Kwalitatieve bouwplaatsbeschrijving vermijdt onaangename verrassingen
Niet verplicht, wel alsmaar vaker gevraagd
Een bouwplaatsbeschrijving is, in tegenstelling tot de plaatsbeschrijving bij een huurovereenkomst, niet verplicht. Niettemin vragen onder meer architecten, aannemers en verzekeraars alsmaar vaker om er een op te maken vooraleer de werken van start gaan. Een kwalitatieve aanpak is hierbij cruciaal.

“Hoe vollediger het verslag, des te minder kans op onaangename verrassingen en hoe sterker men staat indien het in het ergste geval tot een rechtszaak komt“
Het belang van de bouwplaatsbeschrijving
Tijdens (ver)bouwwerken ontstaat soms schade aan de aanpalende woning. Om discussies achteraf te vermijden, is het belangrijk dat een bouwplaatsbeschrijving wordt uitgevoerd in de aanpalende woning van het huis dat gebouwd of verbouwd wordt. Een plaatsbeschrijving wordt uitgevoerd voor de werken van start gaan. Het document geeft immers een gedetailleerde omschrijving van de situatie vóór de aanvang van de werken. Op die manier kan worden aangetoond dat eventuele barsten, verzakkingen, vocht of schimmels die al aanwezig waren geen gevolg zijn van de werken. Zo vermijdt u dus om onterecht aansprakelijk te worden gesteld.
“Het is geen uitzondering dat de bouwplaatsbeschrijving van een woning 84 pagina’s telt”
– Edwin Van Opstal (zaakvoerder Adsecum, specialist in bouwplaatsbeschrijvingen)
Aanwezigheid van alle partijen
Volgens Edwin Van Opstal (Adsecum, specialist in bouwplaatsbeschrijvingen) gebeurt het nog te vaak dat de bouwheer reeds werken heeft laten uitvoeren die voor schade kunnen zorgen. Zijn ervaring vanuit de praktijk leert dat architecten meer en meer om een bouwplaatsbeschrijving vragen. Zij hebben immers ook de plicht om de bouwheer te informeren: “De bouwplaatsbeschrijving gebeurt zeer grondig, volkomen neutraal en met respect voor de privacy. Onlangs stelden we een document van 84 pagina’s op van een woning. We gaan ter plekke en vragen of alle partijen aanwezig kunnen zijn. Als men weigert, leggen we uit dat het steeds in het voordeel is van beide partijen en met het oog op de verzekering.”
Grondige aanpak
Hoe gaat men vervolgens te werk? “We nemen foto’s met een digitale reflexcamera, hebben een vochtigheidsmeter bij en plaatsen indien nodig scheurmeters. Een bezoek duurt gemiddeld een uur, met ongeveer vier uur verslaggeving nadien. Elke partij ontvangt een geprint verslag en dvd. Achteraf krijgt men de nodige tijd om al dan niet iets toe te voegen. Tot slot wordt het document door de diverse partijen ondertekend.”
Via de bouwplaatsbeschrijving kan bijvoorbeeld worden aangetoond dat barsten, verzakkingen, vocht of schimmels reeds aanwezig waren en geen gevolg zijn van de werken
Moraal van het verhaal
De bouwplaatsbeschrijving wint aan populariteit, zeker gezien men tegenwoordig sneller de weg vindt naar een jurist. Ze wordt gevraagd door onder meer architecten, aannemers, grondwerkers, interieurbedrijven, opdrachtgevers en de verzekeringsmaatschappijen. Het is echter van groot belang om een specialist in te schakelen die het verslag correct, kwalitatief, zeer gedetailleerd en met eergevoel opstelt. Hoe vollediger het verslag, des te minder kans op onaangename verrassingen en hoe sterker men staat indien het in het ergste geval tot een rechtszaak komt.