ook wel een specifieke specialisatie ...
“Vorig jaar hebben wij een 100-tal voertuigen van allerlei merken hersteld. Daarnaast werd ook het koetswerk van een 90-tal auto's van Ferrari hersteld én een 80-tal Maserati’s. Je merkt meteen onze fascinatie en passie voor de Italiaanse sportwagens”, lacht Johnny Lombardo. “Wij moeten het niet zozeer hebben van de grote werkvolumes maar eerder van de grotere en complexere schadegevallen. Hetzelfde geldt voor onze oldtimerrestauraties (zie verder).”

ERKENDE STAL VOOR ITALIAANSE VOLBLOEDEN
Bij het openen van de deur van Carrosserie Lombardo volgt de bevestiging: de 'cavallino rampante' – het steigerende paard in het Ferrari-logo – is volop aanwezig. Het bedrijf van Johnny heeft dan ook als een van de drie enige Belgische firma's de erkenning van Ferrari en is hét carrosseriebedrijf voor F.M.A., de Ferrari-dealer in Wijnegem.
“De restauratie van twee jonge, klassieke Ferrari’s opende de deuren voor ons”
Die samenwerking begon allemaal met een 'youngtimer', herinnert Johnny zich: “In 1997 deed zich een opportuniteit voor. Ik kon toen een Ferrari 348 TS schadegeval opkopen. Die hebben we dan van a tot z helemaal gerestaureerd en in de verhuur geplaatst voor speciale gelegenheden. Ook met een Ferrari 328 GTB herhaalden we datzelfde kunststukje."
"Die twee jonge klassieke sportwagens openden voor ons rond 2010 de deuren bij F.M.A. Er gingen heel wat gesprekken over en weer maar uiteindelijk hebben wij – ook dankzij Karolien Anthonissen die onze administratie in goede banen leidt en een vaste waarde is binnen het bedrijf – met Piet Valkenborgh, Louie Pastijn en Guy Fawé een goede samenwerking contractueel kunnen vastleggen."
"Wij bieden F.M.A. praktisch een volledige ontzorging op het vlak van koetswerkherstel. Wij halen de schadegevallen bij hen op en zorgen dat ze er snel en volledig hersteld terug staan te blinken. Voor de wagens die niet meer op eigen kracht tot bij ons (kunnen) geraken, zijn wij voorzien van een eigen depannagedienst.”

TOOLS & TECHNIEKEN
Je wordt natuurlijk niet van vandaag op morgen zomaar erkend Ferrari-koetswerkhersteller. Uitgebreide audits en controles van zowel F.M.A. als van het merk zelf gaan vooraf aan de erkenning en blijven ook op regelmatige basis plaatsvinden als garantie voor kwaliteit. Voor Johnny Lombardo betekent het een proces van innoveren en (blijven) investeren.
“Van bij het ontstaan van het carrosseriebedrijf let ik er goed op om op de hoogte te blijven van de nieuwste hersteltechnieken. Zo waren wij er snel bij om aluminium koetswerk te herstellen. Daarbij is natuurlijk ook het geschikte gereedschap vereist. Voor laswerken hebben wij bijvoorbeeld zes lastoestellen in huis, voor diverse lastechnieken op uiteenlopende materialen als aluminium over inox en koperlegeringen tot titanium.”
Het werken aan Italiaanse sportwagens kan natuurlijk ook niet met het eerste het beste gereedschap. “Wij investeerden in de geschikte tools omdat dat een pure noodzaak is. Samen met de gepaste opleidingen hebben wij al ruim 350.000 euro geïnvesteerd.”

OLDTIMERRESTAURATIE
In de werkplaats van Carrosserie Lombardo staan moderne supercars broederlijk naast hun klassieke voorgangers. Ook de volledige restauratie van oldtimers behoort tot het repertoire van de Zandvlietse carrossier. En omdat het een multimerkenbedrijf is, beperkt dat zich niet tot de Italiaanse merken.
“Aan de basis van de relatie met Ferrari lag dan wel de restauratie van twee fraaie exemplaren maar wij werken aan alle automerken, ook op het vlak van restauratie. Momenteel staat er een Jaguar in het atelier, die wij volledig moeten aanpakken. Omdat wij ook nog plaatwerk in eigen huis uitvoeren, en daarvoor ook de geschikte metaalbewerkingsmachines hebben, maken wij een oldtimer terug als nieuw.”

UITDAGINGEN
Uitzonderlijke merken als aantrekkingskracht
Net als zoveel collega's in de carrosseriesector heeft ook Lombardo het niet eenvoudig om goed technisch geschoold personeel te vinden. Maar de zaakvoerder maakt zich ondanks stevige technische concurrentie van de Antwerpse haven geen zorgen: “Wij hebben de meesten die hier werken zelf opgeleid. Ook al komen ze van de (technische) schoolbanken, het echte carrosseriewerk leer je pas in de praktijk. Ze leren van de collega's, maar steken ook veel op van de extra opleidingen die we volgen. Veel verloop kennen wij niet, want het is in zekere zin toch een privilege om aan het koetswerk van exclusieve sportwagens te kunnen en mogen werken. Dat vind je niet overal.”
“Het is toch een privilege om aan het koetswerk van exclusieve sportwagens te werken”

Groene energie
Sinds een tijd is energie – en het steeds duurder wordende verbruik ervan – overal een 'hot topic'. Zo ook bij de carrossier in Zandvliet, die koos voor de vlucht vooruit. “Recent kozen wij voor een investering in zonnepanelen. Op het dak van het bedrijfsgebouw liggen dan ook een 100-tal panelen, goed voor ruim 48.000 W. Daarmee besparen wij al een pak op de energiefactuur, terwijl ook het milieu er zo wel bij vaart. Als Five Star-carrosserie en houder van het Long Life Repair-label letten we daar zoveel mogelijk op.”

Verzekeringen
Carrosserie Lombardo is erkend door de meeste verzekeringsmaatschappijen en maakt ook deel uit van ARN (Automotive Repair Network, Axalta). Het is echter wel bijna een constante in alle gesprekken met carrossiers: de prijzen die onder druk worden gezet door verzekeringsmaatschappijen. Die geluiden zijn ook in Zandvliet te horen.
“Reparaties – zeker koetswerkherstel en zeker en vast bij exclusievere wagens – moeten voor de verzekeringen steeds sneller en goedkoper gebeuren. Daarbij vergeten ze dat goed vakmanschap ook tijd vergt. Ook de materialen en technieken worden niet goedkoper. Bovendien hebben wij in ons geval stevig geïnvesteerd in gespecialiseerd gereedschap, en ook dat is niet gratis.”


KLAAR VOOR (HYBRIDE?) TOEKOMST

Met het oog op de technologie en de wil om steeds op de hoogte te blijven, is Carrosserie Lombardo volgens de zaakvoerder voldoende gewapend voor de toekomst. “Ik behaalde zelf al mijn certificaat HEV-2 (vakbekwaam medewerker voor hybride- en elektrische voertuigen) en wij hebben ook de gespecialiseerde gereedschappen om veilig te werken aan HEV's in huis. Logisch natuurlijk, want ook de sportwagens uit Maranello hebben al hybridetechnologie onder de motorkap.”
Op de vraag of (hybride) elektrificatie dé toekomst is voor de autosector, antwoordt Johnny Lombardo dat dat giswerk blijft: “Er is nu een elektrificatiegolf, maar voor hetzelfde geld ruimt die over enkele jaren weer plaats voor waterstof, of komt er nog een andere technologie op de voorgrond. In ieder geval blijft het voor de carrosseriebedrijven zaak om alles op de voet te volgen, continu bij te scholen en mee te innoveren.”
“Opvolgen, continu bijscholen en mee innoveren is de boodschap”