DakbedekkingenPremium

Bitumensoorten

Momenteel worden er nog drie soorten bitumen gebruikt in de verwerking van de bitumineuze dakrollen. De geoxideerde of de geblazen bitumen, de SBS-bitumen of elastomeerbitumen en de APP-bitumen of plastomeerbitumen.

Geoxideerde of geblazen bitumen

Dit zijn bitumen die verbeterd zijn door er lucht bij de blazen. Deze dakrollen mogen nog enkel gebruikt worden voor onderlagen en dampschermen, daar de eigenschappen van deze bitumen niet voldoen om als eindlaag te gebruiken (snelle veroudering, breekt snel bij lage temperaturen en vloeit snel bij hoge temperaturen). Sommige fabrikanten hebben ervoor gekozen om deze bitumen niet meer te gebruiken voor onderlagen en dampschermen en te vervangen door gemodificeerde bitumen of aangepaste polymeerbitumen. Het voordeel is dat membranen op basis van polymeerbitumen minder snel breken bij lage temperaturen en minder snel vloeien bij hoge temperaturen.

App-bitumen

Dit is een mengsel van 70% bitumen en 30% atactisch polypropyleen. Dit bitumenmengsel wordt gebruikt voor zowel dampschermen, onderlagen als toplagen. Het heeft als voordeel dat het een hoge vloeiweerstand heeft, uv-bestendig is en relatief goed bestendig is tegen koude temperaturen (-5 à -15 °C). Als nadeel kan men noteren dat het een stug en stijf materiaal is, een geringe kleefkracht heeft aan de lasnaden en voor een naakte APP (zonder leislag aan de bovenzijde) agressief kan optreden naar andere materialen.

Welke materialen zijn er om een plat dak te bedekken?
25 artikels
Alles over platte dakenOntdek ons digitaal magazine over platte daken
Lees magazinechevron_right

Sbs-bitumen

Dit is een mengsel van 88% bitumen en 12% styreenbutadieenstyreen. Ook dit mengsel wordt gebruikt voor zowel dampschermen, onderlagen als toplagen. De SBS-mebranen hebben de laatste tijd heel wat meer vooruitgang geboekt op gebied van ontwikkeling. Zo kunnen membranen uit SBS-bitumen ook gebruikt worden voor zelfklevende uitvoeringen. SBS-bitumen bieden heel wat voordelen. Ze zijn zeer elastisch, vertonen een zeer hoge bestendigheid tegen lage temperaturen (koude buig -30 °C), vertonen een trage veroudering, hebben een grote kleefkracht op de lasnaden, en zijn niet agressief naar andere materialen toe. Als nadeel kunnen we aanhalen dat het product tijdens extreme warme dagen moeilijker te verwerken is.

Bitumineuze dakafdichting

 


Soorten bitumineuze afdichting volgens functie

Dampschermen (dikte 1,5, 3 of 4 mm)

Dit zijn bitumineuze banen die gebruikt worden rechtstreeks op de ondergrond en onder de isolatie. De sterkte van de dampremmende laag is afhankelijk van de inlage en van de dikte van het membraan. Het type dampscherm is afhankelijk van de binnenklimaatklasse van het gebouw (vochtproductie), en van de aanwezigheid van bouwvocht, draagvloer, wijze van bevestiging van de afdichting en het type isolatiemateriaal.

Onderlagen (dikte 3 of 4 mm)

Deze membranen worden meestal gebruikt voor toepassingen met tweelaagse uitvoeringen. Deze laag kan ook nodig zijn bij mechanische bevestigingen, indien er niet in de overlapping bevestigd wordt.

Dampdrukverdelende lagen of venti-systemen (dikte 3 Of 4 mm)

Deze membranen zijn nodig waar vocht in de ondergrond zit of indien er op bepaalde isolatietypes (PUR/ PIR/isolatiemortel) gewerkt moet worden. Hierdoor ontstaat er een partiële hechting aan de ondergrond bij plaatsing volgens de vlamlasmethode. Momenteel bestaan er ook zelfklevende dampdrukverdelende lagen die enkel toepasbaar zijn onder bepaalde voorwaarden.

Toplagen of eindlagen (dikte 4 of 5 mm)

Dit zijn bitumineuze dakbanen uit plastomeer- of elastomeerbitumen (APP of SBS). Deze laag is zichtbaar na uitvoering en is meestal afgewerkt met een granulaat, leislag of een zand/talkmengeling. De afwerking is afhankelijk van de functie van de vereisten van het dak: bv. wortelwerend voor een daktuin, uv-bestendig, brandvertragend (Broof(t1)), chemische weerstand, …

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Peter De Puysseleyr

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Welke materialen zijn er om een plat dak te bedekken?

De drie belangrijkste materialen om platte daken mee te bedekken zijn bitumen, epdm en pvc. daarbovenop kan er nog geopteerd worden over een ecologisch groendak.

Dakwerken crabbé kiest voor de traditionele aanpak

Dakwerken crabbé kiest voor de traditionele aanpak; ook in de wereld van de dakwerken. in het bijzonder als het gaat over platte daken, is productinnovatie niet meer weg te denken. met als gevolg dat er best wel eens stevig gediscussieerd wordt over pro en contra, én over de duurzaamheid van de diverse materialen. dakwerken crabbé in zoutleeuw specialiseert zich in het plaatsen van platte daken, zowel in nieuwbouw- als in renovatieprojecten. jo van gossum, medezaakvoerder en salesverantwoordelijke, verklaart dat de firma trouw blijft aan werken met het klassieke bitumen.

Zo kan je je plat dak bedekken

De drie belangrijkste materialen om platte daken mee te bedekken zijn bitumen, epdm en pvc. we doen ze alle drie uit de doeken. als vierde optie kan je kiezen voor een ecologisch groendak.

Mutec gaat letterlijk en figuurlijk voor verticale integratie

Een plat dak waterdicht krijgen en houden is specialistenwerk. zo eenvoudig is het. materiaalkeuze en -kennis zijn daarbij onontbeerlijk, en goede keuzes kunnen pas gemaakt worden na jarenlange ervaring. ook de correcte uitvoering speelt een doorslaggevende rol. en dan nog. zelfs bij een goede materiaalkeuze en een vlekkeloze uitvoering is een jaarlijks onderhoud van een plat dak geen overbodige luxe. vincent de meyer, zaakvoerder van mutec, dat sinds enkele jaren deel uitmaakt van de willy naessens group, benadrukt dat er binnen het bedrijf een duidelijke keuze gemaakt werd voor verticale integratie: “we voorzien niet enkel het isoleren en afdichten van de daken, maar ook de montage van de dakvloer, lichtstraten, de plaatsing van daktuinen en zelfs pv-installaties worden door ons gedaan.”

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine