Juridisch adviesPremium

Elektrisch voertuig met slechte batterij: wat nu?

Juridisch artikel

Net zoals bij diesel- en benzinevoertuigen stellen we vast dat er zich ook in de praktijk problemen kunnen voordoen bij elektrische voertuigen, bijvoorbeeld met de software of met de batterijen. De vraag die zich hier opnieuw stelt, is wie er aansprakelijk is voor deze problemen. Bent u als verkoper van het voertuig aansprakelijk? Of kan het gebrek aan uw klant, de koper, worden toegeschreven? De rechter sprak zich recentelijk uit over een dergelijke vraag.

Elektrisch voertuig met slechte batterij: wat nu?

Voorbeeld uit de praktijk

Victor koopt een elektrische wagen bij verkoper Gaston. Minder dan een jaar na de aankoop treedt er een systeemstoring op aan de wagen. Koper Victor engageert van zijn kant een deskundige. Uit diens verslag blijkt dat de batterij van het voertuig een defect heeft en dat dit te maken heeft met het snelladen. Victor meent dat hij dit voertuig heeft aangekocht, dat eigenlijk behept was met een ‘verborgen gebrek’. Verkoper Gaston en koper Victor proberen tot een akkoord te komen, maar dat lukt niet: koper Victor stapt naar de rechtbank.

Hoe veilig werken aan hybride- en elektrische voertuigen
12 artikels
Alles over onderhoud elektrische wagensOntdek ons digitaal magazine over onderhoud elektrische wagens
Lees magazinechevron_right

Verborgen gebrek of niet?

Koper Victor haalt als argument aan dat de batterij van zijn voertuig een ernstig verborgen gebrek had waardoor hij zijn voertuig niet op een correcte manier kon gebruiken. Hij meent dat verkoper Gaston hiervoor aansprakelijk is en hem zijn schade moet vergoeden. Hij baseert zich hiervoor op artikel 1641 van ons oud Burgerlijk Wetboek.

Dit artikel stelt dat “de verkoper is gehouden tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.”

Verkoper Gaston is niet akkoord met het argument van koper Victor. De rechter dient zich nu uit te spreken over het feit of Victor dit voertuig heeft aangekocht met een verborgen gebrek op het ogenblik van de aankoop of niet.

Beide partijen eens met expertiseverslag

Het blijkt dat alle betrokken partijen het wel eens zijn met het expertiseverslag waaruit blijkt dat de systeemstoring zich had voorgedaan omwille van afwijkende cellen in de batterij waardoor deze laatste was uitgevallen. Bovendien had de expert in zijn verslag aangehaald dat dit wellicht te maken had met het snelladen dat vaak gebeurde.

Daarom meent de rechter dat beide partijen, verkoper en koper, het eigenlijk eens zijn over de oorzaak van het probleem. Maar ze zijn het niet eens over wie hiervoor nu aansprakelijk is: is het de fout van koper Victor doordat hij te vaak aan snelladen had gedaan, of komt het door een gebrek aan de batterij? Een gebrek dat trouwens al aanwezig zou zijn geweest ten tijde van de verkoop.

Wie is aansprakelijk voor een elektrisch voertuig met een slechte batterij? De rechter beslist

Wat beslist de rechter?

De rechter beslist dat er hier inderdaad sprake is van een verborgen gebrek; een gebrek dus dat wel degelijk aanwezig was ten tijde van de aankoop. De rechter nam deze beslissing op basis van twee punten, namelijk het feit dat de problemen met de batterij zich al binnen het jaar voordeden en het feit dat bij andere verkochte, gelijkaardige voertuigen zich geen problemen voordeden. Verkoper Gaston wordt aansprakelijk gesteld voor de schade die koper Victor hierdoor heeft opgelopen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Solange Tastenoye (juriste)

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Elektrische bestelwagens: vraag en aanbod nu en in de toekomst

De batterijen zitten laag onder de vlakke laadvloer en met een werkgrage, onderhoudsvriendelijke e-motor lijkt de batterij-uitkomst voorbestemd voor bestelwagens. het aanbod aan herlaadbare e-lcv's (electric light commercial vehicles) – zowel phev als bev – groeit met de dag.

Hou batterijen in optimale conditie

Als we de batterij beschouwen als het 'hart' van de elektrische autosystemen en we weten dat hedendaagse voertuigen meer dan ooit afhangen van elektronica, komt snel het besef dat de batterij steeds in optimale conditie moet zijn. daarom is het nodig om professionele apparatuur te gebruiken bij het testen, laden en vervangen van de batterij. wij helpen u door het kluwen van accutesters, 'memory savers', diagnoseapparatuur en laders.

Batterij essentieel onderdeel van automotive elektronica

De eerste voertuigen met start-stopsystemen betreden nu volop de aftermarket, terwijl oem's momenteel al de vierde generatie van dergelijke systemen monteren. in de eerste montage zitten er in een voertuig met start-stopsysteem andere batterijen, aangezien conventionele exemplaren moeilijk het voortdurende heropstarten aankunnen. voor welke automotive batterijen die cyclische belasting evenwel geen probleem vormt, kunt u lezen in dit artikel.

Traditionele batterij kan energievraag nauwelijks aan

De bestel- en vrachtwagens van vandaag steken vol sensoren, actuatoren, displays, koel- en verwarmingselementen enz. indien de chauffeur bij zijn pauzes ook nog eens gebruikmaakt van een resem elektrische toestellen, kan de batterij van het voertuig dieper ontladen raken. zo diep dat ze onvoldoende bijlaadt tijdens het rijden. op termijn leidt dit tot problemen. uw magazine carfix bekeek hoe u dit kunt voorkomen.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine