Dit zijn de winnaars van de VAB-Gezinswagenverkiezing 2025
MG3 en Hyundai i30 Wagon de laureaten
Voor de 38e keer al organiseerde mobiliteitsorganisatie VAB de verkiezing van ‘Gezinswagen van het Jaar’. Het Verre Oosten blijft aan de macht, want na de zeges voor BYD en BAIC vorig jaar, is het nu bingo voor MG en het Koreaanse Hyundai. Meest opvallende dit jaar was het verdwijnen van de aparte categorie voor elektrische voertuigen, een weloverwogen beslissing van VAB, maar wel eentje mét gevolgen.

Na meer dan tien jaar met drie categorieën keert VAB dit jaar terug naar de roots. Vaarwel aan de aparte categorie voor elektrische voertuigen. Zij werden ondergebracht in de twee 'gewone' categorieën: die met een prijskaartje tot 25.000 euro en de gezinswagen tot maximaal 40.000 euro. Meteen een behoorlijke uitdaging voor de merken die een elektrisch exemplaar wilden inschrijven. Hoewel ze vorig jaar nog een budget van maximaal 52.000 euro hadden, moesten ze nu serieus de vinger aan de knip houden.
Anderzijds waren er nooit eerder zoveel EV’s onder 40.000 euro op de markt. VAB deed deze ingreep dan ook omdat de markt en het aanbod rijp is. Het was dus nu of nooit om de elektrische voertuigen op eigen benen te laten staan tussen andere aandrijfvormen.
Wat blijkt echter? Plots werden er veel minder EV's ingeschreven. Over alle 27 deelnemende auto’s waren er slechts drie volledig elektrisch (bovendien alle drie in de categorie tot 40.000 euro). Constructeurs geloven dus duidelijk eerder in verbrandingsmotoren voor de b2c-markt, en schuiven ondertussen HEV’s en PHEV’s naar voor als tussenoplossing. Uitzonderingen waren de KIA EV3, de Maxus E Uniq 6 en de Smart 3 Pro.
KIA behaalde nog maar net een podiumplaats bij de professionele jury, en de Smart bij de gezinsjury, maar de vrij hoge kilometerprijs – de dure energiekost speelt hen parten – zorgde er uiteindelijk voor dat er geen enkele volledig elektrische auto in de top vijf staat. Ook voor de plug-inhybrides is de kilometerprijs overigens onverbiddelijk - in tegenstelling tot gewone hybrides, die naast zuinige benzineauto’s de meest realistische, economisch meest haalbare keuze voor veel particulieren op dit moment lijken te zijn.

Het feit dat de consument thuis geen kWh-prijs kan aflezen op de digitale meter en dat er dus totaal geen transparantie is over de stroomprijs bij het opladen thuis, samen met het gebrek aan een maximumprijs voor het publiekelijk laden aan een klassieke laadpaal en de onzekerheid over de evolutie van de stroomprijzen, weerhoudt de particulier er op dit moment van een EV te kopen. Dit ondanks het feit dat deze modellen op veel vlakken beter presteren dan hun 'klassieke' tegenhangers.
DE WINNAARS
Categorie 1 tot € 25.000
Goud: MG3 Hybrid+ (78 punten)
Met kop en schouders, met vlag en wimpel. Met zowel de beste kilometerkostprijs van het hele deelnemersveld als een eerste plaats bij de gezinnen en een tweede plaats bij de vakjury, was er geen houden aan de MG3.
Deze Anglo-Chinees gaat in de categorie tot 25.000 euro dan ook meer dan terecht met het goud aan de haal, met 78 punten. Ondanks zijn compacte buitenmaten, biedt de MG3 verrassend veel binnenruimte. Dit model heeft een klassieke zelfopladende hybrideaandrijving. Het hart is een 1.5 liter grote viercilinder benzinemotor (102 pk).
Tel daar de elektromotor van 136 pk bij op, en je krijgt een totaal systeemvermogen van bijna 200 pk, dat meteen het vlotte rijgedrag van deze auto verklaart en hem desondanks behoorlijk zuinig maakt. Het rijplezier, de prijs-kwaliteitverhouding en de afwerking van de MG3 gaven bij zowel de professionele jury als bij de gezinnen de doorslag.

Zilver: Dacia Duster (66 punten)
Vorig jaar nog winnaar met de Jogger, moet Dacia nu tevreden zijn met de tweede plaats, dit keer met de Duster. De troeven van deze bijzonder spaarzame lpg-versie zijn duidelijk: de Duster is bijzonder ruim (“je krijgt heel veel auto voor je geld”, was een argument dat vaak terugkwam in de jurering), heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar voelt op geen enkel moment cheap aan. Dat hij tweede werd met 66 punten heeft de Duster ook te danken aan het fijne zitcomfort, het prima rijgedrag en leuke design.
Brons: Suzuki Swift (54 punten)
Close call met de Skoda Fabia en de Citroën C3, maar het is de Suzuki Swift die na een millimeterspurt de derde plek binnenhaalt. De bijzonder sterke kilometerkostprijs (enkel de MG3 doet beter) beslecht uiteindelijk het pleit in het voordeel van één van de meest populaire modellen van de Japanse constructeur. De zuinige 1.2-benzinemotor verzoent dankzij mildehybrideondersteuning pittige prestaties met een laag gemiddeld verbruik. De jury was unaniem lovend over de vlot sturende Swift, die ondanks dat het een kleine auto is, toch nog voldoende beenruimte voorziet.
Categorie 2 tot € 40.000
Goud: Hyundai i30 Wagon (44 punten)
Spannende nek-aan-nekrace in deze categorie, waarbij de Hyundai i30 Wagon uiteindelijk aan het langste eind trok en het uitgebreide deelnemersveld het nakijken gaf. Deze break is en blijft duidelijk een prima gezinsoptie voor wie niet op zoek is naar een hogere zithouding. Troeven van de i30 zijn veel ruimte, een dynamisch rijgedrag, een volledige uitrusting en dat allemaal voor een meer dan redelijk budget.
De mildehybrideversie is een betaalbare gezinswagen die op geen enkel moment oncomfortabel voelt. Grootste troeven zijn dan ook de lage prijs, de prima kilometerkostprijs en het vlotte rijgedrag van de auto. Bovendien kan hij met een uitgebreide garantie van 7 jaar ook de nodige zekerheid voorleggen.

Zilver: Skoda Octavia (43 punten)
Met slechts één luttel puntje minder dan de Hyundai, kaapt Skoda – net als vorig jaar – het zilver weg. Toen met de Karoq, nu met de Octavia, een vaste waarde in het deelnemersveld van de VAB-Gezinswagenverkiezing. De Octavia is een aangename, zuinige reiswagen met een smaakvol interieur. Van het robuuste, saaie interieur van de eerste Octavia’s is al lang geen sprake meer. Zowel de gezins- als de professionele jury waren enthousiast over de grote koffer, afwerking en prima weggedrag van de Octavia.
Brons: BYD Seal U (40 punten)
Geen derde triomf op rij voor BYD. Na twee overwinningen in de elektrische categorie (met de compacte Atto 3 en Dolphin), gooide Build Your Dreams het nu over een andere boeg, met de Seal U. Het plug-inhybridemodel viel in de smaak bij de gezinnen, waar hij iedereen achter zich hield, maar een mindere score bij de professionele jury en vooral een erg povere kilometerkostprijs zijn nefast voor deze niet zo zuinige Chinees. Als grootste pluspunten kwamen de luxe-uitstraling, de grote binnenruimte en koffer en het aangename rijgedrag van deze crossover naar voor. Het technisch overwicht van BYD op het gebied van EV's kan niet verzilverd worden met deze PHEV.