Terugblik op de IAA Mobility 2021 in München
De tweejaarlijkse Internationale “Automobilausstellung” heeft zijn traditionele basis verlaten. Weg van Frankfurt begon dit auto-evenement een nieuw leven in München. Onder een nieuwe formule én met aangepaste naam: IAA Mobility...
De auto-industrie verandert snel. Het traditionele “autosalon” smeekte al een poos om aanpassing. Nieuwe show- en presentatieformules werden gezocht. Minder ruimte voor de traditionele, statische displays. Met focus op praktische en didactische demonstraties. Ruimere aandacht voor de recente mobiliteitsgedachten en ‘duurzame’ aandrijving. Het publiek laten meeleven en duidelijk maken dat de auto-industrie naar een mobiliteit gerichte dienstverlening evolueert. Hoe dat publiek de ‘vernieuwing’ in München 21 heeft ervaren? Afwachtend.
Dergelijk evenement enkel baseren op demonstraties en mobiliteitsontwikkelingen blijft onzes inziens moeilijk zolang de bezoeker het visuele en fysieke contact met zijn of haar vierwielige dromen ontnomen wordt. München 21 moest het alvast stellen zonder de aanwezigheid van nogal wat belangrijke autoconstructeurs. Maar zij die wel aanwezig tekenden brachten wel een gevarieerd aanbod aan interessant technologisch nieuws. En dat is alvast een pluspunt. Want gebrek aan technologische belangstelling? Dat heerste beslist tijdens de recentste traditionele autoshows, waarin glitter en glamour van nieuwe modelpresentaties alle aandacht voor het echte autotechnische nieuws verstoorden.
Audi
Voorstelling van de tweede van drie toekomstgerichte BEV-concepten (Autonomous Battery Electric Vehicle): de Grandsphere. De eerste was de eerder onthulde Skysphere-sport. Beiden laten zien hoe Audi's toekomstige luxesedan, de opvolger van de A8, er kan uitzien. De Grandsphere is een niveau 4 autonoom rijdend voertuig met een elektrische energieopslag van 120 kW/u en een actieradius van meer dan 750 km.
BMW
Het i Vision Circular concept is 100% recycleerbaar. Hiermee illustreert BMW in de thuishaven München zijn blijvend ijveren naar duurzaamheid. Demonstraties ook met een iX5-prototype met brandstofcel. Een beperkte serie van deze BMW iX5 prototypes op waterstof wordt vanaf eind 22 ingezet voor diverse demonstratie- en testdoeleinden.
Bosch
Wereldpremière van de eerste laadkabel voor EV’s zonder controlebox. Met geïntegreerde laadtechnologie. Flexibel want met adapters voor zowel type 2- als huishoudelijke stekkers. Waardoor de tweede laadkabel overbodig wordt. Deze slimme laadkabel weegt gemiddeld 40 procent minder dan conventionele types en maakt modus 2- & 3-wisselstroomladen tot 22 kilowatt mogelijk. Zodat ook de wallbox voor thuisoplading niet langer een must is.
Continental
Conti GreenConcept is een met geïntegreerd duurzaamheidsprofiel bedacht bandenconcept. Een groot percentage traceerbare, hernieuwbare en gerecycleerde materialen, hulpbronbesparende lichtgewichttechnologie en een hernieuwbaar (vervangbaar) loopvlak verhogen de levensduur en duurzaamheid. De gebruikte organische materialen? Rubber uit paardenbloemen, silicaat uit rijstschilas, plantaardige oliën en harsen. Naast staal en carbonzwart gebruikt Continental verder polyester uit gerecycleerde PET-flessen. Een van de gevolgen van dit alles is dat de vraag naar materialen uit ruwe olie vermindert.
Als ontwikkelaar en aanbieder van oplossingen voor geautomatiseerde en autonome mobiliteit staat Continental ook voor radar- en LiDAR-sensoren, cameratechnologie, krachtige computers voor autonoom rijden, artificiële intelligentie en deep learning-methodieken. Met AMBIENCE3 wordt getoond hoe rijden, werken en ontspannen in één interieur mogelijk wordt gemaakt. Voor toekomstige mobiliteitservaringen geldt hetzelfde als voor communicatie: er wordt steeds meer beroep gedaan op het internet. Op basis van een VW T2 demonstreert Continental met AMBIENCE3 de uitgebreide mogelijkheden geboden door zijn diverse mobiliteitstechnologieën.
Dacia
De Jogger – een nieuwe 7-zitter – komt de Logan MCV en de (LCV’s) Dokker en Lodgy vervangen. Dit in een jaar waarin Dacia zijn compleet gamma vernieuwde.
Hyundai
Met focus op de pijlers schone mobiliteit, een nieuwe generatie platforms en groene energie zien we Hyundai-concepten voor een toekomstig BEV-model, een full electric robotaxi en diverse infoverstrekkende displays over waterstof als energiedrager. Bezoekers deden er Hyundai-mobiliteitservaring op in een Ioniq 5, Nexo, Kona EV en een Elec City Fuel Cell-bus. De Ioniq robotaxi werd ontwikkeld in samenwerking met Motional, specialist autonoom rijdende voertuigtechnologie. Deze robotaxi kan dus autonoom rijden (level 4) en werd ontwikkeld op basis van de Ioniq 5. Hyundai Motor ijvert voor groene energie-oplossingen en schone mobiliteit voor iedereen. Zo bewijzen de langetermijninvesteringen in toekomstige autotechnologieën, te weten (groene) waterstof, Vehicle-to-grid (V2G) en Second Life Battery Energy Storage System (SLBESS).
Mercedes-Benz
BEV-versie voor de iconische G-Klasse en aandacht voor het EQG-concept. Dat concept als voorsmaakje op het productiemodel dat de geëlektrificeerde G-Klasse in 2024 zal opvolgen. Nieuwe dimensies ook in de interactie tussen mens en machine. Lees: brain-computer interface (BCI) technologie. Mercedes-Benz integreerde deze BCI-benaderingen in het Vision AVTR-concept. Geregistreerde hersensignalen activeren een gedefinieerde functie zodat auto’s weldra ook met “gedachten” bestuurd kunnen worden.
Mobilize
Mobilize (Renault Group) showde een Limo BEV-sedan, ontworpen voor ritdiensten of voor taxi- en privéverhuur. Het 4-deurs model is ontwikkeld met de Chinese Renault partner Jiangling Motors Group (JMCG). Een e-motor (110 kW/220 Nm) garandeert voor deze autonoom rijdende auto een top van 140 km/u. Weet dat hetzelfde Mobilize ook geconnecteerde diensten ontwikkelt om EV-gebruik aan te moedigen en toegang (in Europa) te verlenen tot 260.000 laadpunten.
Porsche
Mission R concept met state-of-the-arttechnologie en duurzame materialen. Een full elektrische racer, aangedreven door twee e-motoren, goed voor 1.088 pk ...
Polestar
Nieuwe versies van de Polestar 2. Het Polestar 2-gamma. Voorziet in drie aandrijflijnen en een belangrijke technologische nieuwigheid wordt gevormd door een optionele warmtepomp die o.m. bij koude weersomstandigheden de actieradius met 10% doet toenemen.
Renault
De iconische Renault 5 wordt 50 en krijgt een afstammeling: het Renault 5 Prototype, waarvan vanaf 2024 een elektrisch seriemodel in productie gaat.
Schaeffler
Een 3-in-1 elektrische as, thermisch beheer, 800 volt vermogenselektronica en een modulair, rollend chassis voor stedelijke mobiliteit. Showcases ook over alternatieve energie met focus op waterstof en dit zowel voor stationaire als mobiele toepassingen.
Seat
Seat’s sportmerk Cupra brengt het UrbanRebel BEV-concept, gebaseerd op het verkorte (Modulaire E-Antriebs Baukasten) MEB-platform. Aangedreven door een e-motor die een continuvermogen van 250 kW genereert en 320 kW piekvermogen. Volgens Cupra snelt de UrbanRebel BEV in 3,2 seconden van 0 naar 100 km/u.
Het Tavascan Extreme E Concept maakt veelvuldig gebruik van vlasvezels en brengt een voorsmaak van wat de toekomstige productie-SUV’s van Cupra te bieden hebben. De full electric “offroad racer” is dus een hint naar de toekomstige serieproductie van de Tavascan, het tweede full electric model van Cupra zoals dat in 2024 in de showrooms moet verschijnen.
Volkswagen
Onthulling van een "near production"-versie van de ID.5 GTX SUV coupé. Gebouwd op het (Modulaire E-Antriebs Baukasten) MEB-platform, aangedreven op de vier wielen en gepowerd door twee krachtige e-motoren. Geschikt voor over the air (OTA) updates, uitgerust met Car2X-technologie. GTX wordt trouwens de naam voor de moderne sportieve lijn van VW. Zoals we ooit GTI, GTD en GTE kenden. Met een lithium-ionaccu en een rijbereik van net geen 500 km zal de ID.5 GTX eind 2022 verschijnen. Het ID.5-standaardmodel wordt begin 2022 onthuld. Tot slot: met het ID.LIFE-concept doet VW zijn EV-intrede in het segment van de kleine voertuigen.