Voedselveiligheid & hygiëne

meer besmettingen met Listeria-bacterie

Hoog tijd om belang van afwatering in te zien

Afwatering

Het aantal listeriabesmettingen is in Europa stijgend, alsook het aantal dodelijke slachtoffers wereldwijd. Vorig jaar heeft de grootste uitbraak van listeriose ter wereld 180 mensen gedood. Hoog tijd dus om aan de alarmbel te trekken en zich ervan te vergewissen dat het dringend tijd wordt om te werken volgens de regels van de kunst, meer bepaald volgens die van Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP). We mogen niet vergeten dat 70% van de punten die positief testen op listeria, zich in de afwatering op de vloer bevinden.

 

Thierry Joos, expert hygiënisch design bij ACO, maakt zich zorgen over het feit dat velen de belangrijke rol van afwatering onderschatten voor wat betreft de hygiëne, alsook het risico op kruiscontaminatie.

Thierry Joos, expert hygiënisch design bij ACO
Thierry Joos, expert hygiënisch design bij ACO

"Een goede hygiëne kan alleen tot stand komen als de afwatering, reiniging en de vloerbedekkingen in de overweging zijn meegenomen.”

 

Vloerafvoerputten als besmettingspunten

Vloerafvoerputten in voedingsverwerkings­installaties vormen een belangrijke biotoop voor de hardnekkige listeriabacterie. Ze kunnen een besmettingspunt zijn voor de omgeving van de verwerkingsfabriek, met name voor de voedingsmiddelen zelf. Afwatering is essentieel en heeft een invloed op de hygiëne in de hele productieketen voor voedingsmiddelen. 

Food Process: Houdt u daarmee een pleidooi aan het adres van voedingsbedrijven?

Thierry Joos: “Het is eerder een roep om meer bewustwording. Ik wil niet veralgemenen voor de hele sector, maar bepaalde bedrijven zijn niet streng genoeg en onderschatten de gevolgen fors. Ik wil voornamelijk de klemtoon leggen op een holistische aanpak. Afwatering vervult een belangrijke rol op het vlak van voedselhygiëne én de openbare veiligheid. Afwatering laat zich immers niet beschouwen als een losstaand feit. Of zoals de European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) stelt, is het belangrijk dat de afwatering, reiniging en vloerbedekking samen worden bekeken, aangezien ze allemaal een rechtstreekse impact hebben op elkaars prestaties. Bovendien vormen de afwatering, reiniging en vloerbedekkingen basisvoorwaarden voor een efficiënt HACCP-systeem.”

Food Process: Moeten kwaliteitsverantwoordelijken bepaalde risicozones voorrang geven?

Thierry Joos:“Neen, alle zones verdienen evenveel aandacht. Dat is precies het probleem. Vele bedrijven bekijken slechts één zone. Vandaar dat wij de nadruk leggen op een geïntegreerde, holistische aanpak. Een goede hygiëne kan alleen tot stand komen als de afwatering, reiniging en de vloerbedekkingen in de overweging zijn meegenomen.”

Food Process: Wat is een hygiënisch ontwerp precies?

Thierry Joos: “EHEDG, dat is de non-profit organisatie met als missie het verbeteren van engineering en hygiënisch ontwerp in alle aspecten van de voedselproductie (European Hygienic Engineering & Design Group), heeft de principes van hygiënisch ontwerp gedefinieerd. Voor ons domein, de drainage bijvoorbeeld, moeten de goten voorzien zijn van elementen die volledig kunnen worden gedraineerd, gecontroleerd en gereinigd. De afvoer moet afgeronde hoeken hebben en het staal moet roestvast staal zijn en volledig gepassiveerd om corrosie te weerstaan.”

Food Process: Waarom is ‘hygiënisch design’ zo essentieel voor de voedingsveiligheid?

Thierry Joos: “Geen enkele fabriek wil besmette voedingsmiddelen produceren. De enige manier om dat doel te kunnen verwezenlijken, is om de risico’s op besmettingen zo laag mogelijk te houden door middel van aangepaste systemen. Die systemen moeten de regels rond hygiënisch ontwerp volgen. Zowel voor alle productiemateriaal als voor de machines is dat van belang.”

Food Process: ACO doet regelmatig een beroep op onafhankelijke studies?

Thierry Joos: “Inderdaad. Bij ACO wensen wij te bewijzen dat hygiënisch design een werkelijke impact heeft. Zo wilden we voor het onderzoeksproject uitgevoerd door het onderzoeksinstituut ‘Fraunhofer IVV Dresden’ weten hoe het hygiënisch ontwerp een invloed heeft op de reinigbaarheid van de afvoerkanalen en, bijgevolg, op de kosten van arbeid en schoonmaakproducten.

In een onderzoek werden de prestaties van het afvoerkanaal ‘Hygiene First’ van ACO vergeleken met die van een ander kanaal, waarvan het ontwerp typisch is voor de afvoerkanalen die momenteel populair zijn in productieomgevingen. De resultaten hebben aangetoond dat hygiënisch ontworpen afvoerkanalen zich in minder dan 10 minuten efficiënt en compleet laten reinigen, terwijl er in niet-hygiënische kanalen na afloop nog 2% overblijvend vuil te vinden is, zelfs na drie uren reiniging. Het onderzoek toont duidelijk aan dat de toepassing van hygiënisch ontworpen afwateringsproducten alle beheerders van een verwerkingsfabriek voor voedings- en drankmiddelen zal helpen om het risico op een bacteriële besmetting in hun installatie te verlagen, de reinigingskosten tot een minimum te beperken en op termijn de veiligheid van hun producten te verbeteren.”

 

Over ACO

ACO is met meer dan 60 jaar ervaring leider op het gebied van afwaterings­systemen. Wij bieden duurzame, geïntegreerde afwateringssystemen die ontworpen zijn voor de bescherming van het bedrijfs­leven, het milieu en uiteindelijk de volks­gezondheid.

Leer hier meer over de Hygiene First filosofie van ACO.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine