FORSE ENERGIEBESPARING DANKZIJ NIEUWE POMPEN
Perdok vervangt pompunits bij Cosun Beet Company
Heel wat motorpompen in oudere installaties functioneren nog prima. Toch is het verstandig om na te gaan of een vervanging door modernere techniek geen voordelen oplevert, bijvoorbeeld op het vlak van energiebesparing, duurzaamheid, en het benutten van de mogelijkheden die digitalisering biedt met betrekking tot onderhoud. Cosun Beet Company nam het Service & Engineering bedrijf Perdok in de arm en liet drie motorpompunits in diffusietoren 3 vervangen en daarbij ook sensoren voor monitoring, onderhoud en energiebesparing installeren.
Een aantal maanden vol gas
De SuikerUnie is een begrip in Nederland. De onderneming maakt deel uit van Royal Cosun en wijzigde haar naam vorig jaar in Cosun Beet Company; kortweg CBC. Het is een bijzonder bedrijf dat uitsluitend kristalsuiker uit suikerbieten produceert en daarnaast enkele producten waarvan suiker het hoofdbestanddeel vormt, zoals suikerklontjes, basterdsuiker en poedersuiker.
Bijzonder is tevens de tijd die beschikbaar is voor het uitvoeren van onderhoud. Omdat de fabrieken namelijk uitsluitend produceren in de maanden dat de suikerbieten worden geoogst, draaien ze gemiddeld twee tot vier maanden volcontinu en staan ze de rest van het jaar stil. In deze tijd zijn in alle rust inspecties uit te voeren, plannen te maken en grote onderhoudswerken uit te voeren. Daar staat tegenover dat de fabrieken in die paar maanden dát ze produceren, dit probleemloos en storingsvrij moeten kunnen doen.
Partner in onderhoud
Deze maximaal gewenste betrouwbaarheid en beschikbaarheid geldt onder andere voor de hydraulische installaties die buiten en in de fabriek te vinden zijn. Hiervoor werkt CBC samen met Perdok. Deze aandrijf- en besturingsspecialist uit Heerenveen was voorheen onderdeel van Bosch Rexroth, maar functioneert inmiddels als volledig zelfstandig bedrijf. Alle medewerkers zijn evenwel opgeleid door Bosch Rexroth, waardoor alle kennis over deze hydraulische installaties tot in de details beschikbaar is.
Service & maintenance coördinator Tonny Beukema van Perdok geeft aan: "Onze relatie met CBC bestaat al lang en is ontstaan in onze Bosch Rexroth-tijd. We voeren al even lang het jaarlijks onderhoud uit aan alle hydraulische installaties. Tijdens deze onderhoudstrajecten inspecteren we onder meer visueel de pompen, slangen en accumulatoren. Daarnaast vervangen we de filters en analyseren de hydraulische olie, dat te beschouwen is als ‘bloed van de installatie’."
"Als onderhoudspartner zorgen wij er ook voor dat de installatie voldoet aan de wet- en regelgeving"
"Hiermee beoordelen we niet alleen de conditie van de verschillende componenten, we zorgen er ook voor dat de installatie voldoet aan de wet- en regelgeving", vervolgt Beukema. "Veel bedrijven zijn er bijvoorbeeld niet van op de hoogte dat slangen iedere zes jaar moeten worden vervangen, terwijl dit cruciaal is voor de betrouwbaarheid en veiligheid. Niet alleen van de machine, maar ook met betrekking tot mens en omgeving. Iedere inspectiebeurt wordt afgesloten met een rapport waarin we onze conclusies en aanbevelingen noteren. Dat vormt een prima basisdocument om aanvullende onderhoudswerkzaamheden of optimalisaties te bespreken."
Hydraulische installaties
De hydraulische systemen die bij Perdok in onderhoud zijn, worden bij CBC op verschillende plaatsen in het productieproces ingezet. Een bijzonder exemplaar is te vinden op het buitenterrein, waar de suikerbieten in vrachtwagens worden aangevoerd. Bij aankomst wordt uit specifieke ladingen met een grote, holle boor een monster genomen. Het lijkt op een soort appelboor die bovenaf in de lading wordt gestoken en daarbij een behoorlijke kracht moet genereren om dit snel en betrouwbaar te doen. Hydraulisch aangedreven dus.
Daarnaast staan er hydraulische units in de zogenaamde diffusietorens, waar het suiker uit de bieten wordt geloogd. Hiertoe worden er reepjes suikerbieten onderin de toren ingebracht en met warm water gemengd. Beide stromen bewegen zich in tegengestelde richting door de toren, waarbij het water de suiker samen met andere stoffen opneemt. Het water dat vervolgens de diffusietoren verlaat, wordt ruwsap genoemd.
Herman ter Schure is account- en projectmanager bij Perdok en geeft aan: "De roermechanismen in deze toren moeten eveneens een groot moment kunnen genereren om de dikke pulp in beweging te brengen. Ze worden daarom hydraulisch aangedreven, met behulp van drie hydraulische pompsets die zich onderin de toren bevinden."
Vervangen hydraulische pompset
Bijzonder is dat de pompsets in de diffusietoren hun werk al sinds 1978 effectief uitvoeren. Toch liep het bedrijf uiteindelijk tegen problemen aan, omdat de sets als geheel al langer niet meer konden worden geleverd en de onderdelen uiteindelijk ook uitfaseerden.
Beukema: "Dit betekent dat het bij een eerstvolgende reparatie of revisie niet meer mogelijk zou zijn om onderdelen te vervangen en die situatie wil je natuurlijk voorkomen. Toen we bovendien uit olieanalyses konden opmaken dat de olie van deze sets in kwaliteit achteruitging, is een voorstel gedaan om de pompsets te vervangen. Deze achteruitgang is onder meer op te maken uit het feit dat we koperdeeltjes in de olie detecteerden, die duiden op inwendige slijtage."
"Met de nieuwe pompsets komen we uit op een installatie die ongeveer 30% energiezuiniger is"
Nadat CBC akkoord was gegaan met het voorstel, werd er een engineeringproject opgestart. Hierin zijn niet alleen de 110 kW pompen uitgewisseld, maar is in een compleet re-engineeringtraject tevens de volledige besturing herzien. Voor de hydraulische pompset werd gekozen voor een moderne uitvoering die voorzien is van druk- en hoeksensoren. In combinatie met de nieuwe regeling kunnen de pompen exact het olievolume leveren dat op een bepaald moment nodig is. Er wordt dus niet onnodig vermogen weggesmoord, wat uiteindelijk betekent dat de volledige installatie een stuk energiezuiniger is geworden ten opzichte van de oude situatie.
De wens om het energieverbruik te minimaliseren, wordt verder benadrukt in het aantal pompsets dat geplaatst is. Ter Schure: "In principe zou één set voldoende zijn om de mengers aan de gang te houden. Dan zou die echter voortdurend met het maximale vermogen moeten draaien. Vol belast dus. Wanneer deze pompset zou uitvallen, staat de hele toren stil en dat is voor een bedrijf als CBC geen optie. Om die reden laten ze liever twee sets op een lagere belasting draaien en wordt de derde set bijgeschakeld wanneer er eventueel extra vermogen nodig is. Met de nieuwe pompsets komen we uit op een installatie die ongeveer 30% energiezuiniger is dan zijn voorganger."
Bijkomende voordelen
Met het vervangen van de hydraulische pompsets beschikt CBC weer over een diffusietoren die de komende twintig jaar probleemloos kan draaien. "Een leuk project", geeft Ter Schure aan. "Je weet dat je klant werkt met betrouwbare en bovenal veilige installaties en bovendien kun je hierdoor echt optreden als een partner, die meer doet dan een jaarlijkse inspectie van de gangbare zaken."