Coyote, een realtime-verkeersveiligheidstool
Interview met Vincent Hébert (Coyote Systems Benelux)
Coyote, het toonaangevende systeem in zijn vakgebied, biedt veel meer dan alleen radarmeldingen. Vandaag kan Coyote trots zijn op het feit dat het levens heeft gered, dankzij zijn gemeenschap van momenteel 1.640.000 gebruikers in België. Het is ook een interessant systeem voor wagenparken van bedrijven, omdat het hen in staat stelt het gedrag van hun gebruikers beter te begrijpen. Een interview met Vincent Hébert, algemeen directeur van Coyote Systems Benelux.
In België sinds 2009

Vincent Hébert is altijd actief geweest in de automobielsector. Na vele jaren voor Renault in Frankrijk te hebben gewerkt, vervoegt hij het gloednieuwe bedrijf Coyote dat in 2005 in Frankrijk werd opgericht. In april 2009, vier jaar na de start in Frankrijk, lanceerde hij samen met zijn Belgische partner Pascal Courrier de entiteit Coyote Benelux. Het succes is exponentieel. In 14 jaar tijd heeft Coyote Benelux niet minder dan 1.640.000 gebruikers weten te vergaren, wat een penetratiegraad vertegenwoordigt die 2,5 keer hoger ligt in België dan in Frankrijk.
Het bedrijf stelt momenteel een veertigtal mensen tewerk in België en niet minder dan 300 ontwikkelaars in Frankrijk.
werking volgens het Gemeenschapsprincipe
"Coyote is goed omdat het loont en het loont omdat het goed is", zegt Vincent Hébert. Het Coyote-systeem werkt namelijk volgens het gemeenschapsprincipe. Het zijn de gebruikers die elkaar in real time informeren en het werkt net omdat het betalend is en elke gebruiker er dus belang bij heeft om het te laten werken.
"We merken dat onze gebruikers niet meer zonder hun toestel kunnen", vertelt Vincent Hébert, "omdat ze betalen voor de kwaliteit en diversiteit van de aangeboden informatie."
Aanwezig in verschillende Europese landen
Inmiddels is het Coyote-systeem ook aanwezig in Spanje, Italië, Portugal, Polen en dus ook in de Benelux. Bij de lancering signaleerde het systeem alleen snelheidscamera's, of ze nu vast, mobiel of zelfs in secties waren.
Er moet ook worden opgemerkt dat, na protest in Frankrijk tegen dit type systeem dat het mogelijk maakt om te waarschuwen voor de aanwezigheid van radars, de Constitutionele Raad (wat ook het laatste rechtsmiddel is in Frankrijk) heeft besloten dat automobilisten verkeersinformatie mochten delen, inclusief snelheidscontroles, op het gehele Franse wegennet, met uitzondering van wetshandhavingscontroles waarbij voertuigen worden onderschept in de strijd tegen drugs.
Samenwerking met de Belgische politie
Het Coyote-systeem beperkt zich niet tot de eenvoudige functie van het aangeven van snelheidscamera's. Vandaag de dag heeft 95% van de uitwisselingen tussen abonnees betrekking op andere informatie gericht op verkeersveiligheid.
"Sinds 2015 kan de federale politie bijvoorbeeld informatie naar onze databank sturen", benadrukt Vincent Hébert. Sinds die datum zijn er maar liefst 6.000 berichten door de Belgische politie aan de gemeenschap meegedeeld. In Frankrijk geeft het netwerk zelfs informatie door bij de ontvoering van een kind.
"Als ons systeem ook maar één dodelijk ongeval kan voorkomen, dan is onze missie geslaagd"
Coyote redt levens
Sinds 2016 stelt Coyote een interface ter beschikking van de federale politie gewijd aan spookvoertuigen die door haar leden zijn gemeld. Hierdoor kan de politie live reageren. Een patrouille kan zo onmiddellijk worden gestuurd om de overtredende automobilist te onderscheppen, waarschuwingsberichten op dynamische displaypanelen te plaatsen of via de radio te waarschuwen.
In slechts één jaar tijd heeft de Coyote-gemeenschap 136 spookrijders in België gemeld. Deze meldingen hebben zeker geholpen om levens te redden of op zijn minst ongelukken en gewonden te voorkomen.
"Daarom blijven we dit soort samenwerking of dienstverlening met de autoriteiten promoten", vertelt Vincent Hébert.
Preventieve veiligheid
De preventieve veiligheidstechnologie, die twee jaar geleden werd gelanceerd, maakt het mogelijk om meer dan 22.000 gevaarlijke bochten van de 300.000 in België te identificeren en te rapporteren, dankzij gegevens die door gebruikers worden verstrekt. Om het gevaar van deze bochten vast te stellen, houdt het ingevoerde algoritme rekening met meer dan 200 criteria, zoals de hoek en kromming van de bocht, analyse van de vertraging, type weg, remafstand voor, tijdens en na de bocht, en de vastgestelde snelheid gedurende 2 jaar.
Coyote kan de gemeenschap informeren over deze bochten, zodat automobilisten hun snelheid kunnen aanpassen. Dankzij dit systeem is de gemiddelde snelheid in bochten sinds 2019 met 10% gedaald. Merk op dat 86% van de Coyote-gebruikers hun aandacht verdubbelde of vertraagde bij het naderen van een door het systeem geïdentificeerde bocht.
Op termijn zal deze technologie ook contextuele data, zoals het weer, de dag van de week of het weekend en het uur van de dag, kunnen integreren om zo gepersonaliseerde preventie te bieden.
Bescherming van schoolzones
Na de lancering van innovatieve veiligheidsvoorspellingen, waarmee Coyote zijn gemeenschap waarschuwt voor naderende gevaarlijke bochten, lanceert de leider op het gebied van rijhulpsystemen nu ook een dienst voor de beveiliging van schoolzones. Wanneer gebruikers files of drukke wegen tegenkomen, worden ze automatisch doorgestuurd naar minder drukke alternatieve routes.
Merk op dat het Coyote-systeem alle soorten storingen signaleert, zoals ongevallen, wegwerkzaamheden, personeel dat op de weg werkt, files, wegversmallingen, vervormde wegen, mist, overwegen, enzovoort - en dat in realtime, dankzij de gemeenschap.
Het systeem voorkomt ook slaperigheid door elke twee uur een herinnering te sturen dat het tijd is voor een pauze.
Naleving van snelheidsbeperkingen
Uit een enquête van maart 2022 blijkt dat Coyote-gebruikers - dat wil zeggen 3 op de 4 bestuurders - rustiger en voorzichtiger rijden.
Naast het gemeenschapsaspect fungeert Coyote als een intelligente, visuele en hoorbare snelheidsbegrenzer die constant de werkelijke snelheid en de toegestane snelheidslimiet aangeeft met voortdurend bijgewerkte informatie, mede dankzij de gemeenschap.
Tot slot stuurt Coyote, voor gebruikers die dat wensen en om hun rijgedrag beter te begrijpen, maandelijks hun gedragsstatistieken. Deze statistieken omvatten het aantal afgelegde kilometers in de stad, op de weg en op de snelweg, het aantal flitsers dat is aangetroffen, het aantal ontvangen storingen en de hulp die is verkregen van de gemeenschap.
Bestuurdersgedrag
Deze gegevens hebben het ook mogelijk gemaakt om, in samenwerking met het Waals Agentschap voor de Verkeersveiligheid (AWSR), een onderzoek uit te voeren naar het gedrag van bestuurders op de weg. Ongeveer 22.000 Coyote-gebruikers werden ondervraagd over hun rijgedrag en perceptie van verkeersveiligheid.
Uit deze studie blijkt dat Coyote van een eenvoudig waarschuwingsapparaat voor flitspalen is geëvolueerd tot een rijhulpassistent en een realtime-verkeersveiligheidsinstrument. 98% van de gebruikers geeft aan dat de "melding van een storing door Coyote hen doet afremmen en oproept tot meer waakzaamheid".
Vincent Hébert besluit met de woorden: "Als ons systeem ook maar één dodelijk ongeval kan voorkomen, dan is onze missie geslaagd".