Met dank aan een befaamd platform
Rijtest VW T7 Multivan 1.4 eHEV
Het was lang een luxueus derivaat van de Transporter maar met de nieuwste editie komt daar een einde aan. Voor het eerst vormt de Multivan een afzonderlijk model binnen het VW-gamma. Daarbij baseren aandrijving en elektronica zich op het bijdetijdse connectie- en autonoom rijdende blikveld dat het veelgebruikte MQB-platform nastreeft. Een platform bestemd voor voertuigen met voorin dwars gemonteerde motoren dat de nieuwste Multivan meteen ook plug-inhybrideperspectief bood.
Volkswagen Commercial Vehicles heeft het bestelwagengamma opgedeeld in drie pijlers: de nieuwe Multivan, de Transporter 6.1 en de full electric ID.Buzz. Waarbij de T6.1 als Transporter en Caravelle de zakelijke klanten viseren en California het gekende campericoon blijft.

Basis- en verlengde uitvoering
Voor het eerst vormt de Multivan een afzonderlijk model binnen het VW-gamma. Omdat aandrijving en elektronica zich baseren op het veelgebruikte MQB-platform opent dat voor deze Multivan mogelijkheden tot implementatie van de meest recente technologieën. Niet enkel wat rijassistentie, connectiviteit en het semiautonoom rijden betreft. Ook op het vlak van aandrijving en dan vooral met de inbreng van een plug-inhybridemotorisatie.
Wat marktsegment en concurrentie betreft, moeten we voor voertuigen als deze Multivan noodgedwongen in herhaling vallen. Na het verdwijnen van de grote en minder grote monovolumes, hoopt VW een clientèle te dienen dat om praktische redenen moeilijk zonder die grote MPV kan en de toevlucht zoekt tot grotere en voor comfortabel personenvervoer gebouwde vans. Grote gezinnen, taxibedrijven, VIP- en luchthavenvervoer. Het soort klanten dat terechtkan in deze Multivan als luxueuze afgeleide van een gemoderniseerde van. Een concurrent dus voor de afgeleide bestelwagenversies à la Ford Tourneo Custom, Peugeot Traveller, Citroën SpaceTourer, Renault Trafic Combi of de luxueuze VIP-uitvoering van die laatste, de Trafic Space Class.

Multi Utility Vehicle
De VW T7 Multivan heeft tot zeven individuele zitplaatsen en biedt een specifieke, flexibel in te delen 'multi utility vehicle’ zit- en laadruimte-indeling (MUV). Bovendien is de T7 naast het basismodel ook in een verlengde versie beschikbaar. Met (tot) meer dan 4.053 liter bagageruimte en een sleepvermogen tot (max.) 2.000 kg kan de veelzijdige Multivan, bedacht met loungeachtige passagiersverblijfplaats, best als VIP-van en -shuttle fungeren. Of hoe VW met deze T7 toch naar een ander cliënteel lonkt dan met de Transporter. Van die laatste wordt immers geen personenwagenversie geprogrammeerd, waardoor deze T7 Multivan zich duidelijk naast de Transporter, de Caravelle en de California T6.1 weet te positioneren.

IQ.Light ledmatrix
De Multivan werd 7 cm langer dan zijn voorganger en meet nu 4,97 m (+20 cm voor de lange versie). Bovendien groeide de wielbasis met 12 cm en verlaagde de daklijn. Deze T7 toont zich dus wat meer gestrekt en eleganter dan zijn voorganger, ook al behoudt hij diens iconische design. De praktische voordelen van een breed openende achterklep hebben ertoe geleid dat de achterlichtblokken van de vorige VW-vans altijd verticaal gemonteerd werden. Op deze T7 worden de (weliswaar) compactere achterlichtunits (leds) horizontaal gepositioneerd. Met weinig impact op het praktisch voordeel van de breed openende achterklep. Maar wat ook aantoont dat men met de Multivan T7 als grote multifunctionele ‘personenwagen’ toch naar een ander clientèle lonkt dan de Transporter.
Ook de lichtblokken vooraan bevatten leds en voor het eerst krijgt de Multivan IQ.Light matrixkoplampen. Het functieaanbod van IQ.Light omvat Dynamic Light Assist (grootlicht zonder verblindingsgevaar voor de tegenliggers), dynamische bochtverlichting en slechtweerlicht. IQ.Light betekent eveneens dat de dwarse ledstrip in het radiatorrooster oplicht van zodra dim- of grootlicht worden ingeschakeld.

Ruimtebesparende shift-by-wire
De Multivan wordt standaard uitgerust met een Digital Cockpit en het Ready 2 Discover-infotainmentsysteem. Nieuw is de head-updisplay en de onlinediensten We Connect en We Connect Plus.
De Multivan beschikt ook over een digitale en (door het wegvallen van de klassieke versnellingspook) ruimtebesparende shift-by-wirebediening van de transmissie. Een klassieke middenconsole die de doorgang tussen de stoelen van de bestuurder en de voorpassagier zou bemoeilijken, is er dus niet. Ook de parkeerrem wordt elektrisch bediend.
Naast die elektrische en digitale shift-by-wiretoestanden werken in de Multivan eHybrid (standaard) zelfs enkele functies met spraakbediening. Alexa/Amazon en Siri/Apple reageren op de gesproken instructies.

Ruimtekampioen met transparant dak
In 7-zitsconfiguratie beschikt men in de Multivan, achter de derde zitrij en geladen tot het dak, over 469 liter koffervolume. Bij gebruik van de complete laadruimte tot het dak beschikt men over 3.672 liter laadvolume. De Multivan T7 wordt aangeboden met de keuze uit twee koetswerklengtes, met in beide gevallen een identieke wielbasis.
De langste versie krijgt een 20 cm langere overhang achteraan en dat volledig ten voordele van de kofferruimte. In dit laatste geval lopen die overeenkomstige koffervolumes zo op tot 763 en 4.053 liter. Nieuw is dat deze ruimtekampioen optioneel wordt geleverd met een tweedelig glazen panoramadak. Een LowE-coating (Low Emissivity/warmtewerend glas) van het gelaagde veiligheidsglas moet de warmtestraling met 78% terugdringen.
Voor het eerst ook kan deze Multivan met een voetbeweging de elektrisch bediende achterklep openen (Easy Open & Close).

Aandrijflijn met ‘voorspellende’ hybridestrategie
De eHybrid-aandrijflijn wordt gevormd door een lithiumionaccu (nettocapaciteit: 10,4 kWh), een e-motor en een turbobenzinemotor. De compacte batterij steekt onder het voertuig ter hoogte van de voorstoelen, waardoor niets aan laadvolume verloren gaat. De HEM80 e-motor (85 kW/116 pk) vormt een systeemeenheid met de 6-traps DSG (DQ400e-6F), een speciaal voor PHEV-toepassing ontwikkelde transmissie. Belangrijk is dat deze e-motor in de Multivan – naast aandrijfhulp – ook fungeert als driefasegenerator en startmotor. Dit is ook de reden dat de Multivan eHybrid altijd wordt uitgerust met deze 6-trapsautomaat met dubbele koppeling (DSG) en niet met een 7-trapsversie zoals die met andere motorisaties kan worden gecombineerd.
Tot de geoptimaliseerde kenmerken en specifiek voor Multivan bestemde aanpassingen van de 1.395 cc metende viercilinder-turbobenzine behoren o.m. een verfijnde afstemming van motorbeheer en injectie (inspuitdruk 350 bar), gewijzigd zuigersproeiersontwerp, geoptimaliseerde oliepomp en met natrium gevulde uitlaatkleppen (voor betere koeling) en aangepaste temperatuur- en druksensoren.
Intelligente software werd ingeroepen om het rijbereik van de Multivan eHybrid te vergroten en de energieconsumptie te verminderen. Dat gebeurt met het (optionele) navigatiesysteem (Discover Media of Discover Pro) of met het (standaard) infotainment Ready 2 Discover dat dan via We Upgrade werd geactiveerd. De geplande routes worden daarna met behulp van kaartgegevens en gps opgenomen door de hybride(controle)software waardoor een voorspellende hybridestrategie kan worden uitgestippeld. Wanneer de automatische afstandsregeling (ACC) actief is, wordt die strategie automatisch gevolgd tijdens het verloop van de ingestelde en genavigeerde routes.

MQB-basis met dynamische chassiscontrole
Gebouwd op het MQB-platform kan de nieuwe T7 Multivan over een verder ontwikkelde adaptieve onderstelregeling (DCC) beschikken. Verder ontwikkeld inderdaad want ook de Multivan T6.1 kon over een optionele adaptieve onderstelregeling beschikken. De DDC van de nieuwste generatie Multivan maakt voortaan wel gebruik van een herzien kleppensysteem waarmee een betere balans tussen rijcomfort en rijdynamiek wordt nagestreefd. Waarbij voortdurend rekening wordt gehouden met stuur-, rem- en acceleratieomstandigheden en waarbij de gunstigste demping voor ieder wiel in real time wordt berekend. De bestuurder kan uiteraard individuele aanpassingen instellen met behulp van een schuifregelaar. Zo ook kan de stuurinrichting naar keuze worden ingesteld in de standen Comfort en Sport.
Een rit met de T7 Multivan laat meteen de dynamische meerwaarde van het MQB-platform aanvoelen. Vering en demping, de verhoogde torsiestijfheid en de preciezere stuurinrichting maken het rijgedrag van deze T7 eerder vergelijkbaar met het rijden in een stevig uit de kluiten geschoten break dan wel met een bestelwagen. Geen, of – voor een wagen van deze omvang – efficiënt opgevangen rolneigingen en het altijd voorspelbaar weggedrag tonen dat VW er goed aan deed om zijn nieuwe Multivan niet langer op de Transporter te baseren.

Zolang er stroom voorradig is
De PHEV-variant van de nieuwe Multivan zou puur elektrisch 50 km (WLTP) ver kunnen. Die actieradius is en blijft uiteraard afhankelijk van de gekozen rijmodus, rijstijl en verkeersomstandigheden. Wie het rustig aan doet, zal dicht in de buurt van die 50 km geraken. Wij zijn daar alvast enkele keren in geslaagd. Overigens zijn er meerdere rijmodi beschikbaar. Men kan kiezen tussen hybride of elektrisch en – indien gewenst – de elektrische spaarmodus activeren.
Wat ons (ook) met deze PHEV opvalt? Dat het belangrijk is te vermijden dat men vaak met uitgeputte batterij de weg op moet. Gedisciplineerd laadgedrag is dus aan de orde. Immers, van zodra de 1.4 ICE op zijn eentje de zaak moet redden, laat hij dat duidelijk horen en gaat hij minder spaarzaam om met fossiele brandstof. Omdat de verbrandingsmotor wat krap lijkt om in zijn eentje de – ook in onbeladen toestand – zware wagen te poweren. Waarbij we opnieuw terugdenken aan hybridespecialist Toyota/Lexus. Hebben die – niet eens zo lang geleden – hun voor hybridetoepassing bestemde verbrandingsmotoren in zwaardere voertuigen niet met behoorlijk wat meer cilinderinhoud gezegend?
Meer cc’s zou het rijplezier en de souplesse van de Multivan eHybrid goed uitkomen. Zeker op momenten waarop de batterij haar laatste stroomstoot heeft geleverd. Met voldoende energie in de batterij echter, rijdt de Multivan hoogst aangenaam en staan zowel het geboden rijplezier als de (systeem)motorsouplesse volledig buiten kijf.

Besluit
Dankzij het MQB-platform krijgt de Multivan de rijeigenschappen mee van een grote personenwagen of een stevige break. Naast de inbreng van plug-inhybrideaandrijftechnologie kan de Multivan bovendien profiteren van de modernste veiligheidsitems (zie rand) en connectiviteitsvoorzieningen van vandaag.
Over de plug-inhybridemotorisatie kunnen we kort zijn: die verdraagt geen kritiek zolang er voldoende elektrische energie in de opslag steekt. Is de batterij uitgeput, dan hoor je de 1.4 viercilinder jammeren en heeft hij moeite om deze 2 ton wegende van te poweren. En dat constateren we met meerdere voor PHEV-bestemde en te drastisch ‘verkleinde’ verbrandingsmotoren. Niet alleen in multivans, ook in veel compactere en minder wegende personenwagens. Want er zijn vaststaande thermodynamische wetmatigheden waaraan niet te morrelen valt. Men is het blijkbaar vergeten: “There is no replacement for displacement”. Ook “deeltijdse” elektrische powering verandert daar niets aan. Zeker niet zolang deeltijds niet “voltijds” gegarandeerd kan worden...
Specifieke tank en aircocompressor
De brandstoftank (45 liter) is specifiek aangepast voor toepassing in de Multivan eHybrid. Omdat PHEV’s een hele poos uitsluitend elektrisch kunnen rijden, worden de brandstofdampen ook niet regelmatig verbrand zoals dat bij een klassieke verbrandingsmotor wel gebeurt. De Multivan eHybrid krijgt dus een druktank gemonteerd waarin de brandstofdampen tijdelijk worden opgeslagen. Zodra de verbrandingsmotor actief is, worden de tijdelijk opgeslagen gassen toegevoerd. Zo ook wordt bij een tankbeurt de druk in de brandstoftank eerst via een leiding in evenwicht gebracht met een actieve kooltank om te beletten dat de koolwaterstoffen dan in de omgeving terechtkomen.
VW T7 Multivan & rijhulp
Volgende toepassingen kunnen (o.m.) deel uitmaken van de veiligheidsvoorzieningen van de nieuwe Multivan: ESC met ABS, ASR, EDS, snelheidsregeling met snelheidsbegrenzer, IQ Drive Travel Assist (autonoom rijden, niveau 2), grootlichtassistent, vermoeidheidsdetectie, Multi Collision Brake, noodremassistent, Front Assist met voetganger- en fietserherkenning, noodoproepsysteem eCall, parkeerassistent met inparkeerhulp voor en achter, proactieve bescherming voor de inzittenden, Rear View achteruitrijcamera, spoorassistent Lane Assist, rijstrookwisselhulp, Side Assist met Blind Spot Detection, uitparkeerhulp en uitstapwaarschuwing, Trailer Assist manoeuvreerhulp voor aanhanger, 360-gradencamera Area View inclusief achteruitrijcamera, Rear View en parkeerassistent Park Assist, verkeersbordherkenning, uitwijkondersteuning met afslagassistent, automatische afstandsregeling ACC, en Stop & Go met snelheidsbegrenzer.