Elektrische installatiesPremium

GEOTHERMISCHE WARMTEPOMPEN

Geothermische systemen (of aarde/water warmtepompen) gebruiken de warmte van de bodem om woningen te verwarmen. Geothermische pompen kunnen ook gebruikt worden om een woning te koelen tijdens de zomermaanden. De installatie vergt echter grote werken. Iets interessants voor jou? Lees er hier meer over.

Prijs: € 10.000 (horizontaal) – € 15.000 (verticaal)

 

WAT IS HET?

wat

Bij een grond/water warmtepomp of geothermische warmtepomp wordt de warmte uit de bodem onttrokken. Er wordt een horizontaal of verticaal buizennetwerk aangebracht onder de grond. De warmtegeleidende vloeistof dat zich in die buizen bevindt wordt opgewarmd door de geothermische warmte.

De compressor, verdamper en condensor in de pomp brengen het water op een hogere temperatuur. Een warmtewisselaar zal de warmte afgeven aan het verwarmingssysteem in huis.

wat is het

Een geothermische warmtepomp kan ook gebruikt worden als koelingsysteem volgens het principe van passieve koeling: energie (die tijdens de winter wordt afgegeven aan de verwarming) kan in de zomer in de grond worden gestockeerd om het volgende stookseizoen te hergebruiken, zonder dat de warmtepomp daar extra werk bij levert.

Daardoor zal het rendement van het systeem ook hoog oplopen. Dit systeem kan worden toegepast bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

 

HORIZONTALE CAPTATIE

horizon

Bij horizontale plaatsing worden de buizen 1,20 m diep onder de grond gelegd. Vanaf daar is de grond warm genoeg en zal er geen vorst optreden rond de buizen. Het buizennetwerk zal ongeveer twee keer de oppervlakte van de woning bedragen.

Is het netwerk te klein, dan bestaat de kans dat de vloeistof in de buizen toch bevriest. Als er daardoor dan meer anti-vriesmiddel in moet, zal de vloeistof moeilijker kunnen gepompt worden, wat weer meer energie van de pomp zal vergen, en het rendement niet ten goede zal komen.

 

VERTICALE CAPTATIE

verticaal

Als er te weinig beschikbare oppervlakte is om horizontale buizen te plaatsen, dan wordt er voor verticale captatie van de geothermische warmte gekozen.

Daarvoor worden putboringen gemaakt tot 100 à 150 m diep. Daarin worden dan de slangen geplaatst die in contact staan met de verdamper.

 

HORIZONTAAL VS VERTICAAL

hor vs ver

Het grote voordeel van het verticale systeem tegenover het horizontale, is dat de warmte die uit de grond onttrokken wordt – door de diepte – veel stabieler is, en het jaarrendement dus hoger zal zijn.

Bij het verticale systeem moet er echter veel dieper worden geboord, wat dan weer voor een hoger prijskaartje zal zorgen. Bij een verticaal systeem moet je ook eerst een bodemonderzoek laten doen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine