Wat betekent digitalisering in het algemeen en BIM in het bijzonder?
Dirk De Waele (Aquafin): “BIM is een belangrijk deel van de keten geworden, maar niet alleen voor de aannemers. Vóór de aannemer aan de slag kan gaan, is het studiebureau bij het bouwproces betrokken. Na de werkzaamheden van de aannemer heeft BIM zijn waarde voor de bouwheer. Bij Aquafin gebruiken we BIM dus ook voor het beheer van het stelsel achteraf. Ik beschouw het in feite als een soort systeem van voedselveiligheid in de bouw. Dankzij BIM zal een as-builtplan niet langer een ontwerpplan zijn met een stempel erop. Dankzij de digitalisering moeten we perfect in staat zijn om een track and trace uit te voeren op de gebruikte materialen en technieken. Maar vandaag de dag zijn we nog altijd bestel- en leveringsbonnen aan het rondgooien. Er zijn dus zeker verdere stappen in BIM nodig.”
Dirk Van Loo (COPRO): “Bij COPRO zetten we al jaren sterk in op digitalisering. Het eindresultaat van onze activiteiten kan perfect digitaal. Wij valideren immers informatie. We geven vertrouwen aan data die producenten ter beschikking stellen. Vroeger gebeurde dat met stempels op papier, nu via online databanken. Digitalisering heeft dus al een enorme impact en dat zal in de toekomst alleen nog maar uitbreiden.”
Tom Roelants (AWV): “Ik ging heel graag in op de uitnodiging voor deze rondetafelconferentie omdat de uitdaging rond digitalisering zeer groot is, ook voor bouwheren en iedereen die in het proces betrokken is. Digitalisering zet zich echter niet alleen door op het vlak van infrastructuur. Ook onze mobiliteit op zich wordt steeds digitaler. Morgen worden we rondgereden door een zelfrijdende auto. BIM is daarbij een mooi instrument om op verschillende van de noden in te spelen. Als agentschap zetten we sterk in op BIM om het management van onze assets beter te kunnen doen. Daarnaast kan het leiden tot een betere samenwerking tussen alle partners in het proces. Maar tegelijk zijn we ervan overtuigd dat we de ontwikkeling van zelfrijdende wagens kunnen stimuleren door onze infrastructuur digitaal ter beschikking te stellen.”
![]()
“We zijn ervan overtuigd dat we de ontwikkeling van zelfrijdende wagens kunnen stimuleren door onze infrastructuur digitaal ter beschikking te stellen.” - Tom Roelants (AWV)
Pierre Gilles (SPW): ”Het grootste voordeel aan BIM voor ons is het feit dat het een veel betere samenwerking toelaat tussen de steeds talrijkere spelers die aan een bouwproces deelnemen. Tegelijk dwingt de tool alle spelers om hun dossiers beter voor te bereiden. Er zijn met andere woorden veel minder grijze en niet-afgedekte zones tijdens de voorbereiding, mede omdat de moeilijkheden die zullen opduiken tijdens de uitvoeringsfase al veel beter kunnen begrepen worden tijdens de voorbereiding. Er is dus ook een financieel belang om BIM te gebruiken. Voor de bouwheer is het een goed middel om een conform as-builtplan te ontvangen.”
Annick De Swaef (OCW): “Het OCW ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd inzake BIM. We willen goed begrijpen wat digitalisering in de wegenbouw concreet inhoudt. Hoe brengen we alle partijen vanuit een faciliterende rol samen om de juiste debatten te hebben? BIM is een verbindend verhaal tussen verschillende actoren. Het is voor onze organisatie een heel traject om in dat verhaal te stappen. We willen initiatieven van publieke partners actief mee ondersteunen. Binnen OCW hebben we een werkgroep BIM Infra opgericht. Zo willen we onze meerwaarde aantonen voor elke partner in de keten.”
Ik beschouw BIM als een soort systeem van voedselveiligheid in de bouw. Dankzij de digitalisering moeten we perfect in staat zijn om een track and trace uit te voeren op de gebruikte materialen en technieken.”
- Dirk De Waele (Aquafin)
Robby Cattoor (Infrabel): “Afgaande op de resultaten van een benchmark, bengelt Infrabel op het vlak van maturiteit inzake BIM eerder onderaan. Daarom gaan we actief op zoek naar stappen voorwaarts. Mijn collega bij TUC Rail en ikzelf bij Infrabel willen BIM veel meer zichtbaarheid geven binnen beide organisaties. Op het vlak van onderhoud en vernieuwingen willen we BIM gebruiken voor het volledige beheer van een installatie doorheen de hele levenscyclus, zodat de kost zo minimaal mogelijk blijft. Binnen mijn ploeg die verantwoordelijk is voor de masterdata zijn we nagegaan welke informatie cruciaal is om instandhouding en vernieuwingen te kunnen doen. Die informatiebehoefte wordt meegenomen in projecten. De informatie wordt bij de bron vastgelegd en volgens afspraken beschikbaar gesteld. Veel kleine silo’s binnen Infrabel zijn al gedigitaliseerd. De kunst zal erin bestaan om al die kleine puzzelstukjes samen te leggen in een grote digitale omgeving. De digital twin is met andere woorden al beschikbaar. Nu komt het er vooral op aan iedereen binnen de organisatie vertrouwen te laten krijgen in die info en de puzzel te maken.”