SchilderenPremium

HOE EEN VLOER VERVEN

Bij verven zie je de oorspronkelijke ondergrond nog steeds, dus moet je vloer in een relatief goede staat zijn. Hierbij is het nog meer van belang dat je start met een propere en volledig vlakke ondergrond. Ook bij het plaatsen van een speciale coating is dit van belang. In beide gevallen moet de vloer ontvet worden, stofvrij zijn en voorzien zijn van een geschikte primer om een optimaal en blijvend resultaat te verzekeren.

 

VOORBEREIDING

OMSTANDIGHEDEN

omstandigheden

  • Het vochtgehalte van de ondergrond mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 4% – bij calciumsulfaatgebonden vloeren niet hoger dan 0,5%.
  • De omgevingstemperatuur tijdens het verven is min. 10 °C en max. 30 °C de regel. Bij temperaturen boven de 22 °C droogt de verf merkbaar sneller.
  • De ondergrond moet zich qua temperatuur minstens 3 °C boven het dauwpunt bevinden. De relatieve vochtigheid in de ruimte waarin wordt geschilderd is maximaal 70%.

TIP
Breng je een verf- of coatinglaag aan op een betonnen ondergrond, bijvoorbeeld in een garage? Test dan eerst of het beton droog genoeg is. Leg een stuk plastic van ongeveer een vierkante meter op de vloer en plak de randen rondomrond af met tape. Als er na 24 uren nog geen condensvorming is op het plastic, is de vloer droog genoeg om te verven!

 

ONTVETTEN 

ontvetten

Net zoals elke andere ondergrond die je verft, moet een vloer goed ontvet worden. Doe dat met een reinigingsmiddel dat geschikt is voor je ondergrond. Voor een tegelvloer in de badkamer (zoals op bovenstaande video) kan je werken met een middel op basis van soda.

 

AFPLAKKEN

tape

In de voorbereidende fase breng je uiteraard ook tape aan op de plinten en aansluitingen met andere zaken waar je geen verfresidu op wil. Lees hier meer over welke soort afplaktapes er zijn. Afhankelijk van de situatie kies je de geschikte tape. Heb je bijvoorbeeld net de muren geschilderd? Dan gebruik je licht klevende tape voor gevoelige ondergronden.

PRIMER
Om de hechting te verbeteren wordt er voor de meeste vloerverven ook met een hechtingsprimer gewerkt, die – zoals de naam zegt – de hechting van de verf op de ondergrond zal bestendigen. Na het aanbrengen van de primer, laat je die drogen.
Na het aanbrengen en het drogen van de primer moet je, voor je effectief begint met schilderen, de vloer nog eens goed stofvrij maken. In de voorbereidende fase heb je er immers constant op gelopen. Dat stofvrij maken doe je gewoon met wat zuiver water.

 

VERF MENGEN

mengen

Een vloerverf bestaat vaak uit twee of drie componenten. Is dat in jouw geval zo? Dan moet je eerst het basismateriaal en de verharder samenvoegen. Respecteer de mengverhouding die op de verpakking van de verf staat aangegeven.

 

AAN DE SLAG

verven

Neem zeker op tijd voldoende verf want de verf vlakt tijdens het drogen zeer mooi uit. Het vlotst werk je met een verfroller. Duw er niet te hard op tijdens het schilderen, maar verdeel de verf even over het oppervlak. Breng de verf ook niet te dun aan. Te dunne verflagen maken de vloer watergevoeliger. Ze sluiten minder goed af en de hechting vermindert. De laagdikte is bovendien cruciaal voor een goede hechting en weerstand van het verfsysteem. De verf dient dus voldoende dik en goed verdeeld te worden aangebracht.

Een vloercoating kan ook gegoten worden: in dat geval spreek je van een gietvloer. Bij een gietcoating gebruik je dan een spaan of rakel om te verdelen. Lees hier meer over hoe er bij gietvloeren wordt te werk gegaan.

verven vloer

Bij het schilderen van een vloer spreekt het natuurlijk voor zich dat je steeds werkt richting de deur, want anders sluit je jezelf op en dat voor een aantal uren.

Een vloerverf breng je aan in meerdere lagen. Afhankelijk van de vloerverf die je gebruikt, moet je tussen de twee lagen maar drie uur wachttijd laten. Maar raadpleeg voor de zekerheid de technische fiche van je gekozen verf.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Een nieuwe vloer leggen: de voorbereiding

Zit je met een nieuwbouw of een totaalrenovatie, dan bewandeld je de geijkte paden zoals ze hier staan uitgelegd. wil je enkel een nieuwe vloer leggen? dan moet je ook beslissen wat je met je oude vloer wil doen. idealiter zijn er zo min mogelijk bre

De toekomst is aan verven die langer meegaan

Wie dacht dat er na de toepassing van de vos-wetgeving en reach-verordening wat rust zou neerdalen in de labo’s van verffabrikanten heeft het mis. verfchemici blijven naarstig sleutelen aan de recepturen van verf. er worden alternatieven gezocht voor

Hoe je vloer onderhouden

Een vloer leg je het liefst maar één keer. niet omdat het een dure investering is, maar omdat het veel werk en vuiligheid met zich meebrengt. elke vloer kan jarenlang meegaan. het maakt niet uit of het nu om parket, laminaat, keramiek of natuursteen gaat.

Ook al zie je de onderlaag niet, het verschil voel én hoor je

De ondergrond waarop een nieuwe vloer wordt gelegd, dient schoon, vlak, droog en stabiel te zijn. daarnaast moet ook de juiste onderlaag – de laag tussen de vloer en de ondergrond - uitgekozen worden. die laag zorgt voor isolatie, uitvlakking en stabiliteit waardoor de vloer een langere levensduur geniet. de keuze voor een welbepaalde onderlaag is eerst en vooral afhankelijk van het soort vloer dat wordt gelegd (parket, laminaat of vinyl), maar er zijn nog bepalende factoren. zo brengen vloerverwarming en vloerkoeling een aantal specifieke vereisten met zich mee.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine