Stand van zaken in de GDCB

Op donderdag 18 maart werd in het kader van de Green Deal Circulair Bouwen een online inspiratiesessie georganiseerd. De sessie werd ingeleid door Roos Servaes van Vlaanderen Circulair, die wat meer uitleg gaf bij de huidige stand van zaken binnen de Green Deal.
Waar staat men na 2 jaar?
In 2019 werd begonnen met inspiratiedagen, waarbij de focus lag op het opdoen van kennis en inspiratie. In 2020 werd dan weer ingezet op het vertalen van concepten naar de praktijk, en het is de bedoeling dat dit ook de komende jaren nog gebeurt.
Ondertussen zijn maar liefst 359 organisaties verbonden door de Green Deal Circulair Bouwen om samen te leren. Bovendien telt de Green Deal op vandaag 168 pilootprojecten, verspreid over heel diverse thema’s. Het is duidelijk dat veel organisaties kennis willen vergaren over circulair bouwen. Niet alleen is er altijd veel belangstelling voor de inspiratiesessies, tussen de sessies door wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt van de online leerzones.
Waar wil men op inzetten voor de komende 2 jaren?
De komende twee jaar wil de Green Deal Circulair Bouwen graag een versnelling hoger schakelen. Daarom zal worden ingezet op zeven hefbomen, die concrete werkpaden zullen tonen om drempels in het circulair bouwen weg te werken en om de overgang richting een circulaire economie te versnellen. Een van die hefbomen is ‘Communicatie’, die uitvoerig aan bod zal komen tijdens de actieweek van 31 mei tot en met 4 juni. Op een volgende actiedag op 5 oktober zullen dan de hefbomen ‘Circulair Aankopen’ en ‘Ondernemen & Innoveren’ worden besproken. Twee maanden later – tijdens de actiedag op 2 december – wordt afgesloten met de hefbomen ‘Financiering’ en ‘Beleidsinstrumenten’. De hefbomen ‘Jobs & vaardigheden’ en ‘Onderzoek’ vormden het thema van deze inspiratiesessie.