track-and-tracesystemen zorgen voor tijd- en geldwinst
Een track-and-tracesysteem biedt u inzicht in, controle over en overzicht van uw wagenpark, maar tegenwoordig ook machines en andere assets van uw bedrijf. Daarmee kunt u deze zaken uitgebreid monitoren, in (near) realtime: hun locatie en bewegingen tracken en ondertussen veel extra data opvolgen. Voor een betere planning en snellere interventies, diefstalbeveiliging, ondersteuning van uw chauffeurs, betere klantenservice, noem maar op. En zo ook tijd- en geldwinst realiseren.
WAT IS EEN TRACK-AND-TRACESYSTEEM?
Met dit systeem krijgt u inzicht in, controle over en overzicht van uw wagenpark en machines of andere assets. Eerst worden de te volgen zaken met een tracker uitgerust. Tegelijk kan er allerlei extra hardware geïnstalleerd worden, zoals temperatuursensoren en een CAN-buskoppeling of badgemodule. Vervolgens geeft het systeem via een beveiligde mobiele verbinding allerlei gegevens door.
Uitgebreide monitoring
Die uitgestuurde data monitort u dan op een softwareplatform. Denk aan de gps-locatie, de snelheid en de status van voertuigen, het aantal afgelegde kilometers, de gereden tijd, de stilstand, de gevolgde route … Maar ook temperaturen, wie wanneer met welk voertuig rijdt, het brandstofpeil, de bandenspanning, de gepresteerde werkuren … En dat alles over ritten nu én in het verleden.

ENKELE CRUCIALE VOORDELEN
Inzicht in en overzicht van uw wagenpark
Als het goed zit, raadpleegt u de informatie van uw track-and-tracesysteem in handige grafieken en kaarten, op een dashboard, om het even waar en wanneer online beschikbaar. Tegelijk kunt u op aanvraag rapporten ontvangen over bijvoorbeeld het dagelijks gereden aantal kilometers, het brandstofverbruik, snelheidsoverschrijdingen en aankomsttijden. Of alerts over overdreven snelheden, overmatige stilstand, storingscodes van voertuigen … en herinneringen dat het tijd is voor onderhoud.
Zicht op werkdag van mobiele medewerkers
Ook krijgt u via ritregistratie volledig, gedetailleerd zicht op de werkdag van uw mobiele werknemers. Het systeem rapporteert hun mobiliteit én hun gepresteerde werkuren. Dat is niet alleen makkelijk voor personeelsadministratie, het biedt u ook controle op de productiviteit van uw werknemers.
Diefstalbeveiliging
Wil een onbevoegd iemand zich met uw voertuig verplaatsen? Als het voertuig startonderbreking biedt, zal het niet starten. Maar ook anders vindt u uw wagens altijd makkelijk terug, aangezien u steeds weet waar die zich bevinden.
Veel bewijsmateriaal
Vond er een ongeval plaats met een van uw voertuigen? Dan beschikt u over waardevol bewijsmateriaal, zoals de exacte locatie en snelheid waarmee de wagen reed. En dankzij de gps-verificatie kunt u zwart op wit bewijzen dat een voertuig op een locatie leverde of aankwam, wanneer daar discussie over bestaat.
Bevat het track-and-tracesysteem een dashcam, dan kunt u zelfs zien wat er precies gebeurd is bij een ongeval. De camera stuurt de beelden zo goed als in realtime door.
Chauffeurs ondersteunen

Verder beschikt u over waardevolle info om het rijgedrag van uw mobiele medewerkers te verbeteren. Bijvoorbeeld over snelheidsovertredingen, hard remmen, kort genomen bochten en stationair draaien. Of u traint uw chauffeurs via videoclips van de dashcam. Mogelijk identificeert de camera via AI risicovol gedrag, waarna die de bestuurder of fleetmanager waarschuwt.
Of u schakelt een totale oplossing in die de fleetmanager en de bestuurder directe feedback geeft voor, tijdens en na de rit. Door verantwoord te rijden bespaart u op brandstof, onderhoudskosten, CO2-uitstoot, verzekeringspremies ...
Milieu-impact opvolgen
Van CO2 gesproken: ook de uitstoot daarvan kunt u mogelijk volgen en laten rapporteren. Om dan bijvoorbeeld een vergelijking te maken van de situatie voor en na een maatregel, of van uw elektrische voertuigen tegenover andere.
Klaar voor de toekomst
Ook elektrische voertuigen in uw wagenpark? Mogelijk kunt u via het softwareplatform in realtime de oplaadniveaus van deze wagens checken. Of hun bereik weergeven, zodat u zeker bent dat uw chauffeurs genoeg acculading hebben om hun taken te voltooien. En een rapport laten genereren, waarmee u advies krijgt over welke voertuigen u het best door een elektrische versie vervangt.
Betere klantenservice
Doordat u ritten exact volgens de beschikbare voertuigen kunt inplannen én live volgen, kunt u ook precieze aankomsttijden aan uw klanten communiceren (via de planningstool of het ordermanagementsystem), vertragingen doorgeven, en sneller schakelen bij spoedopdrachten.

ALMAAR MEER MOGELIJKHEDEN
Meer en meer wordt de informatie die het track-and-tracesysteem vergaart ook nog eens geïntegreerd in extra diensten, of in andere software die u gebruikt. Of u deelt de gegevens met andere spelers in de supply chain.
Integratie met planningstool
Uw track-and-tracesoftware kan tegenwoordig bijvoorbeeld gekoppeld zijn met uw planningstool. Daardoor plant u altijd volgens de realiteit van dat moment, zonder dat u eerst moet nagaan of alle voertuigen op het juiste moment en de juiste locatie beschikbaar zijn. Tegelijk kunt u meteen ingrijpen, als iets niet als gepland loopt.
Assetmanagement
Bovendien kunt u vandaag met track-and-tracesystemen ook andere zaken opvolgen dan louter voertuigen. Van containers en objecten zonder eigen stroom tot colli’s en paletten, naast werkmaterieel zoals boor- en schroefmachines. Zo krijgt u ook inzicht in hun locatie, status én gebruik, op dit eigenste ogenblik en in het verleden.
Om aan wettelijke verplichtingen te voldoen
Mogelijk kan het systeem de ritinformatie ook automatisch doorgeven aan Checkinatwork, om de aanwezigheid van uw medewerkers te registreren, en aan de onlinedienst ‘Aangifte van werken’. Daarvoor badget uw medewerker dan eerst via een badgemodule.
Daarnaast leest het systeem mogelijk de DDD-bestanden uit de digitale tachograaf en de bestuurderskaart uit. Automatisch en vanaf afstand. Dus snel, zonder dat de wagens binnen moeten komen, en altijd op tijd – zonder boetes. Met een back-up van de gegevens op het platform, voor alle veiligheid.

ALLEEN MAAR PLUSPUNTEN?
Natuurlijk heeft het systeem een prijskaartje. Ofwel betaalt u de algemene investering gespreid via elke maandelijkse kost, ofwel in één keer vooraf (waardoor het maandelijks bedrag lager ligt). Hoe het ook zij, volgens de leveranciers weegt de kost niet op tegen de voordelen. Het systeem levert u tijd en geld op, omdat u minder administratie moet doen en bespaart op brandstof, schade, boetes …
Informeer wel goed uw werknemers
Cruciaal is wel dat u en uw medewerkers de oplossing optimaal benutten. Train uw (nieuwe) mensen dus goed in de mogelijkheden van het systeem. En wijs hen op de meerwaarde dat track-and-tracemanagement kan bieden. Te vaak nog denken werknemers vooral aan het controleaspect.
Heb respect voor de privacy
Ook belangrijk is dat u een carpolicy opstelt die rekening houdt met de privacywetgeving. Uw controles moeten een legitiem doel hebben, in verhouding staan tot dat doel én u dient uw medewerkers daarover te informeren. Daarvoor kunt u een addendum toevoegen aan het arbeidscontract van uw werknemers.
Met medewerking van Ctrack Benelux, Geotracer, Traxgo, Verizon Connect en Webfleet Solutions