HOE JE WASTAFEL KIEZEN
De wastafel staat centraal op het badkamermeubel in de meeste badkamers. Het is dus belangrijk dat die wastafel voldoet aan je comfort en stijl. Omdat de wastafel ook intensief gebruikt wordt (tanden poetsen, kattenwasjes, ...), zijn ook de kwaliteit en de ergonomie van groot belang. Een goede keuze kan een groot verschil maken. Tegenwoordig worden wastafels het vaakst verwerkt in een kast. Over dergelijke badkamermeubels kan je hier meer lezen.
ROND VS RECHTHOEKIG
Een wasbak kies je vooral in functie van je gebruik. Laat je graag de wasbak vollopen, kies dan voor een rondere vorm, waarbij het water snel kan weglopen. Is de wasbak voor jou enkel een opvangbak voor het spatwater, dan kan een meer rechthoekige vorm (met een kleinere afloop) volstaan. De hoogte van het afvoerpunt moet zo’n 70 cm van de grond geplaatst worden.
Rondom de wastafel zou 20 cm vrij moeten blijven om vrij met de ellebogen te kunnen bewegen. Hou ook rekening met de hygiëne: Zeker in de gezinsbadkamer kies je voor een model dat je makkelijk kan reinigen. In een minder vaak gebruikte gastenbadkamer kan je de esthetiek al eens laten doorwegen.
ROND
- Snelle waterafvoer
- Makkelijk schoon te maken
- Zachter ontwerp
RECHTHOEK
- Grotere opvangbak
- Vuil kan in hoeken ophopen
- Strakker ontwerp
INBOUW VS OPBOUW
Je kan kiezen voor een wasbak boven op het meubel – een opbouw- of opzetwasbak – of een wasbak die in het meubel verzonken zit – een inbouwwasbak. Bij een opbouwmodel heb je vaak een groter “werkblad”, maar dat werkblad zit vaker dan niet eigenlijk te laag om echt handig te zijn. Een extra legplankje onder de spiegel boven de wastafel is dan vaak ook wenselijk.
Let ook op bij opbouwwasbakken: soms staat ook de kraan nog los van de wasbak. Kies voor een kraan die zeker 10 cm over de wasbak komt.
INBOUW
- Weinig werkruimte
- Extra legplankje nodig
- Minder opvallende look
OPBOUW
- Groter werkblad
- Gepaste kraan nodig
- Vaak onhandig laag meubel
HOOGTE
Hoe hoog je je wastafel plaatst is ook van belang voor het geknipte comfort. Niet elke soort wastafel plaats je echter op dezelfde hoogte. Hiervoor maken we een onderscheid tussen drie soorten wastafels:

STANDAARD WASTAFEL
- Bovenkant wastafel: 85 cm boven vloerpas
- Watertoevoer: 55-65 cm boven vloerpas
- Afvoer (dia 50): 52 cm boven vloerpas
- Tussenafstand mengkraan: 250 mm
HANDWASBAKJE
- Bovenkant wasbak: 85 cm boven vloerpas
- Watertoevoer: 65 cm boven vloerpas
- Afvoer (dia 50): 65 cm boven vloerpas
- Afstand tussen watertoevoer en afvoer: 10 cm

UITGIETBAK (MET DUBBELE KRAAN)
- Bovenkant wasbak: 60 cm boven vloerpas
- Watertoevoer: 105 cm boven vloerpas
- Afvoer (dia 50): 30 cm boven vloerpas
- Tussenafstand mengkraan: 153 mm
WASTAFEL IN BADKAMERMEUBEL
Een wastafel wordt meestal gemonteerd aan de badkamermuur. Je kan de ruimte onder je wastafel leeg laten, dan blijft de sifon zichtbaar. Dat is een voordeel wanneer je problemen hebt aan de leidingen en je wil onder de lavabo eens inspecteren, want dan kan je er gemakkelijk aan.
Het oogt echter niet even mooi als wanneer je wastafel ingebouwd is in een omkasting. Dat is gewonnen ruimte die je dan kan gebruiken als extra opbergruimte voor handdoeken, toiletgerief, cosmetica, … Dan spreekt men van een badkamermeubel.
Een zwevend model is hier het best, gezien je zelf kan kiezen hoe hoog je die plaatst, de hoogte van de (in- of opbouw)wastafel is immers van belang. Zorg er dan wel voor dat de kasten op een correcte manier opgehangen zijn, indien nodig met een chemisch anker.
Uit het oogpunt van opbergruimte (vooral in kleine badkamers) zijn dergelijke badkamermeubels met schuiflades in plaats van draaideuren het interessantst. Die zullen minder storen wanneer ze openstaan. Heb je twee wastafels in één meubel, kijk dan voor een meubel waar de schuiflades niet in één stuk doorlopen, maar onderbroken zijn.
Heb je meer plaats nodig om dingen op te bergen in je badkamer? Lees dan hier wat je nog kan doen.