OPLEIDING
Onderhoud, een sector in beweging
Industriële werkgevers krijgen al jaren te maken met een tekort aan geschikt technisch personeel. In een tijd van gunstige economische conjunctuur laat dat tekort zich nog scherper voelen. Ook de onderhoudswereld blijft er niet van gespaard.
Traditioneel klopt men voor de technische opleiding aan bij het middelbaar beroepsonderwijs. Ondertussen hebben echter ook de universiteiten vastgesteld dat maintenance een onderzoekswaardig vakgebied is, en kunnen wetenschappers hun hart ophalen aan de vele technieken die zich onder meer richten op voorspellend onderhoud.
Hieronder leest u verschillende artikels rond het thema opleiding in het onderhoud.
Smart factory Audi investeert ook in duaal leren
De productiesite van Audi Brussels in Vorst is al sinds 2012 één van de industriële sterkhouders die hun schouders zetten onder het principe van 'duaal leren'. Een gesprek over het opleidingsproject met Heleen Devriese, coördinator Duaal Leren van Audi Brussels die er sinds september 2016 in dienst is.
Onderhoud naar hoger niveau dankzij hbo leerlijn Maintenance
Zet een techneut voor een klas en binnen een kwartier hangt iedereen aan zijn lippen. Leerlingen motiveren is echter niet het probleem, maar wel het ontbreken van een opleiding. Die conclusie was voor Arend Bos, bestuurslid van KIVI vakgroep 'Maintenance', voldoende om zich actief in te zetten voor de ontwikkeling van een passende hbo (hoger beroepsonderwijs) leerlijn. De 'klik' vond hij bij de Haagse Hogeschool in Delft die onlangs met de lancering van het laatste deel van de opleiding - het uitstroomprofiel Life Cycle Management - de leerlijn Maintenance vervolledigde.