FUNDERING VAN OPRIT OF TERRAS PLAATSEN
De fundering zorgt, eventueel samen met een onderfundering, voor een stabiele ondergrond. Hoe dik de laag moet zijn, is afhankelijk van hoe zwaar je oprit of terras belast zal worden, maar sowieso moet hij minstens 15 centimeter bedragen.
FUNDERINGSMATERIAAL
De fundering zorgt, eventueel samen met een onderfundering, voor een stabiele ondergrond. Hoe dik de laag moet zijn, is afhankelijk van hoe zwaar je oprit of terras belast zal worden, maar sowieso moet hij minstens 15 centimeter bedragen.
Een funderingslaag bestaat over het algemeen uit gestabiliseerd zand - een mix van zand en cement die stabiel, goed drainerend en gemakkelijk plaatsbaar is.
Je kunt dit zand kant-en-klaar kopen, zodat je het enkel nog hoeft te mengen met water, maar je kunt het ook zelf maken. In dat laatste geval voeg je per 7 delen zand 1 deel cement toe.
Als stabilisé klaar is om gebruikt te worden, kleeft hij samen bij het vastknijpen. Bij warm weer kan het eventueel nodig zijn om een vertragend product toe te voegen aan het mengsel, zodat het langer bewerkbaar blijft en niet te snel uitdroogt.
VERDELEN EN AANTRILLEN
Verdeel het gestabiliseerd zand mooi over het perceel met een schop. Nadat de laag gelegd is, kun je hem aandrukken met een stampvoet, of door er zelf overal goed op te stampen. Een effectievere manier die vooral bij grotere oppervlaktes goed van pas zal komen, is het aantrillen door middel van een trilplaat, die je gewoon kunt huren.
Houd er rekening mee dat je de stabilisé beter niet in één keer aanbrengt, maar in een paar kleinere lagen verdeelt, die je dus ook telkens afzonderlijk aantrilt.
Op die manier verhinder je dat er zich later toch nog verzakkingen voordoen. Houd tijdens het aantrillen altijd een klein beetje afstand van de boord, zodat je die niet wegduwt. Tussen de verschillende lagen kun je eventueel ook nog wapeningsnetten plaatsen, die je een beetje met elkaar laat overlappen.
Bij het aantrillen zal de stabilisé zakken, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat de bovenste laag een beetje te hoog komt te liggen, want het teveel dat overblijft wordt dan later nog afgereid (zie Afreien).
Bepaal aan alle zijdes een referentiepunt (bijvoorbeeld de afboording, indien die ongeveer op dezelfde hoogte als de bedekking ligt) zodat de stabilisé overal de juiste dikte heeft.
Houd daarbij ook rekening met de lichte helling van de oprit of het terras (1 à 2 centimeter per vierkante meter); ook de stabilisé moet dus lichtjes schuin aflopen.
Kun je de afboording niet als referentiepunt gebruiken, of ontbreekt die (bijvoorbeeld waar het perceel aan een tuinmuur grenst), dan plaats je paaltjes of betonijzers waarop je de juiste hoogte aanduidt.
Met een pasdarm (of simpelweg door te meten) kun je die dan overzetten op paaltjes aan de andere zijdes, uiteraard opnieuw rekening houdend met de helling (reken op het hoogste punt dus een paar centimeters bij, afhankelijk van de grootte van je perceel).
Span een metserskoordje van de ene hoek naar de andere en ook diagonaal, zodat je in het oog kunt houden of de stabilisé min of meer volgens de juiste hellingsgraad in een rechte lijn loopt.
BETON ALS FUNDERINGSLAAG
Hoewel stabilisé het meest gangbare materiaal is om te gebruiken voor je fundering, kun je in principe ook beton gebruiken.
Dit is echter af te raden, tenzij bij een zeer instabiele ondergrond of een oprit die zwaar belast zal worden, want beton is minder waterdoorlatend en kan problemen geven bij vriesweer.
Indien je dus toch beton moet gebruiken, zorg dan voor een droge en zo drainerend mogelijke variant (met weinig zand) en voorzie een goede afwatering zodat het water niet op de oprit blijft staan.
Een ander belangrijk element bij beton is dat je hierop hoe dan ook steeds een straatlaag hoort aan te brengen (zie Afreien).
De stukken waar je al beton hebt gelegd, dek je af met plastic folie terwijl je de rest afwerkt. Zeker op warme dagen is dat van belang.
Als al het beton geplaatst is kan je het aantrillen - in één keer dus, niet in verschillende lagen. Dit doe je het best zo snel mogelijk na het plaatsen van het beton.
Na aantrillen komt er opnieuw een plastic folie over. Die zal ervoor zorgen dat het beton eerst mooi kan uitharden; het weinige water dat in het beton zit, heeft het immers nodig om te kunnen uitharden.
De folie laat je liggen tot alles hard geworden is.