ATF vestigt wereldrecord gordel aandoen
Veiligheid in 24,79 seconden
Veiligheid mag dan wel dagelijkse kost zijn in de bouwsector, bij ATF NV maken ze er graag een krachtig statement van. Het bedrijf uit Zandhoven, gespecialiseerd in infrastructuurwerken, vestigde op vrijdag 11 juli officieel het wereldrecord ‘collectief vastklikken’ in een werkvoertuig. De snelste ploeg zat in amper 24,79 seconden volledig ingeklikt in de veiligheidsgordels.
De actie had meer dan enkel een ludiek karakter. Met deze recordpoging wil ATF het belang van veiligheidsgordels op de werkvloer extra in de verf zetten, zowel voor chauffeurs als voor passagiers. “Onze vaklui zijn nu officieel wereldkampioen gordel aandoen. Niet omdat het moet, maar omdat het werkt”, benadrukt CEO Mieke Frijters. “Een gordel verhoogt de overlevingskans bij een ernstig ongeval met 50%. Dat verschil willen wij maken vóór het te laat is.”
Gordel als reflex, niet als verplichting
ATF staat bekend om zijn doorgedreven veiligheidscultuur, van vrachtwagens tot werfbussen. De recordpoging sluit daar naadloos bij aan. Preventieadviseur Koen Van Caesbroeck licht toe: “Of je nu naar de winkel rijdt of naar een werf: je gordel aandoen kost amper vier seconden. Voor een ploeg van zes mensen in een camionette klokten we af op 24,79 seconden. Zo simpel is het én het redt levens.”
Tijdens de recordpoging kregen alle 110 aanwezige medewerkers ook praktische tips rond het correcte gebruik van de gordel: niet onder de arm, niet achter de rug, maar stevig over borst en heupen. Enkel dan biedt de gordel optimale bescherming.
Elke klik telt
Hoewel het wereldrecord uiteraard voor de sfeer en de teamspirit zorgde, is de onderliggende boodschap bij ATF bijzonder duidelijk: veiligheid is een reflex, geen administratieve verplichting. “Deze wereldrecordpoging is een knipoog, maar de boodschap is bloedserieus”, besluit Frijters. “Elke klik telt – voor het record, maar vooral voor je leven.”
Met deze actie wil ATF ook andere bedrijven aanmoedigen om veiligheid tastbaar en zichtbaar te maken. Want een sterke veiligheidscultuur begint bij kleine, dagelijkse gewoontes.