Kilometerheffing: nieuwe tarieven en aanpassingen vanaf 1 juli 2025
Vanaf 1 juli 2025 worden in België opnieuw enkele wijzigingen doorgevoerd aan het systeem van de kilometerheffing voor vrachtvervoer. De aanpassingen hebben zowel betrekking op de tarieven als op het wegennet waarop de heffing van toepassing is.
Nieuwe tarieven per gewest
De kilometerheffing blijft van kracht voor alle Belgische en buitenlandse vrachtwagens met een maximaal toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton, evenals voor opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met carrosseriecode BC. In de drie gewesten worden de tarieven als volgt aangepast:
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: indexering van de tarieven.
- Vlaanderen: combinatie van indexering én tariefwijziging volgens artikel 54 van het Programmadecreet van 20 december 2025.
- Wallonië (SOFICO): geen tariefwijzigingen.
Een overzicht van de nieuwe tarieven per 1 juli 2025 vind je in onderstaande tabel.
Aanpassing van het tolplichtige wegennet
In Vlaanderen wordt het netwerk van betalende wegen aangepast in het kader van de Oosterweelwerken. Zodra de omleiding van de Antwerpse Ring (R1) wordt aangelegd, zal deze omleiding tolplichtig worden. Tegelijkertijd wordt het oorspronkelijke deel van de R1 tussen de knooppunten Antwerpen-Noord (E19/A12/R1) en Antwerpen-Oost (E313/R1) afgesloten voor renovatiewerken.
In zowel Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden op deze datum geen bijkomende wegen met tolheffing (tarief > 0 euro/km) toegevoegd.
Technische specificaties en werking van de heffing
Het bedrag per gereden kilometer wordt bepaald door drie parameters:
- Het gewest waarin de weg zich bevindt.
- De maximaal toegelaten massa van het voertuig (drie klassen: >3,5 ton – 12 ton, >12 ton – 32 ton, >32 ton).
- De Euro-emissienorm (van Euro 0 tot Euro 6).
Hoe lichter het voertuig en hoe hoger de Euronorm, hoe gunstiger het tarief per kilometer.
Een nultarief blijft behouden voor zero-emissievoertuigen (ZEV) op het volledige Vlaamse wegennet en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In Wallonië worden ZEV geclassificeerd onder de categorie EURO VI. Ook voor ZEV blijft het gebruik van een ingeschakelde On Board Unit (OBU) verplicht.
Automatische software-updates van OBU’s
De OBU is een boordtoestel dat in real time het aantal gereden kilometers op betalende wegen registreert. Alle actieve OBU’s van de zes erkende dienstverleners in België zullen automatisch worden geüpdatet met de nieuwe tarieven. De betrokken dienstverleners zijn:
- Axxès
- Satellic
- Telepass
- Toll4Europe
- TotalEnergies Marketing Services
- W.A.G. Payment Solutions
Alle voertuigen waarop de kilometerheffing van toepassing is, moeten bij verplaatsingen op openbare wegen in België altijd een ingeschakelde OBU aan boord hebben.